Debat

Verdensmål på Fyn: Internationalt samarbejde ligger ikke fjernt for os i Odense

DEBAT: Kommunerne må tage over, når udenrigstjenesten ikke rækker, foreslår professor Martin Marcussen. Det gør vi allerede, mener Susanne Crawley Larsen fra Odense Byråd og skriver om kommunens arbejde med verdensmål og internationalisering.

Revision af kommunens investeringsprofil, biodiversitet, Unicefskoler og valgfag om bæredygtighed. Det er nogle af de tiltag, som Odense har sat i værk for verdensmålene. (Arkiv)
Revision af kommunens investeringsprofil, biodiversitet, Unicefskoler og valgfag om bæredygtighed. Det er nogle af de tiltag, som Odense har sat i værk for verdensmålene. (Arkiv)Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Susanne Crawley Larsen (R)
Rådkvinde for Børn og Unge i Odense

Danmark er et lille land med en stor stemme i verden. Vi har det godt: Vi er et rigt land, og derfor kan vi vise vejen for resten af verden.

Den styrke skal vi passe godt på. Det gør vi i Odense, hvor vi har vedtaget at have et verdensmålsudvalg. Udvalget skal for eksempel arbejde med at sikre byens biodiversitet og bidrage til verdensmål nummer 15.

Samtidig er vi ved at lægge planer for, hvordan verdensmålene kan omsættes til konkrete indsatser og indarbejdes i Odense Kommunes strategier. For eksempel ser vi på, om Odense Kommunes investeringsprofil skal revideres, så den i højere grad afspejler verdensmålene.

Det er vigtigt, hvordan vi som kommune arbejder ind i en international dagsorden. I Odense er det ikke fjernt for os.  

Susanne Crawley Larsen (R)
Rådkvinde for Børn og Unge i Odense

At vi vælger at nedsætte et verdensmålsudvalg er et markant budskab at sende til resten af Danmark, borgere, civilsamfund, institutioner og erhvervsliv i Odense, og det er et markant signal at sende til verden.

Verdensmål handler om os alle
FN's verdensmål kan synes som noget fjernt og højtideligt – og lidt uvedkommende. En masse ord på papir. Noget, der mest handler om andre lande langt fra Danmark.

Men sådan er det ikke. For mig at se er verdensmålene langt mere end en verdensomspændende tjekliste, som verdens ledere kan gemme væk i skuffen. Verdensmålene er en vision og en rammefortælling for en bedre verden.

De handler nemlig om os alle sammen og skal bringe os frem mod en verden i 2030 med større lighed og velstand, hvor vi har taget ansvar for fremtidens generationer og kloden.

I Odense løfter vi en international dagsorden ved at arbejde organiseret med FN's verdensmål, når byens folkeskoler bliver Unicef-rettighedsskoler, eller når valgfagsforløb handler om at skabe bæredygtige løsninger for byen i samarbejde med lokale virksomheder og organisationer.

Vi er en af de byer, der går forrest. Sådan skal det også være, når man er en storby i et rigt land som Danmark. Verdensmålene er én måde, hvorpå kommunerne kan bidrage til internationalt samarbejde ved at lægge op til, at alle yder hvert deres bidrag.

Tænk, hvis alle verdens folk hver dag gør én ting, der løfter verdensmålene.

International dagsorden i Odense
I Odense Byråd drøfter vi ikke blot emner, der har international karakter og betydning: Vi handler også.

Vi er bevidste om, hvordan vi tager imod internationale borgere i vores by. Vi byder velkommen til de nye odenseanere, hvad enten de er flygtninge eller højt specialiserede medarbejdere til robotindustrien.

Vi har også arbejdet hårdt på at blive værtsby for European Business Forum, Thinkers50, hvor vi som by er med til at eksponere forretningsvisioner for Europa og verden.

Det er vigtigt, hvordan vi som kommune arbejder ind i en international dagsorden. I Odense er det ikke fjernt for os.

Danske byer viser vej
For mig at se kan byer i Danmark være dem, der viser vejen for verden. Fordi hvis vores virksomheder bliver dem, der finder løsningen på klimaudfordringer, miljø, trængsel, støj, affald, nedslidende arbejde osv., så kan vi endnu en gang opleve at være dem, der går forrest. Til glæde for borgerne i vores byer, men også resten af verden. Det synes jeg er beundringsværdigt og nødvendigt.

Kommunerne skal altså også bidrage til internationalt samarbejde og diplomati, og i min by hæver vi blikket og skuer lidt længere. Vi tager ansvar og træder ind på scenen, hvor vi taler om, hvordan morgendagen bliver god for mennesker og natur på vores klode.

Vi bidrager ved at løfte internationale dagsordener og ved at være bevidste om det aftryk, som en kommune kan have på verden, når man tager stilling og handler. Handlinger, der måske ikke ændrer hurtigt på det store billede, men som viser andre vejen.

Verden rykker tættere på Odense, og Odense rykker tættere på verden. Kommunerne skal i arbejdstøjet, også der, hvor vores arbejde ikke stopper ved kommunegrænsen.

Vi er forpligtede til at tage ansvar for andet end det, der er vores egen kommune. Jeg er stolt af at komme fra en by, der bidrager til, at verden bliver et bedre sted. En by, der er med til at give Danmarks stemme tyngde.

Dokumentation

Dansk diplomati på skrump
Med en ny rapport sætter KU-professor Martin Marcussen fokus på, at Danmark taber terræn på den diplomatiske bane.

Rapporten viser, at Danmark over nogle årtier er dykket fra en 11.-plads til en 46.-plads i internationalt diplomati. Dermed sakker Danmark bagud i forhold til Sverige, der ligger i diplomatiets top-20 og dermed er et af de lande med mest indflydelse i verden.

En svækket dansk udenrigstjeneste har ifølge rapporten konsekvenser for: økonomien, for sikkerheden og for traditionelle, danske førerpositioner på miljø, klima, digitalisering og diplomati. Rapporten anbefaler blandt andet følgende løsninger:

- Genbesøg Taksøe-rapporten for bud på en strategisk sikkerheds- og udviklingspolitisk indsats.
- Kommuner og ressortministerier skal tænke mere internationalt.
- Betydningen af danskernes imødekommenhed hjemme og indtryk under udlandsophold bør undersøges nærmere.

Altinget tager debatten om dansk diplomati på skrump på baggrund af KU-professor Martin Marcussens rapport. En stribe debattører med forskellige baggrunde vil kommentere rapporten og bidrage med deres syn på konsekvenser og muligheder for Danmark.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Ursula Crawley Larsen

Rådmand (R), Børn- og Ungeforvaltningen, Odense Kommune
cand.med. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00