Jobcenterchef: Drop vanerne og gå efter effekterne

DEBAT: Den nye refusionsreform og en udgiftstung aktivering sætter kommunerne under pres, skriver chef i Næstved Kommunes Center for Arbejdsmarked, Kim Them Serup. Derfor skal der tænkes alternativt og gås efter effekterne i offentligt-private samarbejder, mener han.

Af Kim Them Serup
Chef for Center for arbejdsmarked i Næstved Kommune

Når borgerne kommer til os, er vores fornemmeste opgave hurtigst muligt at bringe dem ud på arbejdsmarkedet. 

Vi er porten til arbejdsmarkedet, og derfor skal vi have de tilbud på hylderne, der har de bedste effekter. 

Pris, effekt og god service skal følges ad, hvis vi skal være klædt på til den fremtid, der venter os på beskæftigelsesområdet.

Vi har i hvert fald ikke i Næstved været gode nok til at have et overblik over, hvilke tilbud der er mest effektfulde, når næste stop hedder et job. 

Det forsøger vi at tage konsekvensen af. 

I Center for Arbejdsmarked er vi derfor begyndt at bruge ord som reel konkurrenceudsættelse, offentligt-privat innovationssamarbejde, konsulenthus og “Den dynamiske indkøbsmodel”. 

Ud med vanetænkningen og det, vi plejer at gøre. Nye ord og reformer kræver nye handlinger.

Borgerne skal opleve en klar sammenhæng
Vi konkurrenceudsætter os selv, vi konkurrenceudsætter vores leverandører, og vi samler kompetencerne under samme tag. 

Alt sammen for at tilgodese økonomien og give borgerne en større sammenhæng i deres forløb, fordi vi kun vælger de leverandører, der egner sig bedst til den enkelte opgave. 

Og hvordan vil vi gøre det? 

Helt konkret har Næstved Kommune indgået en aftale med en landsdækkende privat partner om et offentlig-privat innovationssamarbejde på beskæftigelsesområdet. 

Sammen har vi nu de kompetencer, der skal til for at opbygge og drive et fælles konsulenthus, hvor vi samler alle interne og eksterne leverandører. 

Når en leverandør har vundet en opgave hos os, flytter de ind i vores lokaler, så længe opgaven varer. Med andre ord: Vi ønsker ikke længere at betale for deres husleje eller tomme pladser, vi betaler udelukkende for kompetencerne.

Vi afprøver markedet
For at få et overblik over de største effekter har vi opbygget et nyt indkøbssystem, som vi kalder ”Den dynamiske indkøbsmodel”. 

Via systemet sender vi alle vores indsatser i udbud blandt vores leverandører, der ud fra en række kriterier på forhånd er godkendt til at kunne give et tilbud.

De bedste tilbudsgivere er dem, der kan beskrive, hvilke effekter den pågældende indsats vil give i forhold til prisen, og som kan dokumentere de resultater, de har opnået fra lignende opgaver.

Konkurrenceudsættelsen er reel, da både store og små leverandører nu på lige fod kan vinde opgaven. Men i lige så høj grad fordi vi også konkurrenceudsætter vores egne kommunale tilbud på de samme vilkår. 

Klar til at tænke nyt
Vi er porten til arbejdsmarkedet, og derfor skal vi også åbne den port på en innovativ og effektiv måde. 

Jeg er overbevist om, at et fokus på effekter også smitter positivt af på vores service. 

Og jeg er overbevist om, at vi skal gå helt nye veje, hvis vi skal have de effekter, som refusionsreformen kalder på. 

Vi skal teste markedet af, vi skal være sikre på effekterne, og vi skal kunne komme med de bedste tilbud.  

Spørgsmålet er selvfølgelig, om vi er klar til at tænke så innovativt og nyt, som vi lægger op til her i Næstved? Og om markedet er klar til den reelle konkurrence og det effektfokus, der vil være?

Jeg kan i hvert fald sige, at vi arbejder hårdt for at blive det. Så det håber jeg. For fremtiden venter lige om hjørnet.

 

Forrige artikel HORESTA: Lad flygtningene arbejde hos os HORESTA: Lad flygtningene arbejde hos os Næste artikel Politikerne lukker øjnene for dødsens farlig kemi i arbejdsmiljøet Politikerne lukker øjnene for dødsens farlig kemi i arbejdsmiljøet
Ugens Europa-podcast: Derfor bliver mindsteløn årets EU-fobi for Danmark

Ugens Europa-podcast: Derfor bliver mindsteløn årets EU-fobi for Danmark

PARLAMENTET#86: Trods garantier fra EU om det modsatte frygter socialdemokraterne, at de første skridt til en europæisk mindsteløn kan ende med at true den danske samfundsmodel. Hør hvorfor i denne uge, hvor vi blandt andet også taler om polske dommere, klimafond og det nye kroatiske formandskabs ambitioner for Vestbalkan.