Enhedslisten: Radikale skylder flygtninge en undskyldning

DEBAT: I 2015 var Radikale med til at stemme det grundlæggende paradigmeskifte igennem, og de må derfor nu erkende fejlen, så vi sammen kan bekæmpe dem, som appellerer til det mest primitive og selviske i os, skriver Søren Søndergaard (EL). 

Af Søren Søndergaard (EL)
Udlændingeordfører

Altingets temadebat "Kan vi sende de syriske flygtninge retur" har givet anledning til en række indlæg. Langt de fleste har svaret nej på spørgsmålet og påvist de ekstremt vanskelige forhold, som fortsat eksisterer i Syrien.

Og selvom der eksisterer små lommer, hvor mere fredelige forhold er indtruffet, kan man med god ret spørge, om Danmark skal være et af de første lande til at sende flygtninge retur til et Syrien, hvor Assad-diktaturet hersker, hvor over ti millioner mennesker er afhængige af nødhjælp, hvor over 80 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen, og hvor over to millioner børn ikke går i skole på grund af ødelæggelserne.

Måske var det mere rimeligt, at nogle af de lande, som har taget mange, mange gange flere syriske flygtninge end os, fik lov at returnere nogle af dem først?

Nationalegoisme
Jeg ved godt, at der er partier, som har gjort nationalegoismen til et varemærke og som konsekvent appellerer til de mest primitive og selviske reflekser i os mennesker. Og det kan godt være, at det giver både genklang og stemmer.

Men spørgsmålet er, om det på sigt gør vores land – for slet ikke at tale om vores fælles verden – til et bedre sted. Jeg tvivler.

Derfor er jeg også enig, når Radikal Ungdoms integrations- og udlændingeordfører, Mahmoud Mohammad Mansour, slår til lyd for, at Danmark har brug for et nyt paradigmeskifte. Og jeg er enig i hans kritik af, at regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet med deres nye hjemsendelseslov insisterer på, at flygtninge "skal hjemsendes til i forvejen krigshærgede og konfliktramte områder".

I sandhedens tjeneste må vi dog nok lige huske på, at beslutningen om at kunne hjemsende flygtninge, endnu inden der er sikkerhed i deres hjemland, ikke er opfundet af den nuværende regering, men derimod af SR-regeringen.

Paradigmeskiftet fra 2015
Under voldsomme protester fra os i Enhedslisten fik den socialdemokratisk-radikale regering i 2015 – naturligvis bakket op af højrefløjen – vedtaget et grundlæggende paradigmeskifte i dansk udlændingepolitik, som betød, at flygtninge kan hjemsendes til deres hjemland, selvom forholdene "fortsat er alvorlige og må betegnes som skrøbelige og uforudsigelige".

Det er denne lov, som Radikale altså var med til at foreslå og stemte for i Folketinget, som den nuværende regering og udlændingemyndighederne nu bruger til at ville sende flygtninge retur til Syrien, hvor forholdene i sandhed er "skrøbelige og uforudsigelige".

Jeg er selvfølgelig kun glad for, hvis Mahmouds udmelding skal ses som et udtryk for, at Radikale har skiftet holdning og fortryder deres opbakning til SR-regeringens flygtningefjendske politik.

Behov for radikal selvkritik
Men så synes jeg, at det kræver en klar og tydelig udmelding fra den radikale folketingsgruppe om, at det var en fejl, at de stemte, som de gjorde, og en forklaring på, hvorfor det skete.

Hvis det skal være troværdigt, kræver det efter min mening også et klart løfte om, at de i den kommende folketingsperiode vil stemme for at rulle deres egen lovgivning tilbage samt en undskyldning til alle de flygtninge, som SR-regeringens lovgivning kommer til at ramme.

Kan vi se frem til en sådan selvkritik fra Radikale?

Forrige artikel Oxfam Ibis: Verdens fattigste børn har også ret til gratis uddannelse Oxfam Ibis: Verdens fattigste børn har også ret til gratis uddannelse Næste artikel EL: Danmark blev i mange år kaldt humanitær stormagt – nu er det en myte EL: Danmark blev i mange år kaldt humanitær stormagt – nu er det en myte