Arriva til Løkke: Skaf flygtninge job og vind konkurrencekapløbet

ASYLJOB: Integrationsydelse og indslusningsløn er ikke nøglen til at få flygtninge i job. Skru op for uddannelse, så skal vi nok give dem job og lære dem dansk, lyder opfordringen fra Arriva-chef kort før regeringens integrationspakke.

40-årige Nikolaj Wendelboe har haft en kometkarriere, siden han blev færdiguddannet i 2002. Allerede i 2006 var han CFO i NNIT. I 2011 skiftede han til Arriva, hvor han nu er administrerende direktør.
40-årige Nikolaj Wendelboe har haft en kometkarriere, siden han blev færdiguddannet i 2002. Allerede i 2006 var han CFO i NNIT. I 2011 skiftede han til Arriva, hvor han nu er administrerende direktør.
Søren Elkrog Friis

I og med vi har svært ved at rekruttere nok arbejdskraft, har vi en unik ressource i nydanskerne. Og vores erfaring er først og fremmest, at de er super dygtige buschauffører.

Nikolaj Wendelboe
Adm. direktør, Arriva
Fakta
Nikolaj Wendelboe - blå bog
  • 40 år
  • 2002: Uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet
  • 2002-2003: Controller, NNIT
  • 2004-2006: Manager, finans, NNIT
  • 2006-2011: Finansdirektør, NNIT
  • 2011-2014: Finansdirektør, Arriva Danmark
  • 2014: Administrerende direktør i Arriva Danmark A/S
  • Bor i Rungsted med kæreste og to børn

Kilde: Arriva, Børsen.

De lande i Europa, som med størst succes formår at integrere syriske flygtninge på arbejdsmarkedet, placerer sig i front i konkurrencen mellem de europæiske markeder.

Det mener Nikolaj Wendelboe, som er administrerende direktør for transport-giganten Arriva, som står for bus- og togdrift i store dele af Danmark.

"Den simple pointe er, at mange lande i øjeblikket oplever det samme pres. De lande, som er i stand til at skabe den bedste integration på arbejdsmarkedet, vil også stå bedre i den internationale konkurrence," siger han.

Dokumentation

Ny integrationspakke

  • Omkring årsskiftet vil regeringen præsentere et udspil til bedre integration af udlændinge på det danske arbejdsmarked.
  • Regeringen har i flere sammenhænge luftet tanker om indslusningsløn, der skal gøre det mere attraktivt for virksomheder at ansætte flygtninge og asylansøgere.

Fra regeringsgrundlaget:

Herudover vil regeringen indføre et nyt, styrket integrationsprogram med fokus på resultater. Både udlændinge og kommuner skal være forpligtet til en større indsats for at sikre en reel integration.

Udlændinge skal have den stærkest mulige tilskyndelse til at komme i job. Derfor vil vi indføre en ny integrationsydelse på SU-niveau for nytilkomne flygtninge og familiesammenførte og personer, der har været i Danmark i mindre end 7 år ud af de seneste 8 år. Det skal være muligt at få en sprogbonus samt forsørgertillæg.

….

Danmark skal i højere grad være åbent for udlændinge, der kan og vil bidrage til det danske arbejdsmarked, så flere kan medvirke til at styrke og udvikle Danmark. Danske virksomheder skal kunne klare sig i den internationale konkurrence. Det kræver, at virksomhederne kan rekruttere højtkvalificerede og dygtige medarbejdere.

Regeringen vil derfor sikre danske virksomheder lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft. Vi vil nytænke de ordninger, der giver adgang til Danmark med henblik på beskæftigelse. Ordningerne skal i højere grad målrettes arbejdsmarkedets reelle behov. Hovedvejen til Danmark skal være via arbejde og uddannelse – ikke via familiesammenføringer og asyl.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00