R vil tilbagebetale misbrug af ulandsmillioner

MISBRUG: Hvis det står til Radikale, så skal regeringen betale op til hundredvis af millioner kroner tilbage til ulandsbistanden, hvis de imod reglerne er brugt til at integrere flygtninge.

Op mod hundredvis af millioner skal findes i statskassen og sendes tilbage til verdens fattigste, hvis de mod de internationale regler for ulandsbistand er brugt på integrationsindsatser i Danmark.

Sådan lyder det fra den tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører for Radikale, Martin Lidegaard.

”Hvis det har været brugt i strid med reglerne, så bør Danmark selvfølgelig kompensere bistandsmodtagerne for det. Og regeringen har efter min bedste overbevisning brudt reglerne,” siger han.

Meldingen kommer efter, at Altinget har beskrevet, hvordan Danmark brugte 220 millioner kroner fra ulandsbistanden til at danskundervisning og jobtræning, der har til formål at integrere flygtninge med midlertidig opholdstilladelse på det danske arbejdsmarkedet.

Det er nemlig ifølge både OECD og eksperter formentlig i direkte modstrid med de internationale OECD-regler for ulandsbistand, som regeringen ellers gang på gang har lovet at følge.

Hvem skal betale?
Men selvom OECD skulle sige, at Danmark ikke må tælle de penge med som bistand, skal man ikke regne med, at regeringen vil kompensere udviklingsbistanden.

”Hvis pengene skulle retur, skal de jo bare findes et andet sted på eksempelvis ældre- eller sundhedsområdet. Og det ønsker vi ikke,” siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V).

OECD er i gang med at kulegrave og strømline de internationale regler for, hvilke asyl- og flygtningeudgifter der kan tælles med som bistand.

Og her vil OECD særligt kigge på den danske brug af midler, som der er sået tvivl ved.  

”Vores praksis er fuldstændigt inden for skiven af OECD’s regler for ulandsbistand. Men hvis OECD mener, at vi bør ændre praksis, så gør vi selvfølgelig det,” siger ordføreren.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har også nedsat en interministeriel, der skal se, om den danske praksis er i overensstemmelse med regler. Og 31. maj 2016 skal han og integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd for at forklare den danske praksis.

Forrige artikel Danmark giver 65 millioner til kampen mod omskæring Danmark giver 65 millioner til kampen mod omskæring Næste artikel Næsten hver anden vil bremse udhuling af ulandsbistand Næsten hver anden vil bremse udhuling af ulandsbistand