Mette Frederiksen forsvarer skattelettelser i sin tale på landsmødet

Statsminister Mette Frederiksen forklarer til et kritisk bagland, hvorfor regeringen prioriterer skattelettelser i en tid med kommunale besparelser. "Vi gik også til valg på skattelettelser," husker hun medlemmerne på i sin tale.

Statsminister og S-formand Mette Frederiksen svarede på kritik af bebudede skattelettelser i sin tale til Socialdemokratiets landsmøde i Aalborg.
Statsminister og S-formand Mette Frederiksen svarede på kritik af bebudede skattelettelser i sin tale til Socialdemokratiets landsmøde i Aalborg.Foto: Henningbagger/Ritzau Scanpix
Ella Hjalmsrud Jørgensen

"Glemmer I, så husker jeg."

Statsminister Mette Frederiksen (S) lod ikke den meget diskussion og kritik af regeringens bebudede skattelettelser gå upåagtet hen, da hun lørdag talte til over 1.000 socialdemokrater ved partiets landsmøde i Aalborg.

Direkte henvendte til de kritiske røster i hendes eget bagland mindede hun om, at Socialdemokratiet selv gik til valg på skattelettelser sidste år, og ved den lejlighed fik det bedste valgresultat i 20 år. 

”At være et arbejderparti. Det handler altså ikke om, at dem der arbejder, skal beskattes mest muligt,” sagde Mette Frederiksen.

Når det kommer til skattelettelser er det vigtigste ifølge statsministeren, om de er "retfærdige" og om, at "de bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder."

Ved sidste års folketingsvalg lagde Socialdemokratiet op til at øge beskæftigelsesfradraget. Men med regeringsgrundlaget udarbejdet sammen med Venstre og Moderaterne er lempelser af topskatten også kommet med.

Kan stå inden for samlet plan

Oven i det er der lagt op til yderligere skattelettelser med en kommende 2030-plan, hvor regeringens uventede store økonomiske råderum skal prioriteres. Og ikke mindst de udsigter har fået mange til at kritisere den socialdemokratiske top.

Uden at nævne de yderligere skattelettelser direkte, lod Mette Frederiksen forstå, at det også kan være socialdemokratisk politik.

”Socialdemokratiet kan godt være i de samlede planer, hvor der også er skattelettelser. Hvis balancerne er de rigtige,” sagde Mette Frederiksen.

LÆS HELE TALEN

Forklarer skattelettelser til baglandet

Det var tøvende klapsalver, der svarede tilbage fra salen, da Mette Frederiksen tog fat på den del af talen, som handlede om skattelettelser.

Netop regeringens planer om skattelettelser er blevet kritiseret heftigt af både fagforeninger og flere socialdemokratiske borgmestre

Og en Megafon-måling foretaget for TV 2 viste fredag, at 82 procent af netop Socialdemokratiets vælgere svarer, at regeringen ikke bør bruge de planlagte fem milliarder kroner på skattelettelser, men i stedet investere dem i borgernær velfærd.

Læs også

Til sammenligning svarer 65 procent af den samlede befolkning, at pengene bør bruges på velfærd frem for skattelettelser.

Mette Frederiksen nævnte i talen, at størstedelen af de aftalte skattelettelser går til lønmodtagere med helt almindelige indkomster, imens en lille del går til topskattelettelser.

Vigtig balancegang

Statsministeren stillede i sin tale sig selv det spørgsmål, som hun udmærket var klar over, at mange af de fremmødte havde stillet før.

”Hvordan kan Socialdemokratiet acceptere det?" 

Det havde hun to forklaringer på:

At den såkaldte top-topskat betyder, at de øvrige topskattelettelser finansieres af dem, der tjener allermest.

Og at hensynet til øvrige partiers prioriteringer bør medtages, når andre partier skal se sig selv i det, som Mette Frederiksen kalder socialdemokratiske prioriteter, nemlig lønløftet og CO2-afgifter for landbruget.

Så længe balancerne er rigtige, understregede hun. Et regnestykke omkring de allerede aftalte skattelettelser skulle illustrere pointen.

Ifølge statsministeren sikre en enlig arbejder med et barn 7.600 kroner mere til sig selv om året, mens direktørfamilien med to børn, hvor direktøren tjener tre millioner kroner skal betale 9.400 kroner mere i skat om året.

”Hvis ikke de balancer er udtryk for socialdemokratisk politik, så ved jeg ikke, hvad der er,” sagde Mette Frederiksen og rundede emnet skattelettelser af til en noget mere ivrig applaus.

LÆS HELE TALEN

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00