Debat

VUC: Vi har et godt samarbejde med erhvervsskolerne

REPLIK: Torsdag skrev Altinget, at erhvervsskolerne får ”alt for få” VUC-elever, og erhvervsskolernes formand Lars Kunov kalder det et kæmpe problem. Men tallene bliver ikke tolket korrekt, skriver VUC-formand Verner Rylander-Hansen, der dog fremhæver et godt samarbejde.

Foto: Lederforeningen for VUC
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Verner Rylander-Hansen
Formand for Lederforeningen, VUC

Altinget skrev torsdag om en vigtig udfordring: at få flere elever ind på erhvervsskolerne. Desværre forvirrer Altingets sammenblanding af forskellige optællinger af kursister og elever i artiklen mere, end den gavner. Det giver indtryk af en stor uenighed, som jeg ikke mener, afspejler virkeligheden. 

VUC understøtter EUD-reformen
EUD-reformen indførte karakterkravet på 02 i dansk og matematik. Det giver VUC en opgave om at kvalificere de unge til en erhvervsuddannelse, som vi tager meget alvorligt.

Og selvom vi også ville ønske, at vi kunne gøre endnu flere klar, så mener vi faktisk, at der her ganske kort tid efter reformen er god grund til optimisme: Sammenligner man året lige før reformen (2013-14) med året lige efter (2015-16) står det klart, at VUC gjorde 4000 flere kursister klar til en erhvervsuddannelse på VUC.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

I alt blev flere end 11.620 klar. Det er en stigning på mere end 50 procent og kort sagt en succes, som vi er meget stolte over på VUC.

Hvad er vi så uenige om?
Ikke særligt meget, selvom det kan se sådan ud i Altingets omtale i går. Mismatchet, som jeg også påpeger i artiklen, skyldes forskellen mellem at blive gjort klar til og rent faktisk starte på en erhvervsuddannelse. I VUC har vi vist, at 25 af landets 30 VUC’er sidste år gjorde 11.620 kursister klar til en erhvervsuddannelse.

Der er allerede gode samarbejder langt de fleste steder i landet. I langt de fleste tilfælde er samarbejdet formaliseret gennem skriftlige samarbejdsaftaler mellem erhvervsskolerne og VUC. 

Verner Rylander-Hansen
Formand for Lederforeningen, VUC

Ministeriet har tidligere svaret til Mattias Tesfaye, at 9982 kurser blev bestået af i alt 6643 personer. Men det er ’kun’ de kursister, der tog det lavest mulige niveau, der giver adgang til en erhvervsuddannelse. 

Men mange kursister forbereder sig meget forståeligt på grund- og hovedforløb ved at tage dansk eller matematik på et højere niveau. Dem tæller vi med i VUC’s egen undersøgelse.

Flere på erhvervsuddannelserne
Spørgsmålet er så, hvor mange af kursisterne, der starter på en erhvervsuddannelse fra VUC. Af de kursister, som ministeriet ser på, drejer det sig om 17 procent, der gik direkte videre på en erhvervsuddannelse.

Som ministeren selv skriver, kan der ”være mange gode grunde til, at ikke flere er overgået til en erhvervsuddannelse. De kan for eksempel mangle at bestå et fag, eller de kan have helt andre planer fra start, eller de kurser, de har bestået, kan indgå i et andet forløb end at opkvalificere sig til en erhvervsuddannelse.”

Når det er sagt, så er vi helt enige med Lars Kunov og erhvervsskolerne om, at tallet skal være højere. Det vil stige over tid for den givne årgang, fordi nogle måske først er startet eller starter på erhvervsskolen efter 1. oktober 2016. De er ikke talt med i de 17 procent. De øvrige skal vi samarbejde med erhvervsskolerne om.

Lad os dyrke de gode samarbejder
Der er allerede gode samarbejder langt de fleste steder i landet. I langt de fleste tilfælde er samarbejdet formaliseret gennem skriftlige samarbejdsaftaler mellem erhvervsskolerne og VUC. Rigtig mange steder udbyder VUC allerede undervisning på erhvervsskolerne.

På VUC uddanner vi de unge i et voksent, fagligt miljø, så de kan komme videre i uddannelsessystemet eller ud i beskæftigelse. Det fungerer kun, hvis vi samarbejder tæt med de andre aktører.

Vi ser meget frem til at styrke de nuværende samarbejder med Lars Kunov og erhvervsskolerne og med de nye tilbud til de svageste unge, som regeringen har varslet her i foråret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Kunov

Rådgiver, KunovConsult, fhv. direktør, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
major (1997), cand.jur. (Københavns Uni. 2003)

Verner Rylander-Hansen

Rektor, Kolding HF & VUC, formand, Danske HF & VUC
lærer (N. Zahles Seminarium 1980)

0:000:00