Opsamling på temadebat: Uden en dansk fattigdomsgrænse, når vi ikke verdensmålene

Skal politikerne arbejde efter verdensmålet om at halvere andelen af fattige mænd, kvinder og børn i Danmark inden 2030? Og hvordan måler man bedst fattigdom i en dansk kontekst? Det spurgte Altinget en række centrale aktører om i den seneste temadebat.

Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har skrinlagt den tidligere S-regerings ambition om at genindføre en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. “Der
 bliver ikke indført en fattigdomsgrænse under SVM-regeringen,” meldte 
hun ud i april.<br>
Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har skrinlagt den tidligere S-regerings ambition om at genindføre en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. “Der bliver ikke indført en fattigdomsgrænse under SVM-regeringen,” meldte hun ud i april.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Cecilie Fischer

Da Danmark underskrev FN’s verdensmål i 2015 forpligtede vi os til at halvere andelen af mænd, kvinder og børn, der lever i fattigdom i henhold til nationale definitioner inden 2030. Men i Danmark har vi ikke haft en officiel fattigdomsgrænse siden 2015.

Det går desuden den forkerte vej med at bekæmpe fattigdom i Danmark ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Det var udgangspunktet for sommerens temadebat på Altinget Verdensmål, der spurgte: Hvordan får vi halveret fattigdom i Danmark?

Debatten kom blandt andet omkring, hvordan et officielt fattigdomsmål kunne se ud. Her havde især Rune Vammen Lesner og Lars Benjaminsen fra Vive en del betragtninger om, hvad vi bør have for øje, når vi måler fattigdom i Danmark.

Flere af de andre debattører skøjtede lettere hen over de tekniske definitioner af fattigdom. De fleste var dog enige om, at et officielt fattigdomsmål er en forudsætning for at leve op til verdensmålene.

De debattører, der mente, at Danmark bør sætte mere ind over for fattigdom, foreslog blandt andet en forpligtende fattigdomslov, en højere børnecheck samt regulering af kontanthjælpssystemet som mulige løsninger.

Læs eller genlæs debattens hovedpointer her:

Theresa Berg Andersen

Theresa Berg Andersen (SF), socialordfører

"Et sted at starte kunne være at uddele en børnecheck på 5000 skattefrie kroner til alle fattige børnefamilier. Således sikrer vi forhåbentligt, at selv børn fra fattige familier kan få nye vinterstøvler, gå til fodbold og deltage i børnefødselsdage.

Derudover så mener vi i SF, at brugerbetaling i sundhedsvæsenet gradvist skal udfases."

Læs hele indlægget her.

Katrine Daugaard

Katrine Daugaard (LA), socialordfører

"Liberal Alliance mener, at oplevelsen af fattigdom findes i Danmark. Den opleves af folk, som føler, at de ikke kan flytte sig nogen steder hen i tilværelsen, og som ikke oplever, at de kan ændre på deres situation. At de er henvist til en statistrolle i eget liv."

Læs hele indlægget her.

Poul Nyrup RasmussenTrine Hammershøy

 

 

 

Rune Vammen Lesner og Lars Benjaminsen, forskere, Vive

"Hvis man isoleret set vil leve op til verdensmålet om at halvere andelen af fattige inde 2030, kommer man ikke uden om at se på ydelserne, medmindre det lykkes at få markant flere udsatte voksne, unge, flygtninge med videre i beskæftigelse.

Her er afvejningerne i forhold til beskæftigelsesincitamentet ved lave ydelser særligt vanskelige, da vi med de omfattende afsavn i disse grupper samtidig risikerer at skabe en marginalisering med mere alvorlige langsigtede konsekvenser."

Læs hele indlægget her.

Jeanette Bauer

Jeanette Bauer, chef, Kirkens Korshær

"Fattigdom er et komplekst problem – for årsagerne bag er mange. Det kræver en stærk politisk ramme at komme den til livs. I Kirkens Korshær ønsker vi derfor en fattigdomslov.

Ligesom med klimaloven er idéen med en fattigdomslov at gøre vores internationale mål til en forpligtende del af dansk lovgivning."

Læs hele indlægget her.

Signe Færch

Signe Færch, forkvinde, Dansk Socialrådgiverforening

"Når det går den forkerte vej med at leve op til FN’s verdensmål om at halvere andelen af fattige mennesker, skyldes det ikke en presset nationaløkonomi, men manglende politisk vilje.

Et af de stærkeste våben for dem, der ikke ønsker at bekæmpe fattigdom, er tekniske diskussioner om, hvad fattigdom egentlig er."

Læs hele indlægget her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Benjaminsen

Seniorforsker, Vive
ph.d. i sociologi (Københavns Uni. 2006)

Theresa Berg Andersen

MF (SF)
pædagog, master i offentlig ledelse, Aarhus Universitet

Katrine Daugaard

MF (LA)
cand.musicae. (Syddansk Musikkonservatorie & Skuespillerskole)

0:000:00