Helle Thorning-Schmidt
(Foto: Ninna Rode/Altinget.dk)

Julesamtale med Helle Thorning-Schmidt

24. december 2012 kl. 7:00
JULEKALENDER: Hver dag i december har Altinget.dk bragt et interview med en folketingspolitiker. I dag, juleaftensdag, kan du læse årets sidste, som er med statsminister Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokraterne.
| Flere

Hvorfor gik du ind i politik?

Det er altid svært at svare på, hvorfor man gik ind i politik. Jeg blev optaget af politik, da jeg var helt ung, især problemstillinger som ligestilling mellem kønnene og ikke mindst apartheid i Sydafrika, som jeg var helt rystet over kunne eksistere, havde min interesse. Så på den måde blev jeg langsomt optaget af politik i bred forstand. Men jeg var voksen, før jeg gik rigtigt ind i politik – faktisk blev jeg først som 25-årig medlem af Socialdemokraterne.

Men jeg har, siden jeg var helt lille, været optaget af politiske spørgsmål, og det var lysten til at gøre en forskel og præge tingene, der fik mig til at gå ind i politik. Hjemmefra har jeg også altid lært, at synes man, noget bør forandres, må man selv prøve at være med til det. Og det er netop politik i en nøddeskal – man må selv være med, hvis man vil have, at noget skal være anderledes.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Som tingene er nu, er der jo slet ikke nogen tvivl. Vi er desværre stadig i krise og har været det i mange år. Det er svært at rive sig fri af krisen, og min opgave er at sikre, at Danmark kommer så trygt og sikkert igennem krisen som overhovedet muligt, med et samfund på den anden side, som er det samfund, vi gerne vil have i Danmark. Et samfund, hvor vi passer på hinanden, er solidariske og har et stærkt fællesskab. Vi skal huske på, at Danmark er noget helt specielt - der er ikke mange lande, der er som Danmark. Derfor er det også min, og regeringens, opgave at trække Danmark så trygt igennem krisen som muligt, så vi kan komme ud på den anden side med et samfund, hvor vi er solidariske og har et stærkt fællesskab.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Der er mange, som er inspirerende, synes jeg. Poul Nyrup Rasmussen (S) har igennem 90'erne været en stor inspiration. Han trak Danmark igennem en meget svær tid, men havde også hele tiden fokus på, at vi skulle beholde vores velfærdssamfund på den anden side. En anden, jeg godt vil nævne, er Poul Schlüter fra Konservative, som forstod at bruge svære tider til at få skabt noget, som vi kan bruge i lang tid – eksempelvis hele pensionssystemet, som er verdens bedste pensionssystem. Og så selvfølgelig også Jens Otto Krag (S), som var med til at skabe det velfærdssamfund, vi har i dag.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Der er flere, jeg godt vil nævne. En af dem, jeg diskuterer meget EU-politik med, fordi hun er Venstres EU-ordfører, er Lykke Friis. Hende har jeg masser af god tid sammen med i Folketinget. Af partiledere, jeg har stor respekt for, vil jeg sige Lars Barfoed fra Konservative. Han er et meget ordentligt og reelt menneske, der har sine meninger og holder på dem, men samtidig er han rigtig god at forhandle med.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Det vigtigste for mig, når jeg skal slappe af, er at vende tilbage til en helt almindelig hverdag. Lukke døren bag mig, når jeg kommer hjem, være mig selv sammen med børnene og Stephen og bare være en helt almindelig mor og familiemenneske. Jeg elsker at være sammen med min familie og lave helt almindelige ting med dem. Det er nok sådan, jeg slapper allerbedst af.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg tror, den bog, som har gjort størst indtryk på mig i år, og som stadig vender tilbage til mig, er ”Zornig – vrede er mit mellemnavn” af Lisbeth Zornig Andersen. Det er fantastisk vigtigt, at hun fik skrevet den bog og modigt, at hun ville dele sin egen erfaring med hele Danmark.

Er du stadig politiker om 5 år?

Ja, det regner jeg bestemt med. Jeg vil fortsat gerne påtage mig ansvaret for Danmark, som jeg gør nu, men jeg vil også sige, at jeg ikke bruger meget tid på at spekulere på, hvor jeg er henne om 5 år. Jeg har en stor og vigtig opgave nu, nemlig at få trukket Danmark igennem krisen. Og jeg synes, at netop Socialdemokraterne er de bedste til at gøre det. Jeg synes, vi er de bedste til at sikre, at vi har et velfærdssamfund på den anden side af krisen. Vi var med til at opfinde velfærdssamfundet, og vi er også de bedste til at være med til at reparere det, og det trænger det til nu. Og derfor vil jeg gerne fortsætte med den opgave.

Hvad fortryder du fra 2012?

Jamen, jeg er et menneske og en politiker, og mennesker begår fejl, og det gør jeg også. Men jeg ved også, at når man handler, så begår man fejl, for sådan er det. Den, som sidder helt stille, laver ikke fejl, og det gør jeg bestemt ikke, så selvfølgelig laver jeg fejl. Men til gengæld går jeg heller ikke og fortryder de ting, jeg gør. Der handles i situationer, nogle gange begår man fejl, og det må man leve med.

Hvad ser du frem til i 2013?

2012 har jo været et hårdt år for Danmark, fordi vi ikke er sluppet fri af den krise, som nu har været her i fire år. Jeg håber, og tror, at vi i 2013 kommer mere fri af krisen og går mod lysere tider. Jeg håber, vi får gang i væksten og beskæftigelsen, for det er det, der skal til for at få trukket Danmark igennem krisen.

 

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK