Regeringen får mandat til at sige nej til EU's barselsdirektiv

ORLOV: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kan nu på Danmarks vegne stemme nej til EU's forslag om øremærket barsel. EU-direktivet splitter rød blok. 

Et flertal i Folketingets Europaudvalg kunne onsdag bakke op om regeringens forslag til at stemme nej til EU's barselsdirektiv.

Det betyder, at Danmark stemmer nej til EU's forslag om at øremærke to måneder af barselsorloven til fædrene.

"Vi mener, at det er et nationalt anliggende. Og vi mener, at det er et familieanliggende, hvor den enkelte familie skal have lov at indrette sig, som man finder det bedst." Sådan sagde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ifølge TV 2 onsdag formiddag, inden han gik ind til mødet.

Men på trods af at Danmark stemmer imod direktivet, ser det ikke ud til at få den store betydning, da et flertal af medlemslandene ifølge TV 2 stemmer for. 

Splittet rød blok
Det var dog langt fra et enstemmigt udvalg, der vedtog den samlede danske holdning.

Fra rød blok var det kun Socialdemokratiet, der bakkede op om regeringen. Dermed gik resten af rød blok ind for at indføre øremærket barsel. 

Men heller ikke for Socialdemokratiet er tanken helt fremmed. Da partiet selv stod i spidsen for den tidligere SRSF-regering, var øremærket barsel til fædre en del af regeringsgrundlaget. Regeringen så sig dog nødsaget til at droppe forslaget.

Daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) forklarede til Berlingske, at man havde grund til at tro, at mændene ikke ville gøre brug af barslen, og at den samlede forældreorlov dermed ville blive kortere.  

SF: Regeringen lever i det forrige århundrede
At forslaget om øremærket barsel dengang blev droppet var til stor frustration for SF, der, ifølge dem selv, var det eneste parti i den daværende regeringen, der fortsat ønskede øremærket barsel.

Derfor glæder SF sig i dag over EU's initiativ.

"Vi er i 2018 – selvfølgelig er barsel et anliggende for både mænd og kvinder. Jeg kan slet ikke se problemet i at give mænd og kvinder lige barselsrettigheder og samtidig sikre, at mødre og fædre bliver mere ligestillede på arbejdsmarkedet, i hjemmet og i forhold til børnene. Regeringen befinder sig åbenbart i det forrige århundrede," lyder det fra partiets ligestillingsordfører, Trine Torp, i en pressemeddelelse.

Forrige artikel Troels Lund: Regeringen er imod EU-direktiv om øremærket barsel til mænd Troels Lund: Regeringen er imod EU-direktiv om øremærket barsel til mænd Næste artikel Sådan vil ledelseskommissionen påvirke OK21 Sådan vil ledelseskommissionen påvirke OK21
S lover flere penge til social dumping, men størstedelen er genbrug

S lover flere penge til social dumping, men størstedelen er genbrug

GENBRUG: Socialdemokratiet vil afsætte en kvart milliard årligt til styrket indsats mod social dumping og illegal arbejdskraft. De fleste af pengene stammer dog fra arbejdsmiljøreformen, som et bredt flertal aftalte i april. Gammel vin på nye flasker, siger Venstre.