Det ved vi om anden runde af regeringens udflytningsplaner

UDFLYTNING: Regeringen vil formentlig komme med en plan for udflytning af statslige arbejdspladser i denne uge. Her er et overblik over, hvad vi ved om udflytningen.

Regeringens plan for anden fase af udflytningen af statslige arbejdspladser ventes denne uge. Det er innovationsminister Sophie Løhdes (V) ministerium, der har stået for at udarbejde planen.
Regeringens plan for anden fase af udflytningen af statslige arbejdspladser ventes denne uge. Det er innovationsminister Sophie Løhdes (V) ministerium, der har stået for at udarbejde planen.Foto: /ritzau/Liselotte Sabroe
Kristoffer Kvalvik

Tusindvis af embedsmænd får afgjort deres fremtidige arbejdsliv denne uge, når regeringen onsdag eller torsdag præsenterer sin plan for udflytning af statslige arbejdspladser.

Det erfarer Altinget.

Udflytningen betyder, at en række styrelser bliver rykket fra hovedstadsområdet ud til provinsen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har tidligere udtalt, at der bliver tale om "tusindvis" af arbejdspladser.

De ansatte i styrelserne skal enten flytte med eller kigge efter et nyt job, og embedsmændene har set frem til præsentationen med lige dele nervøsitet og spænding.

Fakta

Det står der om udflytning i regeringsgrundlaget

Udflytning af statslige arbejdspladser

De statslige institutioner er sat i verden for at løse opgaver til gavn for borgere og virksomheder i hele Danmark. Statens arbejdspladser skal derfor også være fordelt i hele landet. Og selv om statslige arbejdspladser ikke i sig selv er tilstrækkelige til at skabe vækst og udvikling, vil en decentral placering være med til at skabe mere aktivitet i det pågældende område.

Pr. 1. oktober 2016 er der flyttet 1.126 af de besluttede knap 3.900 arbejdspladser. Langt størstedelen af de udflyttede institutioner skal være udflyttet inden udgangen af 2017.

Regeringen vil ved udvidelse af eksisterende eller ved oprettelse af nye statslige institutioner som udgangspunkt placere disse uden for hovedstadsområdet, medmindre særlige grunde taler imod. Regeringen vil i 2018 fremlægge forslag til yderligere udflytning af statslige arbejdspladser – baseret på erfaringerne med de allerede besluttede udflytninger.

Det er den anden runde af udflytninger og den skulle egentlig have været præsenteret før jul. Men tiden blev for knap, fortalte innovationsminister Sophie Løhde (V), der derfor udskød planen, som afgør tusindvis af menneskers arbejdsliv.

Uddannelserne flytter med
Søndag fortalte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Avisen Danmark, at man denne gang vil rykke flere uddannelser ud til provinsen.

Det vil ifølge ham være en del af den plan, som ventes at blive præsenteret onsdag eller torsdag.

Troels Lund Poulsen var selv hovedarkitekten bag den første plan for udflytning fra 2015, og han siger til avisen, at man dengang glemte at rykke de erhvervsrettede uddannelser ud til virksomhederne.

Kommuner bejler til styrelser
Op til præsentationen af udflytningsplanen har flere kommuner forsøgt at få en styrelse eller institution anbragt hos sig.

Blandt andet har man i Lemvig talt varmt for at få Miljøstyrelsen til kommunen, og i Guldborgsund har man set sig varm på Erhvervsstyrelsen.

Den seneste udflytning i 2015 betød, at 3.900 statslige arbejdspladser skulle udflyttes, og af dem er 2.500 blevet flyttet indtil videre.

Udflytningsplanen kommer kort tid efter, at man valgte at dele Skat op i syv forskellige styrelser, der skal fordeles rundt om landet.

Det betyder, at et sted mellem 1.000 og 1.400 medarbejdere hos Skat skal flytte inden 2021. Det fik medarbejderne at vide i december.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00