Ny temadebat: Hvordan får vi halveret fattigdom i Danmark?

Skal politikerne arbejde efter verdensmålet om at halvere andelen af fattige mænd, kvinder og børn i Danmark inden 2030? Og hvordan måler man bedst fattigdom i en dansk kontekst? Det undersøger Altinget Verdensmål i en ny temadebat.

<div>Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kommer ikke til at indføre en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. Det blev der ellers lagt op til under den tidligere S-regering.<br></div>
Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kommer ikke til at indføre en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. Det blev der ellers lagt op til under den tidligere S-regering.
Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Cecilie Fischer

Da Danmark underskrev FN’s verdensmål i 2015 skrev vi os ikke alene ind i kampen for at udrydde ekstrem fattigdom globalt, vi forpligtede os også til at halvere den nationale fattigdom inden 2030.

Ifølge verdensmålenes delmål 1.2 skal andelen af mænd, kvinder og børn i alle aldre, som lever i fattigdom i alle dens dimensioner, halveres i henhold til nationale definitioner inden 2030. Men i Danmark har vi ikke haft en officiel fattigdomsgrænse siden 2015.

Den omstridte fattigdomsgrænse

I 2015 afskaffede den daværende V-regering den tidligere danske fattigdomsgrænse, og siden har den gamle S-regeringen målrettet ønsket at formulere et nyt mål for fattigdom.

Det kom så vidt, at et oplæg til en ny fattigdomsgrænse lå klar til godkendelse inden valget. Projektet er dog nu blevet skrinlagt. “Der bliver ikke indført en fattigdomsgrænse under SVM-regeringen,” meldte social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil ud i april.

Regeringen læner sig nu i stedet op ad Danmarks Statistiks såkaldte relative fattigdomsgrænse, der minder meget om den tidligere fattigdomsgrænse. Ifølge Danmarks Statistik er man fattig, hvis ens indkomst svarer til mindre end halvdelen af medianindkomsten i Danmark. Samtidig må man maksimalt have en formue i samme størrelsesorden som medianindkomsten.

Med det mål er der kommet flere fattige i Danmark fra 2015-2021, og intet tyder på, at de kommende tal for 2022, hvor energikrisen ramte Europa, vil være opløftende.

Derfor sætter Altinget Verdensmål fokus på Danmarks indsats for at bekæmpe national fattigdom ved at spørge: 

  • Skal politikerne arbejde efter målet om at halvere andelen af fattige mænd, kvinder og børn i Danmark inden 2030?
  • Hvordan måler vi bedst fattigdom i en dansk kontekst?
  • Hvor skal vi prioritere vores indsats, hvis vi vil national fattigdom til livs?

Følgende deltager i debatten:

Theresa Berg AndersenTheresa Berg Andersen (SF), socialordfører

Katrine DaugaardKatrine Daugaard (LA), socialordfører 

Rune Vammen Lesner

Lars BenjaminsenRune Vammen Lesner og Lars Benjaminsen, seniorforskere, Vive

Jeanette BauerJeanette Bauer, chef, Kirkens Korshær

Signe FærchSigne Færch, forkvinde, Dansk Socialrådgiverforening

Panelet kan løbende blive opdateret med nye navne. Hvis du er interesseret i at bidrage til debatten, kan du skrive til [email protected] for mere information.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Benjaminsen

Seniorforsker, Vive
ph.d. i sociologi (Københavns Uni. 2006)

Theresa Berg Andersen

MF (SF)
pædagog, master i offentlig ledelse, Aarhus Universitet

Katrine Daugaard

MF (LA)
cand.musicae. (Syddansk Musikkonservatorie & Skuespillerskole)

0:000:00