Rigsrevisionen afslutter omstridt sag om Danmarks brug af ulandsbistand

LUKKET: Danmark har justeret opgørelsen af ulandsbistand, så den er i overensstemmelse med nye de internationale regler, skriver Rigsrevisionen i et nyt notat.

I 2015 slog antallet af asylansøgere rekord i Danmark - og det kunne mærkes på udviklingsbistanden, der betalte en stor del af regningen i Danmark,
I 2015 slog antallet af asylansøgere rekord i Danmark - og det kunne mærkes på udviklingsbistanden, der betalte en stor del af regningen i Danmark,Foto: Jens Nørgaard Larsen
Kasper Frandsen

Efter tre år lukker Rigsrevisionen sagen om, hvorvidt Danmark har brugt ulandsbistand til hjemlig integration i strid med internationale regler.

Det skriver Rigsrevisionen 8. september 2020 i et nyt notat, der følger op på en beretning fra 2017.

”Rigsrevisionen har gennemgået ministeriernes initiativer og vurderer, at sagen kan afsluttes,” står der blandt andet i notatet.

Dokumentation

Hovedkonklusioner fra notatet:

  1. OECD’s DAC-direktiv er præciseret, og at det har givet anledning til justeringen af den tidligere danske praksis for beregning og rapportering af udviklingsbistand og flygtningerelaterede udgifter. Ministerierne har implementeret de nye og præciserede retningslinjer for, hvilke flygtningerelaterede udgifter der kan opgøres som
    udviklingsbistand.
  2. Ministerierne har indført en ny model – den såkaldte reguleringsmekanisme – som har sikret, at udviklingsbistanden de senere år, målt både på tilsagn og udbetalinger, har levet op til målsætningen om at give 0,7 % af BNI i udviklingsbistand. For Udenrigsministeriet har reguleringsmekanismen desuden medført en styrket forudsigelighed i programmeringen af planlagte programmer og projekter i det gældende finansår.
  3. Udenrigsministeriet har øget graden af åbenhed om udgifter til flygtningemodtagelse, der medregnes som udviklingsbistand, ved at stille data herom til rådighed på ministeriets Openaid-hjemmeside.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00