Ny debat: Undergraver platformsvirksomhederne den danske model?
Udgør platformsindustrien et egentligt problem for det danske og europæiske arbejdsmarked, eller er virksomheder som Wolt og Uber blot billedet på en virkelighed, der nytænker begreberne ‘lønmodtager’ og ‘arbejdsgiver’? Det spørgsmål stiller Altinget Arbejdsmarked i en ny temadebat.
Martin Mauricio
ForsideredaktørNår virksomheder vælger at ansætte sine medarbejdere som selvstændige på nultimerskontrakter, sætter de ikke bare den danske model, som vi kender den, under pres. De udfordrer også flere EU-landes arbejdsmarkedsmodeller.
EU-Kommissionen forventes at præsentere et nyt platformsdirektiv 8. december, men retssagerne ruller mod firmaer som Wolt og Uber i udlandet. I Danmark er 3F og Wolt er efter længere tids stirrekonkurrence vendt tilbage til forhandlingsbordet i et forsøg på at lande en overenskomst, mens regeringen med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i spidsen agter at indføre en regel om, at alle virksomhedsansatte er lønmodtagere, indtil modsat er bevist.
Spørgsmålet er, om platformsindustrien udgør et egentligt problem for det danske og europæiske arbejdsmarked, eller om de blot er billedet på en virkelighed, der nytænker begreberne ‘lønmodtager’ og ‘arbejdsgiver’?
Skal virksomhederne tvinges til at ansætte de platformsmedarbejdere, som de selv betegner som selvstændige partnere, på traditionelle lønmodtagervilkår? Eller er den nye konstruktion udtryk for, at både arbejdsgivere og arbejdstagere efterlyser en fleksibilitet, som fagbevægelsen ikke leverer i dag?
Er det nødvendigt, at EU griber ind? Og hvordan skal det nye direktiv i så fald se ud?
De spørgsmål stiller Altinget Arbejdsmarked i en ny temadebat, hvor politikere, eksperter og arbejdsmarkedets aktører vil diskutere, om platformsvirksomhederne undergraver eller nytænker den danske model.
Panelet består blandt andet af:
Søren Meier Svendsen, adm. direktør for Wolt Danmark
Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F
Anna Ilsøe og Trine Pernille Larsen, lektorer ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) på Københavns Universitet
Henrik Møller (S), beskæftigelsesordfører
Pernille Weiss (K), medlem af Europa-Parlamentet
Nikolaj Villumsen (EL), medlem af Europa-Parlamentet
Hans Andersen (V), beskæftigelsesordfører
Kira Marie Peter-Hansen (SF), medlem af Europa-Parlamentet
Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
Dennis Forchhammer, adm. direktør i Happy Helper
Christian Højer Schjøler, lektor i ansættelses- og arbejdsret ved Syddansk Universitet
Charlotte Hougaard, landsformand i Forsikringsforbundet
Eik Dahl Bidstrup, formand for Krifra
Mikkel Pilemand, kommerciel direktør hos Nemlig.com
Karsten Mølgaard Jensen, adm. direktør i Ase
Debatpanelet vil løbende blive opdateret. Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du skrive til debatredaktør Martin Mauricio for at aftale nærmere. Du kan sende din henvendelse til [email protected].