Debat

SF: Det klinger hult, når vi giver skattelettelser i stedet for at bekæmpe fattigdom

Det er uacceptabelt, at der bliver flere og flere fattige i Danmark, og vi må som politikere sætte ind. Det uventede høje finanspolitiske råderum er en kærkommen mulighed til at gøre en forskel for de mest udsatte, skriver SF's socialordfører, Theresa Berg Andersen.

Hvis vi skal nå i mål med&nbsp;FN’s verdensmål og halvere den nationale fattigdom i 2030, kommer det til at koste penge&nbsp;– mange penge, skriver Theresa Berg Andersen.<br>
Hvis vi skal nå i mål med FN’s verdensmål og halvere den nationale fattigdom i 2030, kommer det til at koste penge – mange penge, skriver Theresa Berg Andersen.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Theresa Berg Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi kan diskutere fra nu af og til evig tid, hvordan fattigdom i Danmark skal defineres. Hvad er forskellen på absolut og relativ fattigdom? Hvor mange penge må man have stående på kontoen for at blive kategoriseret som relativt fattig? Hører studerende ind under samme kategori? Og hvordan differentierer fattigdom i Vesten sig fra fattigdom i det globale syd?

Spørgsmålene er mange, og diskussionen om, hvordan fattigdom i Danmark bedst måles og vejes, er ikke nær så interessant som diskussionen om, hvad vi fra politiske side reelt kan og skal gøre for at komme problemet til livs.

Temadebat

Da Danmark underskrev FN’s verdensmål i 2015 forpligtede vi os til at halvere den nationale fattigdom i henhold til nationale definitioner inden 2030. Men i Danmark har vi ikke haft en officiel fattigdomsgrænse siden 2015.

Derfor spørger Altinget: Hvordan får vi halveret fattigdom i Danmark?

Du kan se det fulde oplæg for debatten og panelet her.

For fattigdom findes i Danmark – det er næsten uanset, hvilken definition man læner sig op ad. Og det står skidt til.

Vi må halvere national fattigdom

Afstanden mellem rig og fattig er støt stigende, flere steder vokser børn op i fattigdom, og flere og flere pensionister lever under alt for trange kår.

Det er vilkår, vi hverken kan eller skal acceptere som politikere. I en velfærdsstat som den danske, fortjener alle et liv med råd til alle fornødenheder og uden den kolossale stressfaktor, som det er at leve i fattigdom.

Derfor er det vigtigt, at vi arbejder benhårdt for at sikre danskerne et værdigt liv.

Jeg erklærer mig selvfølgelig enig i FN’s verdensmål, der forpligter os til at halvere den nationale fattigdom i 2030. Det kommer til at koste penge – mange penge endda – men i virkeligheden er det ikke andet end et spørgsmål om prioriteringer. Prioriteringer, der skal skabe de bedste livsvilkår for mennesker i nød.

Børnecheck og lige adgang til sundhed

En prioritering, man kunne starte med at lave, er at droppe de skattelettelser, regeringen allerede har lagt op til. Dertil følger naturligvis, at hverken Moderaterne eller Venstre skal gennemtrumfe yderligere skattelettelser på baggrund af de 16 milliarder, der helt mirakuløst er blevet fundet i det finanspolitiske råderum.

En lige adgang til sundhedsvæsenet er en grundsten for et vellykket velfærdssamfund

Theresa Berg Andersen (SF)
Medlem af Folketinget

De nye milliarder er en kærkommen mulighed for at sætte ind et sted, hvor danskerne virkelig kan mærke det.

Et sted at starte kunne være at uddele en børnecheck på 5000 skattefrie kroner til alle fattige børnefamilier. Således sikrer vi forhåbentligt, at selv børn fra fattige familier kan få nye vinterstøvler, gå til fodbold og deltage i børnefødselsdage.

Derudover så mener vi i SF, at brugerbetaling i sundhedsvæsenet gradvist skal udfases, så det danske sundhedsvæsen ikke bliver en økonomisk byrde for den enkelte dansker. En lige adgang til sundhedsvæsenet er en grundsten for et vellykket velfærdssamfund.

I Danmark bryster vi os af at være et af verdens mest lige lande. Samtidig er vi også et af de rigeste. Den slags titler forpligter og klinger hult, hvis ikke vi formår at sikre, at alle borgere får et liv uden basale mangler og afsavn.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Theresa Berg Andersen

MF (SF)
pædagog, master i offentlig ledelse, Aarhus Universitet

0:000:00