Hegelund og Mose: Den danske Mutti

MANDAGSTRÆNEREN: Efter at være blevet trynet i otte år har Lizette Risgaard effektueret en lyn-udskiftning af sit chef-hold. Fyringen af LO's topchef overrasker ikke, mens udskiftningen af de øvrige chefer undrer. Resultatet er en ledelse, Risgaard kan stole på. 

Det har længe stået klart, at der ikke var plads til LO's mangeårige øverste embedsmand, sekretariatschef Finn Larsen, hvis Lizette Risgaard blev ny formand for landets største lønmodtagerorganisation. Tempoet i afskedigelsen er heller ikke overraskende. Det overraskende, da Risgaard trykkede på katapult-sædet i fredags, er mængden af fyringer. At hele den administrative ledelse på fire mand sparkes ud.

Ikke alle har nemlig taget lige meget del i den uskønne behanding, Lizette Risgaard i de forgangne år angiveligt har været udsat for i LO.

Det er set før, at et helt chef-hold i organisationsverdenen ryger ud på én og samme dag; senest for mindre end en måned siden, da den nye direktør i Finansrådet, Ulrik Nødgaard, skilte sig af med fire nøgle-chefer. Han havde da trods alt haft seks måneder til at overveje situationen. Når LO-forløbet er interessant, er det ud over hastigheden og antallet af afskedigede topchefer den vel-orkestrerede håndtering af forløbet fra Risgaards side. Den undertippede ny LO-formand – den danske models Mutti? – er efter otte år i skyggen lynhurtigt trådt i karakter som handlekraftig førstedame.

På den tre dage lange kongres anede ingen uråd. Risgaard gjorde så gode miner til slet spil, at selv højtplacerede forbundsformænd begyndte at gisne om, at Finn Larsens dage som LO-topchef måske alligevel ikke var talte.

Tomt på Islands Brygge
Oven på valget i tirsdags farter Risgaard i TV-Avisen og lægger dagen efter ud i TV 2's Go’ Morgen Danmark, før der er morgenkaffe for medarbejderne i LO. De får at vide, at de kan holde fri om fredagen som ”tak for hjælpen” med kongressen. Torsdag har Risgaard igen susende travlt, nu gælder det møder med afdelingsledere i LO-Huset, ligesom Harald Børsting skal fejres ved en stor afskedsreception. Mens man glæder sig til den ekstra fridag dagen efter, ser mange også frem til et informationsmøde i dag, mandag, hvor den nye formand vil uddybe sine planer.

Fredag – mens LO-huset ligger øde hen på Islands Brygge, og medarbejderne hygger sig derhjemme – går Risgaard så i aktion og fjerner ikke bare Finn Larsen, men også den mangeårige cheføkonom Jan Kjærå foruden udviklingschef Morten Madsen og kommunikationschef Kenneth Thue Nielsen. Samtidig ansættes nye folk, og Daglig Ledelse – LO's politiske top – orienteres om beslutningerne. Foreløbig er alt – frem til klokken 17.37 fredag – gået efter planen.

Kontor ude i byen
For at forstå den omfattende lyn-aktion skal man kende Lizette Risgaards fortid i LO. Siden hun for otte år siden blev valgt som næstformand, har de såkaldte ”han-elefanter” – i bevægelsen kendt som Harald Børsting og store forbundsformænd som Metals Thorkild E. Jensen, HK's Kim Simonsen og 3F's Poul Erik Skov Christensen – angiveligt gjort livet surt for den kvindelige næstformand, der kom ind som en hund i deres keglespil.

Lizette Risgaard opgav hurtigt i større omfang at bruge sit skrivebord i LO-huset; hun følte sig efter sigende ikke hjemme og var utryg ved sekretariats-betjeningen. Mens toplaget troede, de havde udmanøvreret den tidligere HK-kontorassistent, begyndte hun – myte-stemplet som smådum – som i en anden Fay Weldon-roman at lægge sin egen langsigtede plan for at overtage magten i LO.

Københavnske cafeer har fungeret som mobile kontorer, hvor Risgaard uden han-elefanternes obstruktion diskret har kunnet planlægge fremtiden og i det stille samle støtter omkring sig.

Ville vippe hende af pinden
Ved forrige LO-kongres i 2011 var det lige ved at gå galt for Risgaard. Hun var – mente de store forbund – ikke lykkedes med beskæftigelses- og arbejdsmarkedsområdet, som hun var ansvarlig for. Gennem fiksfakserier skulle hun derfor vippes af pinden på kongressen.

Sagens kerne var imidlertid, forlyder det i LO-huset, at Risgaard gang på gang blev underløbet. Hun modtog angiveligt ikke de rigtige papirer og fik ikke materiale tilsendt i tilstrækkelig tid forud for vigtige møder. Klog af skade havde Risgaard før 2011-kongressen derfor taget sine forholdsregler: Til han-elefanternes store overraskelse åbenbarede der sig kæmpe opbakning til næstformanden fra ”kvinderne ude i landet”. Mens drengene fra Metal slukørede luskede ud af salen, måtte HK's Kim Simonsen trække det drille-forslag, som skulle have udmanøvreret Risgaard, tilbage.

Opbakningen gav Risgaard mod på at fortsætte sine rejser rundt i landet, og efterhånden vendte hun retur til LO-Huset; ikke længere tæt op ad ledelsen, men i stedet på 2. sal i et fagligt miljø sammen med arbejdsret- og arbejdsmiljøfolkene. Café-kontoret ude i byen forblev dog intakt, her kunne der tales uden risiko for intern obstruktion.

Et vedholdende – men ikke bekræftet – bud på Finn Larsens afløser i fagbevægelsens højeste embedsmandsjob er en af Risgaards tidligere loyale LO-medarbejdere, Michael Jacobsen, i dag sekretariatschef i Akademikernes A-kasse. Jacobsen deltog i LO's kongres i sidste uge, afslappet slentrende rundt uden antydning af, at han måske var på vej til at blive en stor mand. I samme åndedrag nævnes Metals respekterede Allan Lyngsøe som ny cheføkonom efter Jan Kjærå.

Er det nye hold så dygtigere end det tidligere i forhold til at skabe en ny storhed for LO eller i det mindste reducere faldet? Først og fremmest vil det nye hold være loyalt. Havde formanden kun fjernet Finn Larsen, kunne hun internt have frygtet mumlende modvilje; den slags lynaktioner er ledelsesklassikere, når der effektivt skal skabes ro nedadtil. Afskedigelserne må også læses som et tydeligt signal til alfahannerne ude i forbundene om en ny, stærk LO-formand, de ikke skal løbe om hjørner med.

Krisekommunikation fredag
En smule kuk i planen er der dog gået: Med veloverstået kongres og lynoperationen tilsyneladende på skinner kunne den nye LO-top fredag eftermiddag se frem til weekenden, men kl. 17.37 breaker historien. Oprydningen på chefgangen afsløres af DR, ligesom forlydender om nye chef-navne hurtigt cirkulerer.

Derfor må Risgaard sent fredag i gang med sin første formands-krisekommunikation. Godt nok var Finn Larsen ikke fagbevægelsens mest populære mand, men fyringer på den måde er ikke passende i ”bevægelsen”, kritiseres det , mens lige så mange takker for resolut handling.

Projektet? Det udestår fortsat, hvordan Lizette Risgaard og hendes nye hold vil gøre det moderne at være i fagforening igen, hvordan forlovelsen med FTF skal håndteres – og i første omgang at få gennemført trepartsforhandlinger i forårets løb. Med så stort et brain-drain på én gang mister bevægelsen en organisatorisk hukommelse, en viden i væggene, det vil tage tid at samle op på.

 

Rådgiver-og forfatterparret Susanne Hegelund og Peter Mose er partnere i HEGELUND & MOSE, der rådgiver om strategisk kommunikation og indflydelse. De er forfattere til bøgerne ”Håndbog for Statsministre, ”Javel, hr. minister” og ”Lobbyistens Lommebog”. Se www.hegelundmose.dk

Forrige artikel Hegelund og Mose: Lynforlig lammede lobbyister Hegelund og Mose: Lynforlig lammede lobbyister Næste artikel Hegelund og Mose: Det politiske Skagen Hegelund og Mose: Det politiske Skagen