Debat

HK: Svært at få armene ned efter Skatterådets klokkeklare Wolt-afgørelse

Skatterådet slår i en ny afgørelse fast, at Wolt-bude ikke er selvstændige men derimod almindelige lønmodtagere. Det er en klokkeklar afgørelse, som det er svært at få armene ned over, skriver sektorformand i HK Privat, Simon Tøgern.

Wolt må nu sende deres forretningsmodel i tænkeboksen og forhåbentlig rette ind, efter at Skatterådet har truffet en vigtig afgørelse, skriver Simon Tøgern.
Wolt må nu sende deres forretningsmodel i tænkeboksen og forhåbentlig rette ind, efter at Skatterådet har truffet en vigtig afgørelse, skriver Simon Tøgern.Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Simon Tøgern
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mobilen er blevet første skridt i det at stille sulten for rigtig mange mennesker. Et par klik og swipes og maden er på vej. Udbringning af mad er en branche i vækst, men digitale platforme som Wolt kræver typisk, at deres bude accepterer at være selvstændige partnere i stedet for ansatte bude.

Den forretningsmodel må nu gå i tænkeboks og forhåbentlig rette ind, efter at Skatterådet har truffet en vigtig afgørelse, nemlig at et Wolt-bud ikke er skattemæssigt selvstændig men skal betragtes som lønmodtager. Mediet Radar har lagt hele afgørelsen frem, og den er klokkeklar.

Jeg er specielt glad for, at det slås helt fast, at buddet ikke har en økonomisk risiko, at digital instruks og kontrol tæller med i afvejningen af relationen, og at manglen på fast arbejdstid og opsigelsesvarsel ikke kan bruges som argument for, at buddet ikke er lønmodtager.

Der bliver med andre ord ikke lagt vægt på arbejdsforpligtelsen. Det mest bekymrende ved afgørelsen er, at den har været så længe undervejs.

Svært at få armene ned

Det er klart et problem, at digitale platforme bare kan slå sig op, kalde arbejdskraften 'selvstændig', og så er det ellers op til den enkelte at rejse en sag for at få en skattemæssig afklaring. Der er gået næsten et år fra journalist Mats Magnussen, der selv havde kørt som Wolt-bud, bad Skattestyrelsen om bindende svar på, hvorvidt han som bud var lønmodtager eller selvstændig.

Hvis man vil fastsætte prisen og ønsker at brande sig med en ensartet service, så må man ansætte arbejdskraften.

Simon Tøgern
Sektorformand, HK Privat

Det er problematisk, at fagforeninger ikke kan bede om en afklaring, og det er problematisk, at finske Wolt tilsyneladende heller ikke selv har mulighed for at se en afgørelse, der kan få store konsekvenser for deres forretningsmodel.

Alligevel har jeg svært ved at få armene ned. Dels har vi nu en klar afgørelse. Dels vil afgørelsen forhåbentlig betyde, at der fremover bliver trukket kildeskat og beregnet feriepenge af budenes indkomst før udbetaling. Det sikrer korrekt bidrag til statskassen og en løn, der er sammenlignelig med andet lønarbejde.

Det betyder også, at Wolt vil skulle påtage sig administrationen og stå for den lovpligtige forsikring af budene. Og endelig betyder det, at der kan forhandles overenskomst. For selvom den skattemæssige afgørelse ikke direkte slår igennem arbejdsretligt, så er det svært at forestille sig, at arbejdsret og konkurrenceret ikke vil skæve til afgørelsen, hvis der skulle komme en sag om budenes status som henholdsvis lønmodtagere eller selvstændige.

Hej Wolt, velkommen til den danske model

Wolt hævder selv – ligesom mange andre digitale arbejdsplatforme – at deres 'partnere' selv ønsker at være selvstændige. Og det skal der da nok være nogle, der gør.

Men selvstændige har ikke én kunde, de indgår ikke løbende i virksomhedens kernedrift under instruks og kontrol, og de løber typisk selv en større økonomisk risiko samtidig med, at de har muligheden for at score millionen. Der er ikke nogen vækst i bittesmå cvr-numre uden ret til at sætte egen pris og opbygge egen kundebase.

Læs også

Så hvis man vil fastsætte prisen og ønsker at brande sig med en ensartet service, så må man ansætte arbejdskraften – også selvom man har en service, der kan bookes via mobilen.

I HK mener vi godt, vi kan favne ny teknologi uden at hælde lønmodtagerne ud med badevandet. De samme tanker har EU-Kommissionen gjort sig med deres udkast til et direktiv om platformsarbejdere. Så hej Wolt – kom nu ombord i den danske model.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Tøgern

Fhv. sektorformand, HK/Privat
reprokopist (KTS. 1983)

0:000:00