A-kasse til politikerne: Pas nu på dagpengesystemet

DEBAT: Andre lande misunder Danmark for vores dagpengesystem. Derfor skal vi også passe ekstra godt på det, og her er opholdskravet et godt eksempel på, at det ikke sker, skriver Per Clausen, der er formand for Magistrenes A-kasse.

Af Per Clausen
Formand for Magistrenes A-kasse

Vi har noget helt unikt i Danmark. Vi har et dagpengesystem, der passer på os – men kun så længe, vi passer på dét.

Og her er vi lidt rundforvirrede.

For mens politikerne med den ene hånd giver a-kasserne mere frihed, gør de det med den anden hånd mindre attraktivt at være medlem af en a-kasse.

Vores indtrængende bøn til en kommende regering er derfor: Vil I ikke godt passe bedre på dagpengesystemet?

Stigende antal private lønsikringer
De senere år har flere forringelser sneget sig ind i dagpengesystemet, og smertegrænsen er ved at være nået.

Dagpengenes værdi er efterhånden skrumpet så meget ind, at vores medlemmer kun er sikret omkring en tredjedel af den løn, de fik, da de var i job.

Det betyder også, at et stigende antal danskere tegner private lønsikringer – alene i Magistrenes A-kasse har vi haft en stigning på over 12 procent på kun ét år.

Så er der dem, der slet ikke har lov til at få dagpenge længere, selvom de har betalt til en a-kasse i årevis.

1. januar i år trådte opholdskravet i kraft, og den nye lov tager dagpengeretten fra medlemmer, der har opholdt sig i en længere årrække uden for EU og EØS.

Socialdemokraterne har lovet at revurdere opholdskravet, hvis de kommer til magten, og i så fald ser vi frem til en konstruktiv dialog. For det at gøre det mindre attraktivt at være medlem af en a-kasse er ikke at passe på vores dagpengesystem – tværtimod.

Kontrol og regler gør intet godt
Det var til gengæld en glædelig overraskelse, at politikerne for nylig besluttede at give a-kasserne et større ansvar.

I en fireårig forsøgsperiode får ni a-kasser mere ansvar for at hjælpe ledige i de første tre måneder af deres ledighedsperiode, så de ikke skal pendulere frem og tilbage mellem jobcenter og a-kasse.

Magistrenes A-kasse er blandt dem, der er kommet med i ordningen, og vi glæder os til at leve op til ansvaret og tilliden.

Vores håb er, at friheden får lov til at vokse sig endnu større.

Vi har længe plæderet for mindre kontrol og færre regler, som kan give mere tid til det, vi er bedst til: at motivere og hjælpe ledige medlemmer, så de kommer hurtigt i job.

Sammen med Min A-kasse og Alternativets beskæftigelsesordfører, Torsten Gejl, var vi sidste år ude med et forslag om at sætte udvalgte a-kasser helt fri i en toårig periode.

Vi er nemlig af den overbevisning, at kontrol og regler ikke gør noget godt for nogens jobsøgning. Og vi ville sådan ønske, at politikerne ville lade os bevise det.

Minimal risiko – enorm gevinst
Det fireårige forsøg er første rigtige skridt på vejen, og det har også hele tiden været vores budskab: Lad os nu eksperimentere med formen og blive endnu bedre.

Risikoen er minimal, og den mulige gevinst enorm.

Vi håber og tror, at de fleste politikere er enige i, at vi har et unikt system, vi skal passe på.

Faktisk er det så unikt, at mange lande misunder os det.

Så derfor, kære politikere: I har et kæmpe ansvar for at passe på det – og tiden er nu.

Forrige artikel Handicapformand: Gør op med postnummerlotteriet på hele pensionsområdet Handicapformand: Gør op med postnummerlotteriet på hele pensionsområdet Næste artikel Dansk Metal: Danskerne kan sagtens få mere i løn Dansk Metal: Danskerne kan sagtens få mere i løn