Østlande udfordrer nyt udstationeringsdirektiv ved EU-Domstolen

UDSTATIONERING: Ungarn og Polen kalder det nye udstationeringsdirektiv for protektionistisk og vil have direktivet afprøvet ved EU-Domstolen. Ingen protektionisme i det direktiv, siger dansk fagforening.

Det nye direktiv har ikke til formål at beskytte de udstationerede arbejdere, men at beskytte nogle medlemsstater mod konkurrence, lyder anklagen fra Ungarn. 
Det nye direktiv har ikke til formål at beskytte de udstationerede arbejdere, men at beskytte nogle medlemsstater mod konkurrence, lyder anklagen fra Ungarn. Foto: Geert Vanden Wijngaert/ Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Der er intet protektionistisk i det reviderede udstationeringsdirektiv, som vi gerne så styrket endnu mere. Vi byder europæisk arbejdskraft velkommen i Danmark. Men det skal ske på danske løn- og arbejdsvilkår.

Tina Christensen
Næstformand i 3F

Imens arbejdsgivere og arbejdstagere forbereder sig på at tilpasse sig EU’s nye udstationeringsdirektiv, har Polen og Ungarn besluttet sig for afprøve direktivet ved EU-Domstolen.

”Efter vores mening er reformen og særligt udvidelsen af princippet om lige løn for lige arbejde ikke en beskyttelse af de udstationerede arbejdere. I stedet er det et et protektionistisk instrument, som skal forsøge at udelukke visse medlemslande fra andres markeder,” skriver Ungarn i en pressemeddelelse.

En sådan sag kan være med til at skabe usikkerhed om, hvordan de nye regler skal fortolkes.

Dokumentation

Direktivet kort:

  • Der skal gælde de samme regler om aflønning som for lokale arbejdstagere i værtslandet fra dag et og klarere regler om ydelser.
  • Der sættes tidsbegrænsning på stationering. Arbejdstagere kan fremover blive udstationeret i 12 måneder og med mulighed på en forlængelse på seks måneder. Herefter vil den udstationerede arbejdstager være omfattet af næsten alle værtslandets arbejdsretlige love.
  • Antallet af mulige kollektive aftaler forhøjes.
  • Vikarbureauer skal garantere udstationerede arbejdstagere samme vilkår, som gælder for vikaransatte, der engageres i det EU-land, hvor arbejdet udføres.
  • Samarbejdet om svig og misbrug i forbindelse med udstationering styrkes.

Kilde: Rådet


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00