Debat

Professor: Danmark legitimerer Assad-regimet med hjemsendelsespolitik

DEBAT: Den nye danske hjemsendelsespolitik af syriske flygtninge underminerer den samlede europæiske Syrien-politik og giver køb på grundlæggende europæiske værdier, skriver professor i Globale Studier Sune Haugbølle.

Assad-regimet foretager vilkårlige arrestationer og lever desuden ikke op til krav om retfærdig rettergang for modstandere af regimet, mener Sune Haugbølle.
Assad-regimet foretager vilkårlige arrestationer og lever desuden ikke op til krav om retfærdig rettergang for modstandere af regimet, mener Sune Haugbølle.Foto: AP/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sune Haugbølle
Professor (mso) i Globale Studier ved Roskilde Universitet

Syrien er helt åbenlyst ikke fredeligt nok til, at man kan påbegynde hjemsendelser af flygtninge. Det mener FN’s Syrien-kommission, og jeg deler den vurdering sammen med langt de fleste Syrien-forskere.

Derfor mener jeg også, at Flygtningenævnets koordinationsudvalg 27. februar traf en forhastet beslutning kun to dage efter publikationen af en dansk rapport, der på mange måder strider imod de internationale vurderinger, og dermed åbner op for en politisk enegang for Danmark i forhold til vores europæiske allierede.

Selv om den sydlige del af landet og særligt hovedstaden Damaskus har set et markant fald i kamphandlinger siden sidste forår, så er den humanitære situation i landdistrikterne dårlig. Sanitet og basal infrastruktur mangler mange steder.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Regimet foretager vilkårlige arrestationer, særligt i områder som Ghouta og Douma, hvor de for relativt nylig har genetableret den militære kontrol. Omkring seks millioner syrere er stadig internt fordrevne. En uskøn blanding af iranske, russiske og syriske regeringssoldater står for sikkerheden på lokalt plan.  

Uheldig symbolsk betydning
Det er klart, at den syriske regering på nuværende tidspunkt ikke har kapacitet til at modtage store antal flygtninge og reintegrere dem i samfundet. Alene derfor kommer hjemsendelser af større antal europæiske flygtninge ikke på tale foreløbig.

Syrien er helt åbenlyst ikke fredeligt nok til, at man kan påbegynde hjemsendelser af flygtninge. 

Sune Haugbølle
Professor (mso) i Globale Studier hos Roskilde Universitet

Det er også klart, at retssystemet i Syrien ikke lever op til krav om gennemsigtighed og fair rettergang for dem, der måtte have et udestående med regimet. Denne åbenlyshed bør blive taget i betragtning, når de danske myndigheder begynder at behandle individuelle sager. I så fald vil langt de fleste paragraf 7,3-asylansøgere sandsynligvis ende med ikke at blive udvist.

Til gengæld kan de få individer, der muligvis bliver hjemsendt, risikere at få en uheldig symbolsk betydning. Danmark kommer, om vi vil det eller ej, til at understøtte Assad-regimets ønske om at fremstå som legitimt. Det har været EU’s linje, at regimets legitimitet bør afhænge fuldt og helt af, om det vil samarbejde med FN om en ordentlig politisk proces, der kan sætte lys på krigsforbrydelser, forbedre retssikkerheden og involvere den politiske opposition.

Politisk normalisering af regimet
Det er muligt, at lande som de Forenede Arabiske Emirater og Qatar, der støttede oprøret imod Assad, nu er klar til at normalisere forholdet til Damaskus af strategiske årsager.

For Europa bør der være mere end realpolitiske interesser på spil. De veldokumenterede krigsforbrydelser begået af det syriske regime er så omfattende og uhyrlige, at en politisk normalisering af regimet med det formål at hjemsende flygtninge giver køb på grundlæggende europæiske værdier.          

Idet regimet nu fremstår som den stærkeste part i Syrien, og dets allierede Rusland og Iran har haft held til at diktere den politiske proces om landets fremtid igennem den såkaldte Astana-proces, tyder meget lidt på, at Bashar al-Assad vil imødegå EU’s krav.

Læs også

Regimets strategi er i stedet at splitte den samlede europæiske position ved at appellere til visse europæiske regeringers ønske om at skille sig af med deres flygtninge så hurtigt som muligt. Det er svært at se, hvordan den nye hjemsendelsespolitik ikke kan blive forbundet med legitimering af styret i Damaskus.

Forud for det store ”Bruxelles III”-Syriensmøde 12. til 14. marts er det beklageligt, at Danmark på den måde underminerer en samlet europæisk Syrien-politik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sune Haugbølle

Professor i Global Middle East Studies, Roskilde Universitet.
ph.d. i Modern Middle East Studies (University of Oxford 2006)

0:000:00