Debat

Hummelgaard og ordførere: Flere kvinder i politik kan gøre samfundet bedre

Der en markant skævhed af kvinders repræsentation i politik. Kommunal- og regionsvalget er en oplagt mulighed for at fremme diversitet og kvinder i politik. Men der er behov for at arbejde mere langsigtet, skriver Peter Hummelgaard, Fatma Øktem, Astrid Carøe, Samira Nawa, Pernille Skipper, Franciska Rosenkilde og Lars Aslan Rasmussen.

Hvert tredje byrådsmedlem og 13 procent af landets borgmestre er kvinder. De tal skal op, skriver Peter Hummelgaard, Fatma Øktem, Astrid Carøe, Samira Nawa, Pernille Skipper, Franciska Rosenkilde og Lars Aslan Rasmussen.
Hvert tredje byrådsmedlem og 13 procent af landets borgmestre er kvinder. De tal skal op, skriver Peter Hummelgaard, Fatma Øktem, Astrid Carøe, Samira Nawa, Pernille Skipper, Franciska Rosenkilde og Lars Aslan Rasmussen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Socialdemokratiet, Venstre, SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativet står sammen om et klart budskab til partier, vælgere og vælgerforeningerne over hele landet: Bred fokus ud og styrk det regionale og lokale demokrati med forskellige kompetencer, perspektiv, erfaring og talent. Det er både demokratisk og samfundsmæssigt klogt.

Men det er ikke kun i et valgår, der skal vær fokus på diversitet og flere kvinder i politik. Derfor står partierne også bag et inspirationsmateriale, som samler en række råd baseret på forskning og erfaringer fra organisationer og virksomheder, der kan bidrage til at fremme større diversitet.

Flere perspektiver giver bedre beslutninger
Og hvorfor så det? Jo, livserfaringer er forskellige, om man er mand eller kvinde. Kvinder lever længere, bruger flere kulturelle tilbud, går oftere til læge og lever sundere. Kvinder arbejder også typisk andre steder end mænd, er mere afhængige af offentlig transport, bliver chikaneret mere og føler sig mere utrygge i det offentlige rum.

Debatten om seksuel chikane har vist, at der også i de politiske partier er behov for sikre en kultur, så det er klart, at seksuel chikane og krænkende adfærd ikke er acceptabel i politik.

Peter Hummelgaard, Fatma Øktem, Astrid Carøe, Samira Nawa, Pernille Skipper, Franciska Rosenkilde og Lars Aslan Rasmussen
Hhv. ligestillingsminster og ligestillingsordførere for Venstre, Sf, Radikal, Enhedslisten, Alternativet og Socialdemokratiet

Køn er selvfølgelig ikke det eneste, der giver forskellige livserfaringer. Det gør alder, uddannelse og indkomst også. Ligesom personer med en anden seksuel orientering eller etnicitet end flertallet også tager andre livserfaringer med sig ind i politik.

Større diversitet og flere kvinder kan med andre ord bidrage med perspektiver og nuancer på politiske beslutninger, som måske ellers overses, og som kan være med til at gøre vores samfund endnu bedre.

Synlighed skaber ringe i vandet
Som samfund risikerer vi at gå glip af talent, når vi i befolkningen er lige mange mænd og kvinder, men kun hvert tredje kommunal­bestyrelsesmedlem og – hold nu fast – kun 13 procent af landets borgmestre er kvinder. De tal skal op. For argumentet om, at kvinder ikke interesserer sig for politik, holder ikke.

Det kan vi se, når tre ud af fem regionsrådsformænd efter sidste regionsrådsvalg var kvinder, to ud af de seneste tre statsministre er kvinder, og seks ud af ti partiledere blandt folketingets partier er kvinder. 

Som politiker går man forrest, man leder og har indflydelse, samtidig er man en frontfigur, der har mulighed for at føre sine visioner og ideer ud i livet. Og får vi flere kvinder op på den politiske scene, kan det inspirere andre kvinder – yngre som ældre – til også at indtage den scene, de ønsker.

Som det amerikanske teknologikoncern GE's kampagne for flere kvinder i ledelse lyder: ’If you can see it, you can be it.’ Lad os sørge for, at man i fremtiden kan se diversiteten i dansk politik.

Det starter med os selv
Arbejdet med at bane vej for mere diversitet og flere kvinder i politik starter og slutter internt i vores partier. Det er her, kandidaterne stilles op. Det er her, rekrutteringen foregår. Og vi skal spørger os selv: Har vi en kultur, hvor der er en grundlæggende respekt for hinanden og andres grænser, hvor alle kan komme til orde, og ligger møderne på tidspunkter, der kan kombineres med familielivet?

Det er i sidste ende kulturen og omgangsmåden i hver enkelt forening og hvert enkelt parti, der afgør om vi – mænd som kvinder – trives og har lyst til at bidrage. Den seneste debat om seksuel chikane har vist, at der også i de politiske partier er behov for sikre en kultur, så det er klart, at seksuel chikane og krænkende adfærd ikke er acceptabel i politik.

I inspirationsmaterialet kan partiorganisationer og vælgerforeninger finde gode råd til, hvordan de kan arbejde med at nedbryde de barrierer, der er for øget diversitet. Der kan og vil være forskelle på udfordringer og løsninger, og derfor skal de gode råd selvfølgelig tilpasses den enkelte organisation og de lokale behov.

Det bør være en ambition, at alle med et parti-medlemskab skal opleve et stærkt fællesskab. De skal opleve reel indflydelse på beslutninger, der har betydning for hverdagen i samfundet – uanset om der er lokalt, regionalt eller på landsplan. Som politiske partier har vi en særlig forpligtelse til at fremme ligestilling og diversitet. Det er ikke bare det rigtige at gøre, det er også det bedste for demokratiet og samfundet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Fatma Øktem

Fhv. MF (V)
MBA fra Middlesex University London

Astrid Carøe

MF (SF)
ba. i statskundskab

0:000:00