Debat

Opråb fra 3F og Akademikerne: Stressramte får det ikke bedre, fordi ledige har det værre

DEBAT: Arbejdsgiverne skal stoppe med at juble over det danske arbejdsmiljø, når stigningen i stressskader er alarmerende, skriver Lars Qvistgaard og Ulla Sørensen.

Ledere med personaleansvar skal have en lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø, skriver Lars Qvistgaard og Ulla Sørensen.
Ledere med personaleansvar skal have en lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø, skriver Lars Qvistgaard og Ulla Sørensen.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Qvistgaard og Ulla Sørensen
Hhv. formand for Akademikerne og arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F

Arbejdsopgaver, der hober sig op, høje krav og udfordringer med at nå arbejdet til en kvalitet, som man kan være bekendt – det kan rengøringsassistenten, lagerarbejderen, lægen og advokaten alle nikke genkendende til.  

Ifølge en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen er der sket en stigning i andelen af danskere med et højt stressniveau, og for nylig var PFA ude med en melding om, at de har oplevet en stigning i antallet af anmeldte stressskader på 43 procent siden 2014.

Alligevel ser vi en arbejdsgiverside, der gang på gang bliver ved med at juble over, at vi i Danmark har et bedre arbejdsmiljø end i mange andre lande, og som mener, at folk skal slappe lidt mere af og lave noget unyttigt i fritiden, hvis de ikke vil være så stressede.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Faktisk skal de prise sig lykkelige over, at de ikke er så stressede som den del af befolkningen, der står uden for arbejdsmarkedet.

Selvfølgelig skal vi være glade for, at vi i Danmark har det bedre end i andre lande. Men med de tal, som Sundhedsstyrelsen og PFA lægger for dagen, kan vi ikke tillade os at have armene løftet alt for længe. Der hersker nemlig slet ingen tvivl om, at udviklingen i det psykiske arbejdsmiljø går den forkerte vej i Danmark.

Fritidsinteresser og familieliv er det første, medarbejderne nedprioriterer, når stresssymptomerne opstår.

Lars Qvistgaard og Ulla Sørensen
Formand for Akademikerne og arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F

Stressramte nedprioriterer fritid og familie
Vi står over for store ændringer på arbejdsmarkedet: Krav om et længere arbejdsliv, øget digitalisering, globalisering og udsigt til langt flere løstansatte.

Hvis denne udvikling skal bidrage positivt og ikke negativt til Danmarks vækst og velfærd, så skal vi have vendt tendensen med det stigende antal stressramte. Det kræver, at vi sørger for at få virksomhederne til at opprioritere det psykiske arbejdsmiljø, og at der afsættes tilstrækkeligt med midler til, at Arbejdstilsynet reelt kan gennemføre og opretholde en specialiseret tilsynsindsats i forhold til det psykiske arbejdsmiljø.

Men kan vi ikke bare løse stressproblemet ved, at folk tager sig sammen og skruer ned for deres høje ambitioner i fritiden? Nej, argumentet om, at fritidslivet er den store synder, når det kommer til stress blandt danskerne, holder simpelthen ikke.

Forskning fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser klart, at arbejdet er den største kilde til stress blandt de beskæftigede. Forskningsinterviews med stressramte viser desuden, at fritidsinteresser og familieliv er det første, medarbejderne nedprioriterer, når stresssymptomerne opstår, mens arbejdet er det sidste, der nedprioriteres.

For arbejdet betyder rigtig meget for danskerne i dag - fra 3F’eren til akademikeren.

Ikke fair at sammenligne med de sygemeldte
Dansk Arbejdsgiverforening prøver gentagne gange at tale stressproblemet på arbejdspladserne ned ved at henvise til, at de mest stressede er dem, der står uden for arbejdsmarkedet.

Og det er ganske rigtigt, at de arbejdsløse, førtidspensionisterne og andre uden for arbejdsmarkedet er mest stressede. Her er det imidlertid relevant at overveje, hvilken vej pilen peger, eller med andre ord: Hvorfor disse mennesker er havnet uden for arbejdsmarkedet?

Både blandt Akademikernes og 3F’s medlemmer ser vi desværre alt for ofte, at medarbejdere, der rammes af stress eller lignende, hurtigt opsiges. Og hvis man først er blevet fyret grundet stress, og oveni dette skal til at bekymre sig om sit forsørgelsesgrundlag og sin økonomi, ja, så kan det vel ikke undre, at man bliver endnu mere stresset?

Endvidere findes der en ikke ubetydelig gruppe mennesker i vores samfund, som simpelthen er for syge til at varetage et normalt arbejde. Denne gruppe af mennesker er vel næppe en valid sammenligningsgruppe, hvis man for alvor ønsker at undersøge, hvad det danske arbejdsmarked gør ved folks stressniveau.

Vi er selvfølgelig godt klar over, at der er mange positive faktorer forbundet med at være en del af det danske arbejdsmarked og heldigvis for det.

Vi må imidlertid ikke vende det blinde øje til og se bort fra stress på arbejdspladserne, blot fordi dem uden for arbejdsmarkedet og uden for Danmark har det værre. Vores ambitionsniveau skal simpelthen være højere end det.

Uddan ledere i psykisk arbejdsmiljø
Vores interesse er Danmarks fremtid – og vi ønsker at medvirke til at vende den negative stressspiral og tage hånd om problemet, før det er for sent. Men det kræver, at arbejdsgiverne kommer på banen, anerkender den voksende stressproblematik og tager problemet alvorligt.

Vi skal være langt bedre til både forebyggelse og fastholdelse i dagligdagen ude på arbejdspladserne, hvis vi skal stressproblematikken til livs. Vi skal sørge for, at alle ledere med personaleansvar får en lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø.

Og vi skal sørge for, at vi har en arbejdsmiljølovgivning og et arbejdstilsyn, der medvirker til, at arbejdspladserne prioriterer det psykiske arbejdsmiljø langt højere end i dag.

Både fra 3F’s og Akademikernes side har vi derfor store forventninger til, at regeringens ekspertudvalgs arbejde leder til anbefalinger og tiltag, der reelt kan forbedre det psykiske arbejdsmiljø i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Qvistgaard

Direktør, Præsteforeningen, fhv. formand, Akademikerne
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), MPG (2015)

Ulla Sørensen

Fhv. hovedkasserer og arbejdsmiljøpolitisk chef, 3F

0:000:00