FOA: Dagpengeaftale er klokkeklart løftebrud

DAGPENGE: Den nye dagpengeaftale får en blandet modtagelse i fagbevægelsen. FOA kalder det løftebrud, mens Dansk Metal mener, at aftalen retter op på fejlene i den gamle reform.

Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA, er langt fra tilfreds med den dagpengeaftale, som regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti torsdag middag blev enige om. 
Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA, er langt fra tilfreds med den dagpengeaftale, som regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti torsdag middag blev enige om. Foto: Foa.dk
Kasper Kaasgaard

Hos fagbevægelsen har de længe kaldt på en dagpengeløsning. Den er nu kommet, men møder kritik fra flere sider.

Blandt andet fra Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA.

”Det er et klokkeklart løftebrud. I valgkampen gav Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen hinanden hånden på, at de ikke ville sænke dagpengene. Nu får vi alligevel en sænkelse. Den er bare maskeret som karensdage,” siger Dennis Kristensen i en pressemeddelelse.

Han mener heller ikke, at det genoptjeningssystem, der giver mulighed for et års ekstra dagpenge, er godt nok. Her giver én dags arbejde adgang til to dages dagpenge, men den faktor er ikke stor nok til at forhindre, at så mange falder ud af systemet.

Kim Simonsen, formand for HK, er heller ikke tilfreds med aftalen:

"At reducere satsen for ikke-forsørgende dimittender er ikke alene at bryde en enig kommisions anbefalinger på dimittendområdet. Man blander også socialpolitiske elementer ind i dagpengeområdet på en ubehagelig og skæv måde," skriver han på sin Facebook-profil. 

"Politikerne havde alle muligheder for at skabe ro om dagpengene – men det lykkedes ikke," lyder det fra HK-formanden. 

LO ærgrer sig
Harald Børsting fra LO sad selv med i Dagpengekommissionen. Han tager godt imod den politiske aftale, som arbejdet nu er mundet ud i.

”Vi får nu et dagpengesystem, som er både tryggere og mere rimeligt, end det er i dag,” siger LO-formanden i en pressemeddelelse, der dog ærgrer sig over, at der bliver skåret i dimittendsatsen:

”Det ærgrer mig, at politikerne ikke tager et større ansvar for at rydde op i det dagpengesystem, de i al hast fik skabt tilbage i 2010. For det virkede jo ikke. Fagbevægelsens forslag til genopretning af dagpengesystemet krævede en tilførsel af 600 millioner kroner til systemet. Politikerne har kun fundet 300 millioner kroner.”

Sammen med resten af fagbevægelsen skrev Harald Børsting under på en mindretalsudtalelse, der krævede nye penge til området og anbefalede de tre årlige karensdage, som er blevet vedtaget, frem for otte, som kommissionen anbefalede.

Dansk Metal tilfredse
Hos Dansk Metal glæder forbundsformand Claus Jensen sig over aftalen.

”Reformen retter op på nogle af de værste fejl i 2010-reformen, bl.a. ved at belønne ledige, der tager kortvarige jobs. Det nuværende system matcher ikke, hvordan arbejdsmarkedet er indrettet i dag, og det kostede dyrt for mange ledige,” siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Tilsvarende med genoptjeningsretten, der nu ændres, så det bliver lettere at genoptjene retten til dagpenge, og man får mulighed for at forlænge dagpengene, så de løber i op til tre år. Det er klare forbedringer, som var helt nødvendige.”

Claus Jensen er dog ikke tilfreds med karensdagene, der har fundet vej til dagpengesystemet. Han anser det som en måde at sænke dagpengesatsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Jensen

Forbundsformand, Dansk Metal, formand, CO-industri, bestyrelsesformand, Arbejdernes Landsbank, formand, Industriansatte i Norden, forretningsudvalgsmedlem, FH
plade- og konstruktionssmed (Odense Staalskibsværft 1985)

Harald Børsting

Fhv. formand for LO, formand for Seniortænketanken og Socialdemokratiets Erhvervs,- Vækst- og Arbejdsmarkedspolitiske Udvalg
tillidsmand (1974-)

Kim Simonsen

Formand, AKF-Holding , Refshaleøen Ejendomsselskab, næstformand, Sampension a/s, DRC-Dansk Flygtningehjælp
(Grenaa Handelsskole 1979)

0:000:00