Debat

GLS-A: Arbejdsmarkedets parter skal tage større ansvar for sikkerheden i landbruget

DEBAT: Hvis landbruget skal blive en sikker arbejdsplads, kræver det først og fremmest, at landmanden går forrest. Men arbejdsmarkedets parter skal også tage ansvar og støtte landbruget i indsatsen, skriver Anne Marie Hagelskjær Smit fra Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere.

Landbruget har en kedelig førsteplads, når det gælder antallet af dødsulykker, skriver Anne Marie Hagelskjær Smit.
Landbruget har en kedelig førsteplads, når det gælder antallet af dødsulykker, skriver Anne Marie Hagelskjær Smit.Foto: Pascal Rossignol/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Marie Hagelskjær Smit
HR- og arbejdsmiljøchef, Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere

Landbruget er en farlig arbejdsplads. Vi kan alle læse i statistikkerne, at branchen gennem årene har haft en kedelig førsteplads, når det gælder dødsulykker. Men hvorfor forholder det sig sådan?

Svaret er ikke ligetil. Det er et kompliceret sæt af mange faktorer, som spiller ind, og som kendetegner landbruget: øget mekanisering og store maskiner, håndtering af dyr, som kan blive farlige eller uforudsigelige i deres adfærd, en erhvervsstruktur med mange mindre virksomheder og få ansatte, der har mange forskelligartede opgaver.

Opgaver, der varierer hen over året og er underlagt vind og vejr.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

En arbejdskultur, hvor opfindsomhed, initiativ og handlekraft præger udførelsen af daglige opgaver og udfordringer – men som på den anden side også kan resultere i farlige arbejdssituationer, fordi landmanden overser eller påtager sig en risiko i udførelsen af arbejdet.

Landmanden skal gå forrest
Ofte er det landmanden selv eller landmandens familie, som rammes af de alvorlige ulykker – det gælder også børn, fordi landbruget både tjener som arbejdsplads og familiens bolig på samme tid.

En landmand eller leder, der selv tager risici, kommunikerer gennem sin adfærd til sine medarbejdere, at det er acceptabelt – og det forebygger ikke ulykker.

Anne Marie Hagelskjær Smit
HR- og arbejdsmiljøchef, GLS-A

Derfor er højere bøder i sig selv ikke nogen løsning på forebyggelse af ulykker – og den landmand, der har mistet livet, har allerede betalt den højeste pris.

Men strukturudviklingen i landbruget går mod større virksomheder med flere ansatte, og hvis landbruget skal knække kurven, så er det nødvendigt med en grundlæggende erkendelse af, at landbruget er en farlig arbejdsplads, at arbejdsmiljøarbejdet derfor er vigtigt, og at sikkerhed skal indtænkes i alle opgaver.

Landmanden har som arbejdsgiver et stort ansvar for at gå foran som det gode eksempel i praksis. Det er en af de vigtigste faktorer, hvis det skal lykkes at få sikker adfærd i hele organisationen.

En landmand eller leder, der selv tager risici, kommunikerer gennem sin adfærd til sine medarbejdere, at det er acceptabelt – og det forebygger ikke ulykker.

Politisk aftale om arbejdsmiljø
Der er en lang række aktører, som kan bidrage til at støtte landbruget i arbejdsmiljøindsatsen.

Det hilses derfor også meget velkomment, at der netop er indgået en politisk aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale, Alternativet og SF om at styrke den danske arbejdsmiljøindsats.

Aftalen indebærer blandt andet, at arbejdsmarkedets parter skal tage et øget ansvar for arbejdsmiljøindsatsen.

Det betyder, at regeringen og arbejdsmarkedets parter i fællesskab aftaler prioriterede nationale mål for arbejdsmiljøindsatsen, ligesom det aftales, hvordan der følges op på målene.

Opfordring til beskæftigelsesministeren
At inddrage arbejdsmarkedets parter i arbejdsmiljøindsatsen er ikke nyt. Tværtimod er der i Danmark en årelang praksis for samarbejdet mellem arbejdsmarkedets parter og lovgiver.

Et samarbejde, som går længere tilbage i historien end vores højt anpriste "danske model". Det er en særlig dansk tilgang mellem parterne, som har mange styrker og gode resultater bag sig, og som andre europæiske lande misunder os.

GLS-A har som arbejdsgiverforening for landbruget en 100-årig samarbejdshistorik med de faglige organisationer på arbejdstagerside, og vi er klar til at tage udfordringen op.

Beskæftigelsesministeren har allerede inviteret formanden for Landbrug & Fødevarer til et møde for at diskutere indsatsen i landbruget.

Vi vil hermed opfordre beskæftigelsesministeren til at inddrage arbejdsmarkedets parter i arbejdet, sådan som aftalen mellem forligspartierne lægger op til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00