Børsting skal få ældre til at blive længere i job, men må ikke røre millionpulje

TÆNKETANK: Ny seniortænketank må kun komme med udgiftsneutrale forslag, selv om der er afsat en kvart milliard til pulje, som skal få ældre til at udskyde pensionen. Kommissoriet skal ikke tages så bogstaveligt, mener Dansk Folkeparti.

Tidligere LO-formand Harald Børsting står i spidsen for regeringens nye seniortænketank.
Tidligere LO-formand Harald Børsting står i spidsen for regeringens nye seniortænketank.Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Regeringen og Dansk Folkeparti har torsdag præsenteret en ny tænketank, som skal understøtte et længere og bedre arbejdsliv for seniorer.

Seniortænketanken er et produkt af den pensionsaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik i juni sidste år.

"Seniorerne udgør en værdifuld arbejdskraftreserve for virksomhederne, som oplever rekrutteringsudfordringer – og tænketanken skal være med til at sætte fokus på, hvordan vi i fællesskab kan sikre, at endnu flere seniorer kan og vil blive på arbejdsmarkedet," siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Må ikke røre pulje på 250 millioner
Under ledelse af tidligere LO-formand Harald Børsting skal tænketanken næste sommer nedkomme med forslag til, hvordan man kan få ledige seniorer i arbejde og seniorer i job til at blive længst muligt.

Jeg skal jo ikke udelukke, at vi finder lidt ekstra penge, men det kommer jo helt an på, hvilke forslag der kommer ud af deres arbejde.

Bent Bøgsted
Beskæftigelsesordfører, DF

Men de initiativer, som tænketanken foreslår, skal samlet set være neutrale for de offentlige finanser. Det fremgår af kommissoriet for tænketanken.

Børsting og co. må med andre ord ikke foreslå noget, der koster penge, medmindre de samme penge samtidig spares et andet sted i systemet.

Regeringen og Dansk Folkeparti har ellers i selv samme pensionsaftale, som tænketanken udspringer af, afsat en pulje på 250 millioner kroner, der frem mod 2025 skal finansiere initiativer, der kan styrke ældres muligheder for at blive længere på arbejdsmarkedet.

DF undsiger kommissorium
Udover de fem millioner kroner, som det koster at drive den nye seniortænketank, står puljen indtil videre urørt. Det oplyser Beskæftigelsesministeriet.

Ministeriet bekræfter samtidig over for Altinget, at det ikke er hensigten, at de resterende 245 millioner kroner skal bruges til at finansiere tænketankens anbefalinger.

Dansk Folkeparti mener dog ikke, at kommissoriets ordlyd skal tages så bogstaveligt.

"Seniortænketanken kan undersøge alt og komme med forslag til alt, og så er det os politikere, der afgør, hvad der så kommer igennem. Jeg skal jo ikke udelukke, at vi finder lidt ekstra penge, men det kommer jo helt an på, hvilke forslag der kommer ud af deres arbejde," siger Bent Bøgsted (DF).

Men I har allerede afsat en kvart milliard til præcis samme formål. Virker det så ikke lidt skørt, at de ikke må foreslå noget, der koster penge?

"Som jeg ser det, kan tænketanken byde ind med stort set alt det, de har lyst til. Vi er bare ikke forpligtet til at gennemføre det, de kommer med. Det er vores job at vurdere, om det er realistisk at gennemføre og økonomisk ansvarligt," siger Bent Bøgsted.

Jamen hvorfor skriver man så i kommissoriet, at deres forslag ikke må koste penge?

"Det er noget, Finansministeriet altid gør. Det skal man ikke lægge så meget i. Nu skal tænketanken have arbejdsro indtil sommeren 2019, og så må regeringen til den tid vurdere, hvad der er muligt og økonomisk ansvarligt at gennemføre," siger han.

Løkke lukkede identisk tænketank
Harald Børsting har selskab af syv andre såkaldt sagkyndige i den nye tænketank. Det drejer sig om Danske A-kassers formand, Torben Poulsen, NNF-formand Ole Wehlast, VIVE-direktør Mickael Bech, Ældre Sagens formand, Bjarne Hastrup, PFA-direktør Allan Polack, Per K. Larsen, der er landsformand for Danske Seniorer, VIA-direktør Louise Gade samt en endnu unavngiven repræsentant fra Senior Erhverv.

Derudover er otte pladser reserveret til repræsentanter for arbejdsmarkedets parter, som er fordelt mellem LO, FTF, AC, DA, Lederne og KL.

I foråret 2015 nedsatte daværende beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) en seniortænketank med et nærmest identisk formål.

Men den blev omgående lukket, da Lars Løkke Rasmussen (V) overtog regeringsmagten få måneder senere.

DA havde svært ved at se udfordringen i 2015
Dansk Arbejdsgiverforening forholdt sig særdeles skeptisk til den daværende seniortænketank.

"Vi er stadig ved at indfase en række reformer – først og fremmest tilbagetrækningsreformen – som skal virke fuldt ud. Den del er stadig i proces, og alt peger på, at det går den rigtige vej. Derfor har jeg svært ved at få øje på, at der skulle være en særlig udfordring her,” sagde underdirektør Erik Simonsen dengang til Ugebrevet A4.

Den tidligere seniortænketank havde Jens Kramer Mikkelsen i spidsen og var derudover bemandet af Aalborg-professor Tine Rostgaard, SFI-direktør Torben Tranæs, Jyske Bank-direktør Sven Blomberg, bestyrelsesmedlem ved Grundfos Holding 2011 Ingelise Bogason, forfatter og foredragsholder Trine Sick, landskoordinator for Senior Erhverv, Bert van Malkenhorst, og FO-leder i Aarhus Torben Dreier.

Ifølge Bent Bøgsted er der stor forskel på den nye og den gamle tænketank.

"Den nye tænketank består af fagfolk, mens den gamle primært bestod af forskere. Og i det nye kommissorium får de frie hænder til at undersøge stort set alt, mens de var låst lidt mere i den gamle tænketank," siger han.

Dokumentation

Den nye seniortænketank

I juni 2017 indgik regeringen og Dansk Folkeparti en aftale om flere år på arbejdsmarkedet og aftalte i den forbindelse at nedsætte en seniortænketank, som kan understøtte ambitionen om at give seniorer et bedre arbejdsliv og få flere til at udskyde pensionen.

Tænketanken er nu nedsat og består af otte sagkyndige og otte repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter.

De sagkyndige:

  • Harald Børsting (formand), tidligere formand for LO
  • Torben Poulsen, formand, Danske A-kasser
  • Ole Wehlast, forbundsformand, Fødevareforbundet NNF
  • Mickael Bech, direktør for VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
  • Bjarne Hastrup, formand, Ældre Sagen
  • Per K. Larsen, landsformand, Danske Seniorer
  • Louise Gade, direktør, VIA Efter- og videreuddannelse
  • En repræsentant fra Senior Erhverv
  • Allan Polack, administrerende direktør for PFA Pension.

Repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter:

  • LO (2 pladser)
  • FTF (1 plads)
  • AC (1 plads)
  • DA (2 pladser)
  • Lederne (1 plads)
  • KL (1 plads).

Tænketanken skal blandt andet:

  • Indsamle viden om, hvad der har betydning for seniorers beslutning om at blive på arbejdsmarkedet samt virksomhedernes motivation for at ansætte og fastholde seniorer. Det er samtidig vigtigt at undersøge, hvilken rolle både fysiske og psykiske krav i arbejdet har i beslutningen om at blive på arbejdsmarkedet.
  • Undersøge forskellige redskaber, der har betydning for fastholdelse på og tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Det gælder for eksempel bestemmelser for seniorer i overenskomsterne og vilkårene for at arbejde ved siden af folkepensionen. Det gælder også efteruddannelsesmuligheder, kompetenceudvikling og opkvalificering i forbindelse med ansættelse og ledighed, herunder sporskifte for nedslidte seniorer.
  • I samarbejde med aktører på arbejdsmarkedet og i civilsamfundet identificere best practice, for eksempel i form af virksomme tiltag eller indsatser såvel i offentlig regi som på virksomhedsniveau. Tænketanken skal inddrage gode erfaringer med seniorindsatsen i vores nabolande, der kan overføres til det danske arbejdsmarked og danske virksomheder.
  • Målrettet bearbejde holdninger og skabe debat om udfordringer og muligheder ved flere seniorer på arbejdsmarkedet. Der skal lægges vægt på initiativer, der skaber bred opmærksomhed og viden omkring fordelene ved at fastholde seniorer.

Tænketanken bistås af et sekretariat i Beskæftigelsesministeriet. Øvrige ministerier kan inddrages efter behov.

Der er afsat fem millioner kroner til tænketankens arbejde, som skal være afsluttet sommeren 2019.

Læs tænketankens kommissorium her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Harald Børsting

Fhv. formand for LO, formand for Seniortænketanken og Socialdemokratiets Erhvervs,- Vækst- og Arbejdsmarkedspolitiske Udvalg
tillidsmand (1974-)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

0:000:00