LO-kongres blåstempler lang forlovelse før ægteskab med FTF

KONGRES: Kompromisforslag om samarbejde med FTF enstemmigt vedtaget på LO's kongres i Aalborg. Dermed har LO taget et forsigtigt næste skridt mod en hovedorganisation med 1,5 millioner medlemmer.

AALBORG: Det var en enig LO-kongres, som mandag eftermiddag vedtog et forslag om fortsat samarbejde med FTF.

Fusionsplanerne mellem de to hovedorganisationer har tidligere skabt uro på de indre linjer i LO. Især på grund af skepsis fra det største medlemsforbund 3F, som organiserer faglærte og ufaglærte, og som derfor har haft svært ved at se sig under samme paraply som sygeplejesker, skolelærere, politibetjente og andre faggrupper med mellemlange uddannelser under FTF.

Kongresforslaget er en udløber af et kompromisforslag, som midt i september blev vedtaget af hovedbestyrelsen i LO.

Egentlig skulle kongressen have stemt om en godkendelse af fusionsplanerne, hvilket mange iagttagere har betragtet som en tikkende bombe under LO-kongressen.

Ny start for fagbevægelsen
Med afsæt i kompromisforslaget har de 400 LO-delegerede fra de ialt 17 LO-forbund nu i stedet givet mandat til, at der indledes et strategisk samarbejde på det uddannelsespolitiske område fra 2016, mens der sideløbende over de næste to år arbejdes videre med en nærmere afklaring af grundlaget for en eventuel ny hovedorganisation.

Se kongresvedtagelsen her

Dermed har LO-kongressen banet vej for et forsigtigt næste skridt på vej mod en ny hovedorganisation med over 1,5 millioner medlemmer i ryggen.

Afgående LO-formand Harald Børsting lægger ikke skjul på, at han er varm tilhænger af en kommende fusion, som han betragter som en ny start for fagbevægelsen.

"Tidens udfordringer presser os. Vi er presset ressourcemæssigt af faldende medlemstal, vi er udfordret på vores legitimitet, og vi er presset på indflydelse og politisk interessevaretagelse. En ny hovedorganisation vil fastholde og styrke samarbejdet mellem offentlige og private lønmodtagere. Vi får større muskelkraft. En ny hovedorganisation kommer til at tælle 90 procent af de overenskomstdækkede lønmodtagere," sagde han.

3F indvilliger i lang og hed date
Harald Børsting anerkender den skepsis, der har været – og fortsat er – over for fusionsplanerne.

"Derfor er det godt, at vi nu – som det er foreslået af en række forbund – afprøver det strategiske samarbejde yderligere," fastslog han på talerstolen i Aalborg.

3F-formand Per Christensen advarede tidligere på kongressen om, at skilsmisseprocenten er høj, og at man skal tænke sig godt om, før man indgår ægteskab.

"En lang forlovelse kan vise sig at være en rigtig god investering. Lad os prøve en lang og hed date," sagde han.

At kompromisforslaget har lagt en dæmper på bekymringerne, blev demonstreret i debatten forud for afstemningen.

Her lød der blandt andet opbakning fra HK-formand Kim Simonsen, som trak sig som kandidat til formandsposten i LO få dage efter hovedbestyrelsens beslutning om et kompromis.

Han understreger, at det videre arbejde mod en fusion bliver den vigtigste opgave for den kommende LO-formand, som vælges på kongressens sidste dag tirsdag.

"I HK mener vi, at LO og FTF skal gå fra ord til handling. En samlet fagbevægelse er en stærk fagbevægelse," sagde han.

Sosu: Husk plads til arbejderne på gulvet
Eneste delvist kritiske røst kom fra FOA Ungdom.

"Husk på, at der stadig skal være plads til arbejderne på gulvet, og at vi ikke bliver slugt af en akademiseret verden," lød det fra Heidi Møller Madsen, som er sosu-assistent.

Efter vedtagelsen dukkede FTF-formand Bente Sorgenfrey uanmeldt op på talerstolen i Aalborg, hvor hun kvitterede for det markante ja.

"Det er ikke sikkert, vi kan løfte opgaven og finde et fælles grundlag. Men lad os nu se, hvor langt vi kan komme. Jeg tror på det, og det vil simpelt hen være uambitiøst, hvis vi ikke gør forsøget," sagde hun.

FTF-formanden giver Harald Børsting en stor del af æren for, at fusionsprocessen overhovedet er kommet så langt.

"Jeg har godt bemærket, at Harald har prøvet at komme i seng med mig, siden han blev valgt. Det overlader jeg til min mand," spøgte hun fra talerstolen.

FTF holder kongres om tre uger. Her skal forslaget også til afstemning. 

Forrige artikel Vismænd: Dagpengeaftale kan blive problematisk Vismænd: Dagpengeaftale kan blive problematisk Næste artikel Lizette Risgaard første kvinde i front for LO – se stemmerne her Lizette Risgaard første kvinde i front for LO – se stemmerne her
Ny aftale hæver loftet for lønkompensation

Ny aftale hæver loftet for lønkompensation

CORONA: Virksomheder kan nu få dækket op mod 30.000 kroner månedligt per fuldtidsansat, hvis de vælger at gøre brug af den midlertidige lønkompensationsordning, som regeringen har forhandlet på plads med arbejdsmarkedets parter.