Debat

Frit Forum: Vanopslagh forvrænger debatten om dimittenddagpenge

DEBAT: Nyuddannede har ifølge LA-formand Alex Vanopslagh ikke incitament til at søge job grundet høj dagpengesats. Men ingen uddanner sig til at rende rundt på dagpenge, mener Frit Forum.

Det er derfor ikke kun et angreb på ungdommen, men hele flexicuritysystemet, skriver to medlemmer af Frit Forum om Alex Vanopslaghs (LA) forslag om at fjerne dimittenddagpenge.
Det er derfor ikke kun et angreb på ungdommen, men hele flexicuritysystemet, skriver to medlemmer af Frit Forum om Alex Vanopslaghs (LA) forslag om at fjerne dimittenddagpenge.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Malthe Melskens og Sebastian Thomassen
Næstformand for Frit Forum og medlem af Frit Forum Århus

Mange nyuddannede akademikere havde svært ved at finde arbejde. Det fremgik af en artikel i november i Berlingske.

I den forbindelse lagde formanden for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, en video på Facebook, hvor han argumenterede for, at man burde fjerne dimittenddagpenge.

Men det vil ramme socialt skævt, da akademikere er mere villige til at optage gæld, og dermed vil de have lettere ved at optage lån og andet i forbindelse med arbejdsløshed efter endt uddannelse, hvor professionsuddannede er mere tilbageholdende.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Argumentet fra Alex Vanopslagh er, at de færdiguddannede ikke har incitament til at tage et job, men i stedet ønsker at være på dagpenge.

Vi tror, at mange oplever, at rådighedsbeløbet på dagpenge ikke nødvendigvis bliver meget større, end da de var på SU, fordi der er en masse økonomiske fordele forbundet med at være i gang med en uddannelse.

Dagpengene skaber en tryghed og stabilitet, der faktisk hjælper de nyuddannede og skaber det overskud, som man har brug for i jobjagten.

Malthe Melskens og Sebastian Thomassen
Næstformand for Frit Forum og medlem af Frit Forum Århus

Vi mener derfor, at det er noget useriøst at antage, at studerende skulle have økonomisk incitament til at gå på dagpenge efter endt studie. Kun ni procent af danske studerende lever af SU'en alene.

Langt de fleste har en ekstra indkomst i form af studielån eller løn fra et studiejob. Det viser tal fra danske banker, der har spurgt deres kunder.

Køber ikke Vanopslaghs præmis
Vi tror, at overgang fra uddannelser og job er fuldstændig afgørende. Dagpengene skaber en tryghed og stabilitet, der faktisk hjælper de nyuddannede og skaber det overskud, som man har brug for i jobjagten.

Hvis vi lige præcis i den mest vanskelige periode i vores arbejdsliv ikke har en ordentlig dækningsgrad, mister de nyuddannede incitament til at blive en del af den kollektive forsikringsordning.

Det er derfor ikke kun et angreb på ungdommen, men hele flexicuritysystemet, som forslaget vil medføre.

Vi har svært ved at forstå den mekanisme, som Vanopslagh opstiller. Vi er overbeviste om, at alle, der bruger tid på at dygtiggøre og uddanne sig, har et brændende ønske om at komme ud og bruge den faglighed i virkeligheden i håbet om at skabe værdi for sig selv og samfundet.

Vi køber simpelthen ikke præmissen om, at nyuddannede ønsker at blive på dagpenge i stedet for at tage et job.

Ved seneste dagpengereform skar man dimittendsatsen ned fra 82 til 71 procent af dækningen. Som direktør i brancheorganisationen Danske A-kasser, Verner Sand Kirk, fortæller, så har det ikke fået flere i arbejde.

Læs også

Vanopslagh politiserer myter
Der findes mange myter i debatten, og Vanopslagh er tydeligvis ikke bange for at politisere på mange af dem.

En af de ting, som man oftest hører, er, at nyuddannede akademikere bruger særligt lang tid på at blive ansat efter uddannelse, og at de har lang søgeledighed.

Dette er korrekt, hvis man eksempelvis sammenligner med professionsbachelorer, som har en kortere søgeledighed end folk med en lang videregående uddannelse.

Nogle af de akademikere med længste søgeledighed er nyuddannede ingeniører. Selv om arbejdsmarkedet skriger efter kompetente ingeniører, så skal de bruge længere tid på at finde netop deres vej ind på arbejdsmarkedet.

Det viser, at det bare tager længere tid for højt specialiseret arbejdskraft og virksomhederne at finde hinanden. Vi har altså svært ved at se, hvordan sammenhængen mellem at skære i dagpengene skulle kunne nedbringe søgeledigheden hos nyuddannede akademikere.

Der findes masser af årsager til – sikkert også flere end dem, der er ridset op her – at det er en dårlig ide at skære i de nyuddannedes dagpenge.

Derfor håber vi også, at det vil afspejle sig politisk, at vi har fået en ny regering, der også kan se, at dette både er usolidarisk og uklogt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00