Løngabet vokser: Østarbejdere har større gevinst ved at drage mod vest

EUROPÆISK ULIGHED: Løngabet mellem øst- og vestlande i EU er vokset siden finanskrisen. Forskel er ok, så længe der er vækst, mener Venstre, som afviser tanker om en europæisk mindsteløn.

Murerne Peter Mortensen (tv.) og Allan Bo Jensen kan glæde sig over, at lønnen i Danmark og det øvrige Vesteuropa udvikler sig hurtigere end i de østeuropæiske EU-lande. Men det skærper samtidig konkurrencen fra østarbejdere, som får stadig større gevinst af at arbejde i Vesteuropa.<br>
Murerne Peter Mortensen (tv.) og Allan Bo Jensen kan glæde sig over, at lønnen i Danmark og det øvrige Vesteuropa udvikler sig hurtigere end i de østeuropæiske EU-lande. Men det skærper samtidig konkurrencen fra østarbejdere, som får stadig større gevinst af at arbejde i Vesteuropa.
Foto: /ritzau/Ditte Valente
Søren Elkrog Friis

Det er ikke bare i Danmark, at uligheden vokser. På europæisk plan bliver den økonomiske kløft mellem øst og vest stadig dybere.

I 10 af de østeuropæiske EU-lande ligger lønniveauet på mellem 42 og 18 procent af gennemsnittet i de 15 vestlige EU-lande (EU15). Kun i Slovenien kan lønmodtagerne glæde sig over, at de i det mindste tjener over halvt så meget som gennemsnitlønnen i vest.

I 6 ud af de 11 østeuropæiske EU-lande må lønmodtagerne samtidig konstatere, at løngabet er vokset fra 2008 til 2016. Det fremgår af en ny analyse foretaget af sammenslutningen af europæiske fagbevægelser, ETUC.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00