Debat

CSR-chef: Danske it-kompetencer kan accelerere afrikansk iværksætteri

DEBAT: Danmark kan være med til at skabe grobund for en digital transformation i Afrika, som kan åbne muligheder for en fremtidssikret økonomisk udvikling, skriver Louise Koch, CSR-chef i Dell. Her er hendes bud på vejen til succes.

<span>Dell’s Women Entrepreneur Network Summit i Johannesburg i 2016.<br></span>
Dell’s Women Entrepreneur Network Summit i Johannesburg i 2016.
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Louise Koch
Corporate Sustainability Lead for Dell i Europa, Mellemøsten og Afrika

I 2009 besøgte jeg byen Musingini i Kenya for at følge implementeringen af et Grundfos Lifelink-vandsystem.

Her mødte jeg Mama Esther, der for nyligt havde fået en mobiltelefon og stolt fortalte, hvordan den gjorde hendes liv og hendes caféforretning bedre.

Hun kunne tjekke priser og bestille varer direkte hjem fra markedet. Hendes børn i Nairobi kunne sende penge hjem direkte via Mpesa. Og hun kunne betale for drikkevandet fra den nye Grundfos-pumpe.

Fakta
Deltag i debatten på Altinget: udvikling.

For at lykkes med en digital transformation i Afrika er det helt afgørende at samarbejde med lokale regeringer for at skabe rammerne og infrastrukturen for det, man kan kalde en ’Future Ready’ økonomi.

Louise Koch
CSR-chef, Dell

Over de næste fem år kom jeg med jævne mellemrum tilbage til Musingini og kunne følge, hvordan Mama Esther fik udvidet sin café, og hvordan andre beboere i landsbyen brugte den nye vandforsyning til at starte en planteskole, dyrke grøntsager og lave mursten.

Ikke revolutionerende iværksætteri, men en solid fremgang i livskvalitet – og eksempler på, hvordan ny teknologi kan transformere et samfund. 

Der er grobund for et dansk techvelopment-program, der binder danske virksomheder med digitale kompetencer sammen med afrikanske iværksættermiljøer.  

Louise Koch
CSR-chef, Dell

Danske it-kompetencer kan booste afrikanske iværksættere
I 2021 regner man med, at 90 procent af verdens befolkning vil have dækning på mobilt bredbånd. Det åbner nye muligheder for at transformere sundhedssystemer, uddannelse, handel og jobmuligheder – også for indbyggerne i landsbyer som Musingini. 

Ian Lorenzen, der er co-founder og direktør i GrowthAfrika, har på fem år skabt en veletableret accelerator for iværksættere i Kenya, Uganda og Etiopien.

Ian Lorenzen er ikke i tvivl om, at det bliver de digitale løsninger, som mange afrikanske lande skal leve af i fremtiden. Og selvom der er et stykke vej endnu, ser man allerede en kraftig stigning i udvikling af ‘hjemmedyrkede’ apps og digitale løsninger.

Det er netop disse lokale it-iværksættere, som skal parre den digitale verdens muligheder med lokale behov i nye, innovative løsninger. 

Der er altså grobund for et dansk techvelopment-program, der binder danske virksomheder med digitale kompetencer sammen med afrikanske iværksættermiljøer.

Ian Lorenzen mener også, at Danmark kan overføre erfaringer fra vores it-uddannelser til at styrke afrikanske it-uddannelser. Det behøver ikke at være årelange universitetsgrader, men korte skoleforløb efterfulgt af praktik og learning by doing.

Skab et frugtbart økosystem for digitale iværksættere
For 34 år siden startede Michael Dell det, der nu er verdens største privatejede it-virksomhed med mere end 140.000 medarbejdere i 180 lande.

Michael og hans virksomhed Dell Technologies er et enestående eksempel på, hvordan en enkelt iværksætter kan skabe tusindevis af jobs.

Derfor er det en del af Dells hjerteblod at styrke iværksættere over hele verden. Det gør vi gennem mentorprogrammer og netværk, og gennem direkte forretningssamarbejde om innovation og leverandøraftaler.

Et af Dells mange initiativer er 'Dell Women’s Entrepreneur Network' – DWEN – hvor Dell styrker kvindelige iværksættere med rådgivning om digitale løsninger og vidensdeling i globale netværk.

Men der er også brug for at skabe det rette økosystem som grobund for iværksættere.

I 2017 udarbejdede firmaet 'Dell Womens Entrepreneur Cities Index', som er en kortlægning af de 50 byer verden over, som er bedst til at tiltrække og støtte kvindelige iværksættere med stort potentiale.

Her var kun to afrikanske byer repræsenteret: Johannesburg og Nairobi. Der er altså et stort uforløst potentiale for at skabe et frugtbart økosystem for både kvindelige og mandlige iværksættere i Afrika. 

Sådan skaber vi en future-ready økonomi 
For at lykkes med en digital transformation i Afrika er det helt afgørende at samarbejde med lokale regeringer for at skabe rammerne og infrastrukturen for det, man kan kalde en future-ready økonomi. Den bygger på tre søjler, som understøtter hinanden:  

  1. Kompetencer. Dyrk de rette kompetencer til fremtidens digitale arbejdsmarked og som drivkraft for innovation og iværksætteri. 
  2. Økosystem. Skab et godt miljø til at understøtte handel og acceleration af iværksættere gennem adgang til vidensdeling, inkubatormiljøer, accelerationsplatforme og digitale markedspladser.
  3. Infrastruktur. Styrk den rette infrastruktur fra bredbånd og serverkapacitet til fysisk infrastruktur og lovgivning, så det er muligt at drive og udvikle virksomheder lokalt og globalt. 

Med en helstøbt tilgang til en techvelopment-strategi kan Danmark være med til at skabe grobunden for en digital transformation i Afrika, som kan åbne muligheder for en bæredygtig og fremtidssikret økonomisk udvikling.

Det bliver helt sikkert en rejse med udfordringer og omveje, men kursen mod en lysere digital fremtid for afrikanske iværksættere er sat.  

Dokumentation

Techvelopment til debat – men hvad taler vi om?

Med teknologiens fremskridt har nye begreber sneget sig ind i den klassiske ngo-jargon. Her er nogle af de begreber, I stødte på undervejs i debatten:

Techvelopment
Techvelopment er en sammenskrivning af de to ord technology og development. Som begreb dækker det over ideen om, at teknologi kan føre til socioøkonomisk udvikling. Det kan være enten drevet, fremmet eller direkte forårsaget af de digitale teknologier eller brugen deraf.

Techplomacy
Teknologisk og digitalt diplomati – techplomacy – tager udgangspunkt i tekonologiens voksende betydning for mennesker og samfund. Techplomacy er traditionelt diplomatisk arbejde med at styrke bånd og etablere netværk, men med fokus på techvirksomheder i stedet for andre lande. 

Blockchain
Blockchain er verdens førende online finanssystem. Det kan betragtes som en offentlig regnskabsbog, hvor overførsler registreres og bekræftes anonymt. Systemet er digitalt og består af rene data, og her er ingen mønter og sedler.

Kryptovaluta
Den mest kendte kryptovaluta er bitcoin. Bitcoin er en ny valuta, som ikke udstedes af en nationalbank og ikke er tilknyttet noget lands økonomi. Der er ingen mellemled som banker eller pengeinstitutter ved overførsler med bitcoins. Ny kryptovaluta bliver skabt og godkendt i et netværk af computere og kryptografiske algoritmer.

Disruption
Disruption dækker over den teknologiske omvæltning, der sker med teknologiske landvindinger. Regeringen har for eksempel nedsat et disruptionråd, der blandt andet har til opgave at analysere de historiske erfaringer med teknologiske skift, teknologisk udvikling og globalisering - samt gribe de vigtigste tendenser i den teknologiske udvikling og globaliseringen.

App
En app er en software-tilføjelse til en computer eller mobiltelefon. Apps kan være alt fra spil, betalingsfunktioner som MobilePay og M-Pesa eller tekstbehandlingsprogrammer.

Big data
Big data henviser til ekstremt store datasæt og fundet af sammenhænge i data. Til big data hører de værktøjer og processer, der bruges, for at man kan håndtere og udnytte store datamængder. Med nye teknologier og tilgængelig internetdata er datahåndtering i en ekstrem skala blevet økonomisk opnåeligt.

Techgiganter
Verdens fire største techvirksomheder er Google, Apple, Facebook og Amazon. De har alle til huse i Silicon Valley, verdens største tech-hub. Værdien af deres aktier er den samme som Frankrigs BNP.

Silicon Savannah
Nairobi er arnested for teknologisk innovation i Kenya og centrum for landets tech-økosystem. Som techcentrum i Østafrika er byen kendt som Silicon Savannah med henvisning til Silicon Valley i USA og dens koncentration af innovation, teknologi og investering.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Koch

Direktør for global social impact, forretningsstrategi og kunderelationer, Dell Technologies
cand.scient.anth. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00