Løkke: Danmark har ikke brug for digital minister

DIGITALISERING: Ny rapport bestilt af Google viser, at et fuldt digitaliseret Danmark kan vokse med 200 milliarder kroner frem mod 2020. Lars Løkke Rasmussen (V) afviser anbefaling om centralt placeret digital minister.

Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Klaus Ulrik Mortensen

En ny analyse bestilt og betalt af Google viser, at Danmark ved at realisere sit digitale potentiale kan blive 200 milliarder kroner rigere i 2020.

Rapporten, der er udarbejdet af Boston Consulting Group, blev præsenteret på en konference om fremtidens teknologi tirsdag i Dansk Industris glasdomicil på Rådhuspladsen.

“Digitizing Denmark” er navnet på den 28 sider lange rapport. Og det er netop konklusionen på arbejdet: At det danske samfund ved fuld omfavnelse af digitaliseringen kan gå en gylden fremtid i møde.

Buzzwords skal skabe milliarder
Intet mindre end 200 milliarder kroner anslår analysen, at der venter for enden af den digitale regnbue. En forøgelse af væksten på 83 procent, som konkret kan omsættes til 150.000 nye job.

Det bliver tit sådan noget med, at hvis der er noget, som man gerne vil, så skal man udnævne en minister. Det ville godt nok blive en stor regering så.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

Redskaberne er forståelse og udnyttelse af buzzwords som big data, internet of things, robotteknologi og augmented reality. Og ikke mindst ideen om at gøre Danmark til et ‘digital single market’.

Og selv om det er teknisk og svært fordøjeligt, er der alligevel kommet et sæt konkrete anbefalinger ud af processen. Herunder forslaget om at udpege en minister med plads i regeringens økonomi- og koordinationsudvalg til at lede den digitale proces på tværs af ministerierne.

Bagtæppet er, at ansvaret for den digitale gearing og omstilling af samfundet i dag er spredt ud over en række ministerier og styrelser. Og at det skaber et vakuum for samlede strategier og konkrete opfølgende indsatser.

Nej til digital minister
Men så længe statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er ved magten, kommer en ny digital minister ikke til at se dagens lys.

“Det bliver tit sådan noget med, at hvis der er noget, som man gerne vil, så skal man udnævne en minister. Det ville godt nok blive en stor regering så. Jeg synes, at det er en styrke, at vi har en lille regering, som skaber bedre forudsætninger for koordination,” sagde han fra scenen hos Dansk Industri.

0:000:00