Debat

Sygeplejersker: Kroniske patienter får brug for ny teknologi

DEBAT:Teknologi og kompetenceløft af sygeplejersker er afgørende, når det gælder behandling af borgere med kroniske sygdomme. For netop disse borgere vil udfordre det danske sundhedsvæsen de kommende år, skriver Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Fremtidens teknologi er afgørende for behandlingen af kroniske patienter, skriver Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.
Fremtidens teknologi er afgørende for behandlingen af kroniske patienter, skriver Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.Foto: Dansk Sygeplejeråd
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd

Teknologien er en del af fremtiden. Derfor skal vi udnytte den rigtigt til fordel for både patienterne og hele samfundsøkonomien.

Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd

I takt med at vi i Danmark bliver flere og flere ældre, stiger antallet af danskere, der lider af en kronisk sygdom.

Fakta
Folketingsvalget står for døren.

I de kommende uger benytter Altinget: velfærdsteknologi lejligheden til at spørge en række centrale aktører: "Hvad skal en ny regering prioritere, hvis du kunne bestemme?"

Gennem de næste uger vil en bred vifte af aktører således komme med deres bud på, hvad der skal være øverst på dagsordenen efter valget.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. 
Send dit indlæg til [email protected]

Sygdomme som eksempelvis KOL og diabetes. Det er noget, der er opmærksomhed omkring i dag, men det kræver langt mere, hvis vi skal sikre, at de kroniske syge kan leve et godt liv med deres sygdom. Det er godt, vi har standardiserede forløb, men hvis vi vil videre, kræver det også, at der er plads til skræddersyede individuelle løsninger, hvor borgerne i højere grad kan være med til at mestre deres egen sygdom, så risikoen for indlæggelser bliver mindre, og det samlet set bliver en fordel for både patienten og for hele samfundsøkonomien.

Udbredelse af teknologiske løsninger
I en årrække har nye teknologier været afprøvet som mindre projekter, men der arbejdes på at udbrede brugen i større skala. Eksempelvis inden for sårområdet, hvor telemedicinsk sårvurdering breder sig rundt om i landet. Det så jeg eksempelvis, da jeg for nylig besøgte Grenaa Sundhedshus i Norddjurs Kommune.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

I den forbindelse mødte jeg en diabetespatient, der var fik plejet sit sår ved brug af telemedicin. Det betyder, at hjemmesygeplejersken tager billeder af patientens sår med sin mobiltelefon og lægger dem ind i et it-system sammen med beskrivelser af såret.

Desuden tager patientens kone dagligt billeder af såret og lægger ind i systemet. Det betyder, at alle involverede aktører – såvel hjemmesygeplejersker som læger på sygehuset - altid kan følge sårets udvikling. Det var fantastisk at opleve det samspil, der var mellem hjemmesygeplejersken og patienten, og jeg mener, det er et kerneeksempel på, hvordan hjemmesygeplejersken med sin faglighed i samspil med teknologien kan delagtiggøre borgeren og familien i behandlingen og plejen. Patienten sparer mange besøg på sygehuset, der bliver hele tiden holdt øje med sårets udvikling, og samlet set er det med til at forebygge indlæggelser.

Sygeplejersker skal klædes ordentligt på 
At bruge løsninger som denne kræver dog, at sygeplejerskerne også er klædt på til at kunne hjælpe patienten. Sygeplejerskerne skal have de rette faglige kompetencer og tekniske viden på området.

Desuden er det afgørende, at når teknologien bliver en væsentlig faktor i et patientforløb, så skal sygeplejerskerne og andet relevant sundhedspersonale inddrages i udviklingen af nye metoder. For det er dem, der sidder med den sundhedsfaglige viden, og dem, der kan være med til at sikre, at kvaliteten af behandlingen og plejen er i orden. Og ikke mindst sikre borgeren hjælp til selvhjælp.

Teknologien er en del af fremtiden. Derfor skal vi udnytte den rigtigt til fordel for både patienterne og hele samfundsøkonomien.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

0:000:00