Ny debat: Undergraver platformsvirksomhederne den danske model?

Udgør platformsindustrien et egentligt problem for det danske og europæiske arbejdsmarked, eller er virksomheder som Wolt og Uber blot billedet på en virkelighed, der nytænker begreberne ‘lønmodtager’ og ‘arbejdsgiver’? Det spørgsmål stiller Altinget Arbejdsmarked i en ny temadebat.

I Danmark er 3F og Wolt er efter længere tids stirrekonkurrence vendt tilbage til forhandlingsbordet i et forsøg på at lande en overenskomst.
I Danmark er 3F og Wolt er efter længere tids stirrekonkurrence vendt tilbage til forhandlingsbordet i et forsøg på at lande en overenskomst.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Når virksomheder vælger at ansætte sine medarbejdere som selvstændige på nultimerskontrakter, sætter de ikke bare den danske model, som vi kender den, under pres. De udfordrer også flere EU-landes arbejdsmarkedsmodeller.

EU-Kommissionen forventes at præsentere et nyt platformsdirektiv 8. december, men retssagerne ruller mod firmaer som Wolt og Uber i udlandet. I Danmark er 3F og Wolt er efter længere tids stirrekonkurrence vendt tilbage til forhandlingsbordet i et forsøg på at lande en overenskomst, mens regeringen med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i spidsen agter at indføre en regel om, at alle virksomhedsansatte er lønmodtagere, indtil modsat er bevist. 

Spørgsmålet er, om platformsindustrien udgør et egentligt problem for det danske og europæiske arbejdsmarked, eller om de blot er billedet på en virkelighed, der nytænker begreberne ‘lønmodtager’ og ‘arbejdsgiver’? 

Skal virksomhederne tvinges til at ansætte de platformsmedarbejdere, som de selv betegner som selvstændige partnere, på traditionelle lønmodtagervilkår? Eller er den nye konstruktion udtryk for, at både arbejdsgivere og arbejdstagere efterlyser en fleksibilitet, som fagbevægelsen ikke leverer i dag? 

Er det nødvendigt, at EU griber ind? Og hvordan skal det nye direktiv i så fald se ud? 

De spørgsmål stiller Altinget Arbejdsmarked i en ny temadebat, hvor politikere, eksperter og arbejdsmarkedets aktører vil diskutere, om platformsvirksomhederne undergraver eller nytænker den danske model.

Panelet består blandt andet af:

Søren Meier SvendsenSøren Meier Svendsen, adm. direktør for Wolt Danmark

Henning OvergaardHenning Overgaard, forbundssekretær i 3F

Anna IlsøeTrine Pernille LarsenAnna Ilsøe og Trine Pernille Larsen, lektorer ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) på Københavns Universitet

Henrik MøllerHenrik Møller (S), beskæftigelsesordfører

Pernille WeissPernille Weiss (K), medlem af Europa-Parlamentet

Nikolaj VillumsenNikolaj Villumsen (EL), medlem af Europa-Parlamentet

Hans AndersenHans Andersen (V), beskæftigelsesordfører

Kira Marie Peter-HansenKira Marie Peter-Hansen (SF), medlem af Europa-Parlamentet

Lizette RisgaardLizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)

Dennis ForchhammerDennis Forchhammer, adm. direktør i Happy Helper

Christian Højer SchjølerChristian Højer Schjøler, lektor i ansættelses- og arbejdsret ved Syddansk Universitet

Charlotte HougaardCharlotte Hougaard, landsformand i Forsikringsforbundet

Eik Dahl BidstrupEik Dahl Bidstrup, formand for Krifra

Mikkel PilemandMikkel Pilemand, kommerciel direktør hos Nemlig.com

Karsten Mølgaard JensenKarsten Mølgaard Jensen, adm. direktør i Ase

Debatpanelet vil løbende blive opdateret. Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du skrive til debatredaktør Martin Mauricio for at aftale nærmere. Du kan sende din henvendelse til [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00