Bred praktikplads-aftale på vej

PRAKTIKPLADSER: Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti bakker op om en ny praktikpladsindsats for erhvervsskolerne, efter regeringen har sat kravet om sociale klausuler på standby.
Undervisningsminister Christine Antorini (S) kan se frem til et bredt forlig om erhvervspraktikpladserne, efter Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti har sagt ja til at bakke op om hendes udspil.
Undervisningsminister Christine Antorini (S) kan se frem til et bredt forlig om erhvervspraktikpladserne, efter Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti har sagt ja til at bakke op om hendes udspil. Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Det er stadigvæk regeringens politik, at vi på sigt skal øge brugen af sociale klausuler.

Rasmus Horn Langhoff
Erhvervsuddannelsesordfører (S)
Fakta

Om praktikpladsindsatsen i 2012:

Den nye praktikaftale for erhvervsskoleeleverne er en forlængelse af den særlige praktikpladsindsats, som den forhenværende regering fik forhandlet på plads for 2011. Den skulle sikre, at unge erhvervsstuderende ikke droppede ud af deres uddannelse, fordi de ikke kunne finde en praktikplads.

Dengang valgte regeringen ekstraordinært at øge antallet af skolepraktikpladser med 1.500, og den indførte samtidig en præmie- og bonusordning på op til 70.000 kroner for hver uddannelsesaftale, en privat virksomhed indgik med en elev.

Den nye regering har nu valgt at øge antallet af skolepraktikpladser med yderligere 1.500, så der i 2012 er 3.000 ekstra praktikpladser. Oven i det er der 2.200 offentlige praktikpladser i henholdsvis kommunerne, regionerne og staten.

Regeringens bebudede praktikpladsgaranti vil blive en del af de trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter, som efter planen vil finde sted i den første del af 2012.


Kilde: Undervisningsministeriet
Undervisningsminister Christine Antorini (S) kan efter alt at dømme se frem til en bred politisk aftale om praktikpladsindsatsen for landets erhvervsskoleelever i 2012.

Det sker, efter regeringen har valgt at sætte kravet om sociale klausuler i forbindelse med offentlige udbudsopgaver på midlertidigt standby.

I den oprindelige aftaletekst var der ellers lagt op til, at alle virksomheder skulle tvinges til at oprette praktikpladser, hvis de ville byde ind på offentlige opgaver. Målet var, at klausulerne skulle mindske antallet af erhvervsskoleelever, der i dag står uden praktikpladser.

Men efter kritik fra oppositionen har undervisningsministeren nu valgt at stryge den del fra teksten. I stedet vil ministeren nedsætte en tværministeriel arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan man i fremtiden kan bruge sociale klausuler til at øge antallet af praktikpladser.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00