Debat

Menneskerettigheds-institut: Teknologien skal styrke – ikke svække – borgernes rettigheder

DEBAT: Menneskerettigheds- og udviklingsorganisationerne må ind i kampen for at sikre, at teknologien bruges til at styrke og ikke svække borgeres rettigheder, skriver vicedirektør Eva Grambye fra Institut for Menneskerettigheder.

Verdensmålsprinicippet <i>leave no one behind</i> gælder også for techvelopment, skriver Eva Grambye fra Institut for Menneskerettigheder.
Verdensmålsprinicippet leave no one behind gælder også for techvelopment, skriver Eva Grambye fra Institut for Menneskerettigheder.Foto: /pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Eva Grambye
Vicedirektør, Institut for Menneskerettigheder

De seneste års teknologiske kvantespring rummer uendelige muligheder for at hjælpe os med at nå de ambitiøse verdensmål.  

Der er i tech-diskussionen yderpoler, der enten maler skræmmebilleder eller kaster sig hen i ukritisk fascination.

På den ene side vækker det bekymring, hvordan data bruges og misbruges i dag. På den anden side giver teknologien også muligheder for at bruge data til at skabe forbedring for millioner af mennesker.

Blockchain kan på den ene side styrke individets rettigheder overfor staten og effektivisere statens ydelser, men det kan i yderste konsekvens også svække de statsstrukturer, vi kender i dag, særligt dér, hvor de er skrøbelige.

Eva Grambye
Vicedirektør, Institut for Menneskerettigheder

Big data om verdensmål
Fra min egen verden har Institut for Menneskerettigheder netop udviklet en algoritme, som maskinlæser en mængde (big) data i form af menneskeretlige anbefalinger, som regeringer hver især har accepteret fra FN. Herefter knytter algoritmen anbefalingerne til verdensmålene.

På denne måde prøver vi at vise, hvordan regeringer kan bruge menneskerettighederne til at opnå verdensmålene.

En vigtig pointe er, at data og teknologi er en afgørende motor, når vi skal nå verdensmålene. Men så er der også en anden pointe.

Når vi taler om techvelopment, har vi brug for mere viden om, hvordan vi anvender teknologien klogt, så teknologi-udviklingen styres af principper, der respekterer grundlæggende rettigheder. - Og ikke omvendt.  

Kan både styrke individets rettigheder og svække statsstrukturer
Tech kan springe udviklingstrin over (leapfrogge), og vi skal bevare begejstringen herfor, men ikke leapfrogge over, hvor gærdet er lavest. Det vil sige, hvor begejstringen over de store tech-virksomheders forjættende redskaber rulles ud, uden at der er tænkt konsekvenser og klare retningslinjer for deres udfoldelse.

Vi skal holde fast i, at tilgangen til udviklingssamarbejde fortsat er problem/rettigheds-drevet og ikke tech/redskabs-drevet.

Med en problem/rettigheds-drevet tilgang tilstræbes helhedsløsninger (godt hjulpet af verdensmålene), mens risikoen ved en tech/redskabs-tilgang blandt andet kan være fragmentering af indsatsen og underminering af dem, som sidder med ansvaret over for borgerne.

Blockchain kan således på den ene side styrke individets rettigheder over for staten og effektivisere statens ydelser, men det kan i yderste konsekvens også svække de statsstrukturer, vi kender i dag - særligt dér, hvor de er skrøbelige.

Hvad sker der i lande som Kenya, Sydafrika og Nigeria, der nu har parallelle kryptovalutaer? Hvad vil det betyde for statens mulighed for at føre en fornuftig økonomisk politik og i sidste ende løfte sit ansvar for at sikre borgernes rettigheder, hvis pengestrømmen i stor stil løber uden om gængse kanaler og ikke beskattes?

Social kapital erstattes af social kredit
Det er spændende, når Sierra Leone erklærer sig som First Smart African Nation, hvor blockchain skal understøtte statens ydelser. Men der melder sig også spørgsmål om, hvorvidt staterne er solidt nok rustede til det.

Har de en dækkende databeskyttelseslovgivning? Bliver den håndhævet? Er der bred adgang til internettet – både for kvinder og mænd, unge og gamle, by og land? Leave no one behind gælder også for techvelopment.

Og endelig kan stater, der har den fornødne kapacitet, misbruge teknologien. Vi ser eksempler på, at regeringer optræder som hackere over for deres egne borgere. At social kapital erstattes af social kredit, som genereres ved at samkøre data om den enkelte borgers opførsel.

Får du en bøde for at køre for stærkt, kan du ikke få et rejsevisum.

Ikke et ja eller nej til techvelopment
Udviklingen og kampen om det digitale landskab sker i mange fora og med forskellige aktører.

Der er brug for, at udviklings- og menneskerettighedsorganisationer engagerer sig mere i debatten med regeringer og tech-industrien, forstår teknologiens sprog, muligheder og begrænsninger – og ikke lader programmørerne og ingeniørerne sidde alene ved rattet. Steve Hawkins og Teslas Elon Musk er enige!

Udviklingssamarbejdet og partnerne i Nord bør særligt bidrage til udvikling af de digitale infrastrukturer og rammer, der sikrer borgernes rettigheder. Mens den innovative brug af tech i lige så høj grad kommer fra det globale Syd.

Det er således ikke et ja eller nej til techvelopment, men hvor i samfundet det giver bedst mening, hvilke risici man skal være opmærksom på, og hvilke strukturer der skal være på plads.

Så får vi ikke blot ’smart’ techvelopment, men klog techvelopment.

Dokumentation

Techvelopment til debat – men hvad taler vi om?

Med teknologiens fremskridt har nye begreber sneget sig ind i den klassiske ngo-jargon. Her er nogle af de begreber, I vil støde på undervejs i debatten:

Techvelopment
Techvelopment er en sammenskrivning af de to ord technology og development. Som begreb dækker det over ideen om, at teknologi kan føre til socioøkonomisk udvikling. Det kan være enten drevet, fremmet eller direkte forårsaget af de digitale teknologier eller brugen deraf.   

Blockchain
Blockchain er verdens førende online finanssystem. Det kan betragtes som en offentlig regnskabsbog, hvor overførsler registreres og bekræftes anonymt. Systemet er digitalt og består af rene data, og her er ingen mønter og sedler. 

Kryptovaluta
Den mest kendte kryptovaluta er bitcoins. Bitcoin er en ny valuta, som ikke udstedes af en nationalbank, og som ikke er tilknyttet noget lands økonomi. Der er ingen mellemled som banker eller pengeinstitutter ved overførsler med bitcoins. Ny kryptovaluta bliver skabt og godkendt i et netværk af computere og kryptografiske algoritmer.

Disruption
Disruption dækker over den teknologiske omvæltning, der sker med teknologiske landvindinger. Regeringen har for eksempel nedsat et disruptionråd, der blandt andet har til opgave at analysere de historiske erfaringer med teknologiske skift, teknologisk udvikling og globalisering samt gribe de vigtigste tendenser i den teknologiske udvikling og globaliseringen.

App
En app er en software-tilføjelse til en computer eller mobiltelefon. Apps kan være alt fra spil, betalingsfunktioner som MobilePay og MPesa eller tekstbehandlingsprogrammer.  

Big data
Big data henviser til ekstremt store datasæt og fundet af sammenhænge i data. Til big data hører de værktøjer og processer, der bruges, for at man kan håndtere og udnytte store datamængder. Med nye teknologier og tilgængelig internetdata er datahåndtering i en ekstrem skala blevet økonomisk opnåeligt.

Techgiganter
Verdens fire største techvirksomheder er Google, Apple, Facebook og Amazon. De har alle til huse i Silicon Valley, verdens største tech-hub. Værdien af deres aktier er den samme som Frankrigs bnp.  

Silicon Savannah
Nairobi er arnested for teknologisk innovation i Kenya og centrum for landets tech-økosystem. Som techcentrum i Østafrika er byen kendt som Silicon Savannah med henvisning til Silicon Valley i USA og dens koncentration af innovation, teknologi og investering.

-----------------

Bidrag gerne til debatten om techvelopment. Send dit indlæg til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Grambye

Direktør for strategi, program og læring, Dansk Flygtningehjælp
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00