Debat

Novo Nordisk: Et sundt liv i en sund verden er vores verdensmål

DEBAT: Verdensmålene hænger sammen. Derfor har vi systematisk gennemgået, hvordan vi kan bidrage til hvert af verdensmålene og skabe bæredygtig udvikling, skriver Susanne Stormer, global chef for bæredygtighed i Novo Nordisk.

Vores drøm er, at ingen dør af sygdomme som diabetes, der kan behandles, skriver Susanne Stormer, global chef for bæredygtighed, Novo Nordisk.<br>
Vores drøm er, at ingen dør af sygdomme som diabetes, der kan behandles, skriver Susanne Stormer, global chef for bæredygtighed, Novo Nordisk.
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Susanne Stormer
Global chef for bæredygtighed, Novo Nordisk

I Tokyo samler Noriko data om, hvordan læger vejleder deres diabetespatienter, så de kan undgå at få komplikationer senere i livet.

I Kuala Lumpur besøger Priya et ungt par, der snart skal have barn, og som er med i et undervisningsprogram om kost og sundhed.

I Islamabad arbejder Kashif på et projekt, der skal uddanne 5.000 børn om sund livsstil. I Nairobi analyserer Emma dokumentation for, hvor mange diabetespatienter i landdistrikterne, der nu får livsvigtig insulin.

Verdensmålene rummer muligheder og sætter klare rammer for forventningerne til os som virksomhed og samfundsborger.

Susanne Stormer, global chef for bæredygtighed, Novo Nordisk

I Teheran mødes Cem med sit projektteam for at planlægge en ny fabrik, der skal levere insulin til en stigende efterspørgsel. I Chicago gør Divya sig klar til at køre ud og besøge speciallæger for at fortælle dem om den nye behandling, som gør det lettere for patienter at leve det liv, de ønsker, med deres diabetes.

Hver dag, året igennem, arbejder mine mere end 40.000 kolleger for et fælles mål: At drive forandring for at overvinde diabetes og andre kroniske lidelser. Det har vi gjort i snart 100 år. Og det agter vi at blive ved med, indtil målet er nået.

Alene kan vi ikke nå målet
Vi er blevet klogere, dygtigere og bedre til at udvikle medicinsk behandling mod diabetes.

Alligevel har vi svært ved at følge med, for der bliver stadig flere diabetikere i verden. Mere end 500 millioner mennesker verden over har diabetes, og kun et fåtal af dem lever et godt og fuldt liv med deres diabetes.

Faktisk er der flere mennesker, der dør af diabetes og andre kroniske sygdomme end af HIV/Aids. Det må kunne gøres bedre.

Vores drøm er, at ingen dør af sygdomme som diabetes, der jo kan behandles, og at alle kan leve deres liv til fulde med eller uden de sygdomme, de måtte have. Men den opgave kan vi ikke løfte alene.

De 17 verdensmål, som FN’s medlemsstater er blevet enige om at forfølge frem mod 2030, sætter en retning for en mere bæredygtig global udvikling.

Et af dem handler om sundhed for alle. Det er også en vigtig forudsætning for at kunne udrydde fattigdom. Og uddannelse er en forudsætning for at fremme sundhed. Så man kan i vores optik ikke ’bare’ forholde sig til ét eller to af målene.

Et bæredygtigt samfund er også vores interesse
Ban Ki-moon har meget betegnende kaldt de 17 nye mål for en gensidig afhængighedserklæring. Målene skal ses i sammenhæng, og alle aktører – regeringer, civilsamfund og virksomheder – må hver især og sammen arbejde målrettet for at realisere dem.

Til en start vil mange virksomheder retrofitte målene i forhold til eksisterende aktiviteter. Fint nok. Men det i sig selv bringer os ikke rigtigt videre.

Værdien i de nye mål ligger i, at der nu kan sættes politiske prioriteter og allokeres ressourcer på nationalt plan ud fra en vurdering af behovet. Det rummer muligheder og sætter klare rammer for forventningerne til os som virksomhed og samfundsborger.

Vi kan og vil bidrage, fordi et bæredygtigt samfund også er i vores interesse.  

Systematisk tilgang
Derfor forholder vi os til alle 17 mål. Vi har systematisk gennemgået, hvordan vi gennem vores aktiviteter bidrager til hver og et. For nogle af dem er det at vise et godt eksempel gennem ansvarlig forretningspraksis.

For andre gælder det, at det at forfølge et større mål til gavn for samfundet samtidig optimerer vores forretning. Det kan være at sætte ambitiøse mål for at blive uafhængig af fossile brændsler.

Og så er der de mål, hvor vi kan levere et væsentligt, positivt fodaftryk gennem vores forretningsaktiviteter. Her har vi, ud over målet for sundhed, valgt at fokusere på målet for bæredygtig produktion og forbrug. Fordi det i sig selv rummer en vigtig nøgle til at opnå et mere bæredygtigt samfund og overvinde diabetes.

Dokumentation

Debat: Verdensmål og vejen til en bedre verden

SDG'er, bæredygtighedsmål og verdensmål. Alle betegnelser dækker over de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som blev vedtaget af alle verdens lande i september 2016.

Verdensmålene er blevet kaldt den mest ambitiøse plan for klodens fremtid nogensinde. For de lægger op til at løse mange af klodens største problemer inden 2030 og kræver en fælles indsats fra virksomheder, ngo’er, filantroper, forskere, politikere, ledere og befolkninger.

Altinget: udvikling har derfor inviteret 17 forskellige debattører til at give hvert deres bud på, hvordan vi når verdensmålene og skaber en bedre verden. Debatten løber fra 17. november til 8. december.

FN's 17 verdensmål

#1: Afskaf fattigdom
#2: Stop sult
#3: Sundhed og trivsel
#4: Kvalitetsuddannelse
#5: Ligestilling mellem kønnene
#6: Rent vand og sanitet
#7: Bæredygtig energi
#8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
#9: Industri, innovation og infrastruktur
#10: Mindre ulighed
#11: Bæredygtige byer og lokalsamfund
#12: Ansvarligt forbrug og produktion
#13: Klimaindsats
#14: Livet i havet
#15: Livet på land
#16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner
#17: Partnerskaber for handling.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Stormer

Global chef for bæredygtighed, Novo Nordisk, adj. professor, CBS
cand.mag. i engelsk sprog og litteratur og områdestudium Østasien (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00