Debat

Dignity: Dansk udviklingsindsats kan gøre en forskel i kampen mod autokratiske kræfter i øst

Der er gode grunde til at styrke dansk udviklingsbistand til landene langs Europas østlige grænse, hvor kampen mellem liberalt demokrati og autokrati er benhård. Men det skal ikke være på bekostning af dansk engagement i Mellemøsten og Afrika, skriver Rasmus Grue Christensen.

En kvinde stemmer ved det russiske præsidentvalg 16. marts i den russisk-kontrollede del af Ukraine.<br>
En kvinde stemmer ved det russiske præsidentvalg 16. marts i den russisk-kontrollede del af Ukraine.
Foto: Stringer/AFP/Ritzau Scanpix
Rasmus Grue Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For nylig drak jeg kaffe med en fremtrædende menneskerettighedsforkæmper fra Georgien, der i løbet af vores samtale sagde: "De østeuropæiske lande, der er placeret mellem EU og Rusland, er måske ikke de fattigste i verden. Men til gengæld finder du næppe andre lande, hvor kampen mellem frihed og diktatur er mere påtrængende."

Hun har ret, og budskabet er også relevant for dansk udviklingsbistand.

Vi skal ikke øge dansk udviklingsbistand til landene i EU’s østlige nærområde, fordi afstanden til Danmark er kort. Vi lever i en verden med globale udfordringer og trusler, og intet tyder på, at udviklingen i Moldova betyder mere for danskernes tryghed end udviklingen i Mali.

Temadebat

Hvilken rolle skal udviklingsbistanden spille langs Europas østlige grænser?

Henover de seneste år er det danske engagement langs Europas østlige grænser intensiveret, og der er kommet langt flere midler til udviklingsindsatser i øst – blandt andet som følge af Ruslands invasion af Ukraine.

Det sætter Altinget fokus på i en ny temadebat, hvor vi inviterer centrale aktører til at give deres bud på, hvilken rolle udviklingsbistanden i øst skal spille i fremtiden.

Læs oplægget til debatten her.

Dansk udviklingsbistand handler ikke om geografisk nærhed men om at bidrage til bæredygtig udvikling og menneskerettigheder i udviklingslandene.

Demokratier under pres

Der er ikke desto mindre gode grunde til at øge dansk udviklingssamarbejde og fremme af menneskerettigheder i blandt andet Georgien, Moldova, Belarus og Ukraine i de kommende år. For få steder er kampen mellem liberalt demokrati og autokrati mere udtalt end her.

På den ene side er der brede civilsamfund og progressive aktører, der på tværs af landene arbejder for retsstater, menneskerettigheder, frie medier og demokratisk udvikling. Perspektiver om fremtidigt EU- og Nato-medlemskab bidrager uden tvivl til at forankre og udbrede disse ambitioner. 

På den anden side er der stærke kræfter, der – ofte under direkte russisk indflydelse – forsøger at skubbe landene i en stadig mere autoritær retning med klar inspiration fra sovjettidens repressive statsinstitutioner.

Det er i denne intense armlægning, at øget dansk støtte til demokrati og menneskerettigheder faktisk kan gøre en vigtig og konkret forskel. Der er virkelig noget på spil.

Læs også

Danmarks rolle i øst

Fra dansk side har vi allerede gode forudsætninger for en styrket rolle i regionen med blandt andet en stærk dansk indsats for at dokumentere internationale forbrydelser i Belarus, massiv støtte til Ukraine og nye danske ambassader i Moldova og Georgien. 

På tværs af de store forskelle mellem landene i regionen kan vi fra dansk side bidrage med særlige erfaringer og stor faglig ekspertise på demokrati- og menneskerettighedsområdet: 

Dansk udviklingsbistand handler ikke om geografisk nærhed, men om at bidrage til bæredygtig udvikling og menneskerettigheder i udviklingslandene.

Rasmus Grue Christensen
Direktør, Dignity

For det første kan vi øge den økonomiske og faglige støtte til modige uafhængige menneskerettighedsforkæmpere, der dokumenterer overgreb, advokerer for respekt for menneskerettigheder og yder hjælp til traumatiserede ofre for regimernes aktuelle eller tidligere undertrykkelse.

For det andet kan vi øge støtten til de institutioner, der arbejder målrettet for at fremme demokratiske og menneskeretslige reformer, herunder frie medier, kamp mod korruption og modernisering af politi- og fængselsmyndigheder, så de kan udøve deres mandater uden at krænke borgernes værdighed og rettigheder.

Danmark har altså masser at byde på langs Europas østlige grænse.

Men som jeg også drøftede med min georgiske kollega, kan vi ikke vinde kampen for menneskerettigheder i Østeuropa, hvis den tilsvarende kamp tabes i Mellemøsten eller Afrika. Som hun formulerede det: "Hvis de seneste år har lært os noget, er det, hvor tæt sammenvævede verdens konflikter og udfordringer er. Kampen for menneskerettigheder har mange samtidige fronter, og vi er dybt afhængige af hinanden."

Så hvis regeringen vil øge dansk udviklingsbistand mod øst, bør vi derfor kunne hæve den samlede ramme for dansk udviklingsbistand.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Grue Christensen

Direktør, Dignity
cand.merc. i økonomi og filosofi (CBS), master i international politik (LSE)

0:000:00