Stine Bosse om migrantkrisen: Illegale indvandrere skal vide, at de bliver sendt hjem igen

Fælleseuropæiske aftaler og hjælp til de afrikanske lande skal løse migrant-problemerne i Middelhavet. Altinget har mødt Moderaternes nybagte kandidat til Europa-Parlamentet, Stine Bosse, til en snak om hendes mærkesager.

Sidste dag i august blev Stine Bosse præsenteret som Moderaternes spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget i juni 2024.
Sidste dag i august blev Stine Bosse præsenteret som Moderaternes spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget i juni 2024.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Gennem årene har det ikke skortet på opfordringer til Stine Bosse om at engagere sig i politik. Men det skulle tage mere end 30 år og en højt profileret erhvervskarriere før den nu 62-årige og juristuddannede Bosse i august lod sig indrullere i Moderaternes kandidatfelt til næste års valg til Europa-Parlamentet.

Men hvorfor - og hvorfor først nu?

”Gennem tiden har jeg haft tre kriterier, som skulle være opfyldt, hvis jeg skulle gå ind i politik. Det skal handle om europæisk politik, fordi det er der, jeg synes, jeg har noget at byde ind med. Så skal det være et parti, som jeg føler, jeg kan gå ind i med fynd og klem. Og sidst men ikke mindst, at der er nogle ting, der står så ringe til, så jeg ikke kan tillade mig at sige nej, hvis jeg får invitationen,” siger Stine Bosse.

Hvad er det, der står så ringe til i Europa?

”De store kriser står i kø og kræver et europæisk svar,” siger hun og nævner klima, sikkerheds- og erhvervspolitik og den simrende migrantkrise i Middelhavet og omegn.

Der er nogle ting, der står så ringe til, så jeg ikke kan tillade mig at sige nej, hvis jeg får invitationen.

Stine Bosse (M)
EP-kandidat

”Der kan jeg ikke bare sidde med hænderne i skødet. Jeg har beskæftiget mig med temaerne og jeg synes, jeg har noget at byde ind med,” siger Stine Bosse.

Hvad står så øverst på to do-listen - hvis du altså ender med at blive valgt?

”Jeg håber rigtig meget, at jeg kan få lov til at arbejde med klima og sikkerhedspolitik i bredeste forstand. Det vil også sige erhvervspolitik i forhold stærkere forsyningskæder og stærkere europæiske tech-virksomheder.”

Markant debattør

Parallelt med sin erhvervskarriere, har Stine Bosse jævnligt og markant deltaget i debatten om flygtninge og indvandrere, som hun nu (næsten) konsekvent omtaler som migranter.

”Vi kan ikke lade som ingenting og sige, at det er op til Sydeuropa at fikse det. Det kommer ikke til at gå godt. Samtidig ved vi, at vi mangler arbejdskraft. Det kalder på, at nogen sætter sig ned og virkelig tænker anderledes og skaber nye løsninger,” siger Stine Bosse.

Vi vil gerne modtage jer. Vi vil gerne uddanne jer, og vi vil gerne uddanne flere, end vi selv har brug for.

Stine Bosse (M)
EP-kandidat

Hun vil ikke sætte navne på, hvilke lande i Afrika, som skal være med til at ”tænke anderledes”. Men hun er åben for, hvad man kunne kalde migrant-politik i flere hastigheder.

”For det første er der brug for europæiske initiativer. Om det så betyder, at der nogle lande, der går forrest og siger: ’Kunne man gøre det sådan her?’ Men jeg forestiller mig i den grad, at det handler om en ”two way traffic”, hvor vi sikrer os, at folk, der kommer som migranter og ikke er omfattet af et eller andet program, skal retur,” siger hun.

Arbejde i Danmark - i en periode

Ligesom sin partiformand, Lars Løkke Rasmussen, ser Stine Bosse perspektiver i at hjælpe afrikanske lande med uddannelse efter danske standarder til folk, som så også kunne få muligheden for at arbejde i Danmark i en kortere eller længere periode.

”Der skal være nogle mennesker, hvor vi siger: ’Vi vil gerne modtage jer. Vi vil gerne uddanne jer, og vi vil gerne uddanne flere, end vi selv har brug for. Og så er der nogen af jer, der kommer til vores lande og kan være med til at løse nogle af de arbejdskraftudfordringer, vi sidder med’.”

Skal vi bygge vores egne modtagecentre i Afrika, som stadig er regeringen politik?

”For mig er modtagecentre i Afrika noget, der foregår i samarbejde med afrikanske lande i Afrika, og hvor man siger: ’Her kan vi uddanne og skabe ting sammen.”

Vi skal sørge for, at de mennesker, der kun kan se en fremtid i at tage over Middelhavet i stedet skal kunne se en fremtid på nye måder.

Stine Bosse (M)
EP-kandidat

”Her kan vi sørge for, at fristelsen - som lyder helt forfærdeligt - og tvangen til at søge lykken ved at krydse Middelhavet, den skal helt dæmpes. Det er det, der skal til, for at man får lukket det enorme pres. Der skal man kunne se andre veje. Det tror jeg på, vi i Europa kan være med til at skabe,” siger Stine Bosse.

Det kommer os ved

Men der er en grim virkelighed i Middelhavet lige nu. Har du et konkret bud, hvordan EU skal håndtere det?

”Et konkret bud er at sige, at de problemer, der er i Middelhavet, ikke kun tilhører de lande (Grækenland, Italien og Spanien, red.). Det er den første erkendelse. Hidtil har vi i Danmark sagt til hinanden, at det ikke kommer os ved. Men det gør det,” siger Stine Bosse.

”Derefter skal vi have solide aftaler med Den Afrikanske Union om at skabe uddannelsesmuligheder og at skabe sikre linier, hvis man gerne vil til Europa. Vil man være velkommen i Europa, så er det under disse ordnede forhold og ikke via en gyselig tur i en gummibåd. Det tror jeg på, og hvis vi sætter ind, så kan vi selvfølgelig det,” siger hun.

Læs også

Så vi skal ikke overlade det til Grækenland, Italien og Spanien at være første trædesten for illegale migranter?

”Vi skal sikre os, at hele EU og herunder Danmark siger, hvordan løser vi det problem. Det er ikke push back (hvor kystvagten slæber flygtningebåde til havs, red.) og alt muligt andet. Det er ikke det, jeg er ude i. Men vi skal sørge for, at de mennesker, der kun kan se en fremtid i at tage over Middelhavet i stedet skal kunne se en fremtid på nye måder,” siger Stine Bosse.

Et gæt er, at du kan se frem til, at dine kommende EP-kolleger fra eksempelvis Frankrig og Tyskland i lyset af de problemer, de står med, vil være uvillige til at indgå i den slags aftaler?

Vil man være velkommen i Europa, så er det under disse ordnede forhold og ikke via en gyselig tur i en gummibåd.

Stine Bosse (M)
EP-kandidat

”Det er politik, hvor man må være tilpas overbevisende og løsningsorienteret. Den situation, der er i Frankrig, er efter min mening gyselig. Vi er i en geografisk realitet, som vi bliver nødt til at håndtere. Jeg er nødt til at tro på, at vi i EU sammen med forskellige afrikanske lande og Den Afrikanske Union kan skabe løsninger, som både tilgodeser, at vi har brug for arbejdskraft og tilgodeser, at folk i de lande ikke føler sig kaldet til at migrere.”

50 procent risiko for at dø

Behovet for løsninger bliver ifølge Bosse ikke mindre af realiteterne i eksempelvis Vestafrika, hvor håbløsheden driver mennesker ud på livsfarlige forsøg på at nå Europa.

”Der er omkring 50 procents risiko for at dø undervejs. Det ved de godt. Men de tager risikoen af en simpel årsag. Det er, at de har ikke andre muligheder. Det skal vi finde ud af at hjælpe både os selv og de lande med.”

Du har for nylig sagt, at din holdning til flygtninge og indvandrere har været naiv. Hvordan naiv?

”Jeg havde på et tidspunkt ikke nok blik for, at der selvfølgelig er grænser for, hvor mange vi kan tage imod. Den grænse er der bare. De, der kommer hertil illegalt, skal tilbage. Jeg tror omvendt ikke på, at vi fra den ene dag til den anden kan lukke den illegale trafik. Men man kan skabe nogle alternativer, og så kan man sige: ’Der er i hvert fald en ting, der er 100 procent sikkert: Hvis du kommer i land, så kommer du retur. Det er vi nødt til,” slutter Stine Bosse.

Stine Bosse

Erhvervsleder og debattør

Uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet i 1987.

Ansat i Tryg 1988, hvor hun i 1993 blev personalechef og siden blandt andet personaledirektør. Administrerende direktør, TrygVesta 2003-2011

Bestyrelsesposter i blandt andet

  • DNB Norway (2023)
  • Allianz Group (2012)
  • COOP (2020-2023)
  • Nunaoil A/S, fmd. (2015-2022)
  • BankNordik Group, fmd. (2015-2020)
  • TDC Danmark (2011-2018)
  • Det Kongelige Teater, fmd. (2012-15)
  • Flügger, fmd. (2011-2014),
  • Forsikring og Pension (2006-2010)
  • Grundfos (2005-2009)

Frivillige bestyrelsesposter – blandt andet

  • Formand for Europabevægelsen (2015-2022)
  • PlanBørnefonden, fmd. (2018)
  • Concito, fmd. (2012-2015)

På Time Magazines top-50 over mest magtfulde kvinder lå Stine Bosse på en 33. plads i 2010.

Medlem af velfærdskommissionen (2003-2005)

Adjungeret professor, Copenhagen Business School (2013)

Ridder af Dannebrog (2008)

 


Kilde: bosse.biz

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bosse

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (M), formand, PlanBørnefonden, bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00