Hummelgaard: Aftale om børnetilskud er inden for rækkevidde

YDELSESREFORM: Efter det andet forhandlingsmøde om midlertidigt børnetilskud er der fortsat uenighed om fordelingen mellem integrationsydelse og kontanthjælp. Den lovede ydelseskommission bliver først nedsat, når aftalen om børnetilskud er på plads.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Regeringen og støttepartierne R, EL og SF nærmer sig en aftale om et midlertidigt børnetilskud til de familier, som er hårdest ramt af kontanthjælpsloftet.

Det fortæller beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) efter onsdagens forhandlingsmøde, som er det andet i rækken.

"Jeg er meget fortrøstningsfuld. Der er alle forudsætninger for, at vi skulle kunne blive hurtigt enige, men om det tager et eller to møder mere, skal jeg ikke kunne sige," siger han.

Skal afbøde konsekvenser af kontanthjælpsloftet
Forhandlingerne om børnetilskud er første skridt på vejen mod et opgør med kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen, som blev vedtaget af Løkke-regeringen i 2015.

Vi er jo enige om, hvad målet er. Men der er forskellige ønsker til, hvilke typer af familier der trænger mest.

Peter Hummelgaard
Beskæftigelsesminister (S)

Både Radikale, SF og Enhedslisten har forlangt kontanthjælpsloftet afskaffet.

Kompromisset i det fælles forståelsespapir, som den socialdemokratiske regering har indgået med støttepartierne, er blevet en ydelseskommission, som senest i slutningen af juni 2020 skal anvise en erstatning for kontanthjælpsloftet.

I mellemtiden skal et midlertidigt børnetilskud afbøde konsekvenserne af kontanthjælpsloftet for de hårdest ramte børnefamilier.

Uenighed om fordeling
Selv om partierne er enige om udgangspunktet, er der fortsat uenighed om, hvordan de 250-300 millioner kroner, som er afsat til formålet, skal fordeles.

"Vi er jo enige om, hvad målet er. Men der er forskellige ønsker til, hvilke typer af familier der trænger mest," siger Hummelgaard.

Læs også

Radikale ønsker at målrette tilskuddet familier på integrationsydelse, som er lavere end kontanthjælp, hvor familierne derfor er hårdest ramt af loftet.

"Vi vil have en fordeling, der bliver mere udlignet. Vi er med på at hjælpe børn over det hele, og allerhelst alle, men vi har sagt, at princippet må være, at dem, der har det allersværest, skal hjælpes først," siger gruppeformand Sofie Carsten Nielsen.

SF ønsker dog at sprede tilskuddet ud, så det tilgodeser alle familier, som er berørt af kontanthjælpsloftet.

"Der er jo en forskel på, hvad SF og Radikale mener. Vi synes, at man skal se fattige familier over én kam – og der er altså mange familier, som er ramt af kontanthjælpsloftet, som også oplever fattigdom i hverdagen," siger partiformand Pia Olsen Dyhr.

Enhedslisten ønsker på linje med Radikale også at prioritere størstedelen af pengene til familier på integrationsydelse.

"Vi har et klart fokus om, at det her skal gå så hurtigt som muligt, og så skal det ramme dem, der har mindst, mest. Og det taler selvfølgelig for, at vi laver en vægtning over i retning af modtagere af integrationsydelsen," siger politisk ordfører Pernille Skipper.

Ydelseskommission i maskinrummet
De tre støttepartier er dog enige om, at det kun kan gå for langsomt med at få nedsat en ydelseskommission.

"Som vi har aftalt i forståelsespapiret, skal ydelseskommissionen være færdig, senest et år efter at forståelsespapiret blev indgået. Det skaber jo en klar bagkant, så der er ingen tvivl om, at regeringen har travlt," siger Pia Olsen Dyhr.

Ifølge beskæftigelsesministeren arbejdes der i maskinrummet lige nu på et kommissorium. Der skal dog først sættes punktum for de aktuelle forhandlinger om børnetilskud, før kommissionen kan se dagens lys.

"Jeg har ikke nogen endelig dato, men når vi har overstået de her forhandlinger, er næste skridt jo at drøfte, hvordan et kommissorium skal strikkes sammen, og derefter få udnævnt en kommission," siger Peter Hummelgaard.

Dokumentation

Det har regeringen forpligtet sig på

I det fælles forståelsespapir for den nye regering, som Socialdemokratiet har forhandlet med Radikale, Enhedslisten og SF, indgår følgende formulering:

"En ny regering vil: ...

Bekæmpe børnefattigdom. Uanset børns baggrund og deres forældres situation skal det sikres, at alle børn i Danmark vokser op under ordentlige forhold og med mulighed for at være en aktiv del af fællesskabet. En ny regering vil bekæmpe fattigdom, og vil derfor indføre en fattigdomsgrænse, så udviklingen kan følges. Blandt andet med henblik på at bekæmpe fattigdom nedsættes endvidere en ydelseskommission, som efter senest 12 måneder skal foreslå anbefalinger på ydelsesområdet [...] 

[...] Indtil kommissionen har fremlagt sine anbefalinger ydes en målrettet hjælp til de berørte børnefamilier. Der afsættes 250-300 mio. kr. årligt til et midlertidigt, kontant børnetilskud som indføres hurtigst muligt og målrettes børn fra 0-14 år i familier, der er omfattet af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen. Det midlertidige, kontante tilskud udløber når et fremtidigt ydelsessystem træder i kraft. Såfremt midlerne udmøntes således, at børnetilskuddet udgør omkring 60 pct. af den nuværende børne- og ungeydelse vil det svare til, at en enlig mor med to børn på 2 og 4 år vil modtage et skattefrit beløb på cirka 1.700 kr. om måneden. Tilskuddet skal udbetales på månedlig basis og træde i kraft hurtigst muligt. Finansieringen findes på udisponerede reserver på finansloven for 2019. Den nærmere udmøntning af tilskuddet aftales mellem partierne."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00