Debat

Vækstforum Sjælland: Et stærkere Sjælland er et stærkere Danmark

DEBAT: Hvis Region Sjælland for alvor skal kunne bidrage til væksten i Danmark, har de brug for regeringens hjælp. Der er brug for bedre infrastruktur, mere kvalificeret arbejdskraft og flere videnmedarbejdere til provinsen. Det skriver en række medlemmer af Vækstforum Sjælland. 

Det er blandt andet den mangelfulde infrastruktur med kilometerlange køer på de sjællandske motorveje, der er en barriere for at skabe vækst, skriver Vækstforum Sjælland i dagens debatindlæg.
Det er blandt andet den mangelfulde infrastruktur med kilometerlange køer på de sjællandske motorveje, der er en barriere for at skabe vækst, skriver Vækstforum Sjælland i dagens debatindlæg.Foto: colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Stenbæk, Niels Hörup, Jane Strange, Kathrine Monsrud Ekelund og Ulla Skaarup
Henholdsvis formand for Regionsrådet i Region Sjælland, borgmester i Solrød Kommune for Kommunekontaktrådet Sjælland, direktør for Sørup Herregård for Dansk Erhverv, ansat hos Akademikerne og rektor for Erhvervsakademi Sjælland.

Forestil dig Familien Laursen – to voksne og to børn – der bor i Rønnede i Faxe Kommune. Når Anna skal på arbejde på Novo i Kalundborg, tager de godt 90 kilometer halvanden time i bil – ofte bag en lastbil på den ensporede landevej. Hendes mand, Lasse, er IT-konsulent i København. Han drømmer om at drive sin egen virksomhed, men netforbindelsen er langsom, og mobildækningen fuld af huller. I stedet holder han nu i køen ved Køge sammen med alle de andre pendlere.

Deres datter, Laura, går i 2.g i Haslev. Hun er også udfordret af den dårlige netdækning. Hun kan ikke logge på gymnasiernes webportal, Lectio, hvor hendes skoleopgaver skal afleveres. Deres søn, Nikolaj på 17 år, tænker på sin uddannelse. Han var skoletræt i Folkeskolen og fik 00 i Dansk til afgangsprøven. Derfor kan han ikke starte med sine venner på tømreruddannelsen. Han skal på VUC, før han må starte.

Familien Laursen er heldige, at de bor i vores region, Region Sjælland. Her har vi landets smukkeste natur, og her er billigt at bo. Der er optimisme at spore i stemmerne på vores politiske kolleger i region og kommuner. Fraflytningen er stoppet, de kedelige vækstkurver er knækket. Provinsen er attraktiv – al snak om bananer er kastet på møddingen!

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

I Vækstforum Sjælland ser vi alligevel nogle udfordringer, som vi gerne vil gøre noget ved, så vi for alvor kan bidrage til væksten i Danmark. Men vi har brug for regeringens hjælp – og det er derfor, vi skriver dette indlæg.

En stærk metropolregion kræver bedre infrastruktur
Hver dag pendler 120.000 mennesker frem og tilbage mellem Hovedstadsregionen og Region Sjælland. Vi danner sammen ét arbejdsmarked med København som kraftcenter. Sammen med tre regioner og 79 kommuner i Østdanmark og Skåne har vi dannet et historisk vækstsamarbejde. Vi er Greater Copenhagen – Nordens største og stærkeste metropolregion. Den vil vi gerne videreudvikle, men det kræver, at den hænger sammen. Det er staten, der ejer DSB – og vi vil gerne arbejde endnu tættere sammen med DSB om at skabe sammenhængende kollektiv trafik i hele Greater Copenhagen.

I Vækstforum Sjælland ser vi alligevel nogle udfordringer, som vi gerne vil gøre noget ved, så vi for alvor kan bidrage til væksten i Danmark. Men vi har brug for regeringens hjælp – og det er derfor, vi skriver dette indlæg.

Jens Stenbæk, Niels Hörup, Jane Strange, Kathrine Monsrud Ekelund og Ulla Skaarup
Henholdsvis formand for Regionsrådet i Region Sjælland, borgmester i Solrød Kommune for Kommunekontaktrådet Sjælland, direktør for Sørup Herregård for Dansk Erhverv, ansat hos Akademikerne og rektor for Erhvervsakademi Sjælland

Vi har også brug for, at Region Sjælland hænger sammen både på tværs og på langs. Der er hældt milliardbeløb i de jyske motorveje, selvom alle beregninger viser, at den bedste investering er at forbinde Rønnede og Kalundborg med en motorvej. På den måde kunne Anna Laursen nå Novo Nordisk på under en time – og alle de virksomheder, der ligger ved ruten, ville få langt bedre muligheder for skaffe den kvalificerede arbejdskraft, de har behov for. Det er fint, at 2025-planen indeholder en forbedring af adgangen til Kalundborg fra hovedstaden – men Sjælland skal hænge sammen både på tværs og på langs.

Også brug for kvalificeret arbejdskraft
På Sjælland har vi endnu en barriere for væksten. Nemlig manglen på kvalificeret arbejdskraft. Virksomhederne skriger på faglærte – og det er ingen hemmelighed, at vi i vores region har en del unge, der ikke er i gang med en uddannelse.

Mange mangler en 9. klasses eksamen med karaktererne 2 i dansk og matematik. De kan ikke få lov at opkvalificere sig på en erhvervsskole – og dermed blive en del af et ungdoms- og uddannelsesmiljø. Det må de gøre et andet sted. Det er en gruppe unge, der er sårbare, og vi har alle et ansvar for at gøre det let for dem. Det kan regeringen gøre med en minimal lovændring. De vil gerne bidrage og føle sig værdsat. Det skal vi hjælpe med.

Flere videnmedarbejdere til provinsen
Vækstforum Sjælland har en aftale med Troels Lund Poulsen (V) om, at vi i efteråret indgår et partnerskab om at skabe vækst i regionen. Allerede sidste år tog regeringen et stærkt og omdiskuteret skridt i den retning ved at flytte en række statslige arbejdspladser ud af København blandt andet til Region Sjælland. Det var vi glade for, for staten er jo hele Danmark. Der er ingen indre logik i, at en statslig styrelse skal ligge ved Christiansborg. Regeringen bør fortsætte processen. Det styrker Ringsted, at Havarikommissionen er flyttet dertil. Vi støtter med at udbygge det faglige miljø, som kommissionen trækker med sig.

Der er mange højtuddannede i Hovedstaden – det er her, de allerfleste bliver uddannet. Vi tager i Region Sjælland med kyshånd imod de gode hoveder. Regeringen har faktisk oprettet en ordning med det mundrette navn ”landdistriktsvækstpilotordningen”, som støtter virksomheder i landdistrikter med behov for ny viden. Troels Lund Poulsens Innovationsfond skal bare sætte stikket i – så skal vi nok sørge for at tage godt imod.

Det er disse tre temaer, vi i Vækstforum Sjælland vil tale med Troels Lund Poulsen om. Hvis han vil lege med, så kan vi love, at vi – politikere, virksomheder og Familien Laursen i Region Sjælland – til gengæld vil gøre hele Danmark rigere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Stenbæk

Formand, Andel, formand, Professionshøjskolen Absalon, formand, Danske Professionshøjskolers formandskollegie

Niels Emil Haulund Hörup

Fhv. borgmester (V), Solrød Kommune
bankuddannet og HD i Organisation & Ledelse (CBS)

0:000:00