Ny temadebat: Hvilken rolle skal udviklingsbistanden spille langs Europas østlige grænser?

De seneste år har Danmark styrket sit engagement i øst, senest med åbning af nye ambassader i Moldova og Georgien. Men hvilken rolle skal det danske udviklingssamarbejde spille i regionen fremover? Det sætter Altinget fokus på i denne temadebat.

Lars Løkke Rasmussen (M) ved indvielsen af den nye danske ambassade i Moldova i januar 2024.<br>
Lars Løkke Rasmussen (M) ved indvielsen af den nye danske ambassade i Moldova i januar 2024.
Foto: Dumitru Doru/EPA/Ritzau Scanpix
Cecilie Fischer

Danmark har i årevis samarbejdet med vores nabolande i øst. Formålet har været at styrke landenes demokratiske udvikling, sætte skub på den grønne omstilling og sikre økonomisk stabilitet, mens vi samtidig har forsøgt at varetage vores egne sikkerhedspolitiske interesser.

Henover de seneste år er det danske engagement i øst intensiveret, blandt andet som følge af Ruslands invasion af Ukraine – og i 2023 resulterede det styrkede fokus i, at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen valgte at åbne nye ambassader i Moldova og Georgien.

Med midler som Ukrainefonden og New Democracy Fund er der samtidig kommet flere midler til udviklingsindsatser i øst. Danske ngo’er ser i stigende grad et potentiale i forhold til at støtte indsatser for menneskerettigheder, kvinders rettigheder og den frie presse i landene.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00