Holstein om rekrutteringsudspil: Forudsigeligt nederlag for Løkke

KÆBERASLER: Regeringens forslag om at sænke beløbsgrænsen for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft kommer ikke til at gå igennem hos hverken DF eller S. ”En ordentlig næsestyver for regeringen,” vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe
Simon LesselFreja Søgaard

Regeringens forslag om at sænke den nuværende beløbsordning til 330.000 kroner har dystre udsigter.

Hverken S eller DF vil imødekomme regeringens ønske om at sænke beløbsgrænsen fra 418.000 til 330.000 kroner for at tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft.

”Vi har jo hævet beløbsgrænsen, så vi vil ikke være med til at sænke beløbsgrænsen,” siger Martin Henriksen til Altinget.

Dermed ser det ud til at ende med et ”forudsigeligt nederlag for Løkke”, lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Grundlæggende synes jeg, det er spild af tid, og at det er rigtig ærgerligt, at regeringen kommer med et udspil, der øger indvandringen.

Martin Henriksen
Udlændinge- og værdiordfører, DF

”Regeringen får en næsestyver på den væsentligste del af forslaget, for der bliver ikke rokket ved beløbsgrænsen,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Forslaget om at sætte grænsen helt ned til 330.000 kroner om året passer ikke særlig godt med målet om at tiltrække højtkvalificerede udlændinge, for eksperter vil typisk få en langt højere løn. Og der er simpelthen ikke flertal for at importere tjenere og elektrikere fra den anden side af jordkloden,” siger Erik Holstein.

DF: Spild af tid
Udspillet indeholder også en række forslag til regelforenklinger og afbureaukratisering af området.

Fast track-ordningen skal udvides, så virksomheder med fem ansatte – mod det nuværende krav om 20 – kan ansætte udenlandsk arbejdskraft. Samtidig foreslår regeringen at ophæve kravet om, at lønnen skal udbetales til en dansk bankkonto.

Blandt andet foreslår regeringen, at udlændinge, der allerede er ansat i en virksomhed efter beløbsordningen eller fast track-ordningen, skal kunne skifte stilling internt i virksomheden uden at skulle søge om opholdstilladelse på ny.

På de punkter, der omhandler afbureaukratisering og enklere regler, er Martin Henriksen klar til at forhandle.

”Den slags tiltag kan vi godt tage en runde om, men det er ikke noget, vi synes, er specielt vigtigt,” siger udlændingeordføreren.

Og der er generelt ikke noget af det, der er tvingende nødvendigt, lyder det fra Martin Henriksen.

”Grundlæggende synes jeg, det er spild af tid, og at det er rigtig ærgerligt, at regeringen kommer med et udspil, der øger indvandringen.”

S: Vil se på benspænd
Helt spild af tid synes Socialdemokratiets integrationsordfører, Mattias Tesfaye, dog ikke, at det er. Han fortæller, at de nuværende regler i fast track-ordningen er for rigide, og at partiet godt kunne åbne for at fjerne "bureaukratiske benspænd".

Han afviser dog stadig blankt muligheden for at sænke beløbsgrænsen og er lidt mere tilbageholdende, når det kommer til snakken om at afskaffe kravet om løn på danske konti.

"Sådan som jeg forstår forslaget, så vil man fjerne kravet generelt, og det kan vi ikke stå inde for. Hvis lovgivningen skal overholdes, skal den også kontrolleres. Det kan den ikke, hvis lønnen er udbetalt til et pengeinstitut, man aldrig har hørt om, i en provinsby i Indien, man heller aldrig har hørt om," siger han.

Men I lukker ikke helt diskussionen om bankerne endnu, sådan som I har lukket den om beløbsgrænsen?

"Der må vi lige høre regeringen, hvordan man kan afgrænse kravet. Hvis vi kan føle os trygge ved, at der ikke bliver fusket, så er vi altid interesserede i at diskutere det," siger han. 

Har aktiveret S-DF-alliancen
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) adresserede selv, hvorfor regeringen præsenterer et udspil, som på forhånd er dømt ude af S og DF. Fra Støjberg lød det, at det hun anså det som underligt, hvis regeringen ikke ville tage hånd om problemerne med at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

”Mit håb er, at vi kan tale os frem til en løsning ved forhandlingsbordet med S og DF,” lød det fra Støjberg.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, vurderer, at selvom ønsket om at sænke beløbsgrænsen er udelukket, så kan regeringen alligevel komme i mål med enkelte dele i udspillet.

”Regeringen burde kunne få flertal for at afbureaukratisere området. Det er sandsynligt, at der kan laves et eller andet med socialdemokraterne her,” siger Erik Holstein.

Men slagsmålet om beløbsgrænsen kan vise sig at få dyre omkostninger, lyder det fra Holstein.

”Det har med det samme aktiveret alliancen mellem Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Det vil ikke forhindre et finanslovsforlig mellem regeringen og DF, men det vil gøre processen langt mere knudret. Så der er ret meget på spil i denne sag.”   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00