Sammenbrud: Regeringen må opgive plan for mere udenlandsk arbejdskraft

ARBEJDSMARKED: Forhandlingerne om at lette virksomheders muligheder for at hente udenlandske medarbejdere hertil er brudt sammen. Det er socialdemokraternes skyld, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Regeringen må droppe at få sin samlede plan for mere udenlandsk arbejdskraft igennem. Det står klart, efter at forhandlingerne med Folketingets øvrige partier er brudt sammen mandag.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) udpeger socialdemokraterne som årsag til sammenbruddet.

"Man skal bare være klar over, at når dansk erhvervsliv må sige nej til ordrer, så kommer man jo også til indirekte at sige nej til at skabe ekstra danske arbejdspladser. Og jeg synes, det er så meget en skam, at man ikke anerkender det fra Socialdemokratiets side," sagde hun ved et kort pressemøde i sit ministerium efter det, der blev det sidste forhandlingsmøde.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erklærede ellers i sin åbningstale i oktober, at "danske virksomheder skal have den kvalificerede arbejdskraft, de mangler". Derfor har regeringen foreslået 21 initiativer til at lette adgangen for udenlandske medarbejdere.

Vil hellere efteruddanne danskere
Ét af forslagene er at sænke den såkaldte beløbsgrænse, det vil sige grænsen for, hvor meget man skal tjene for at måtte komme til Danmark og arbejde. Men det vil hverken S, SF, Enhedslisten eller DF være med til. De mener, det åbner for lavtuddannet arbejdskraft, som vil tage job fra danske arbejdere.

Partierne ønsker i stedet at efteruddanne danske ledige, så de kan tage de job, som virksomhederne mangler folk til.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Mattias Tesfaye, afviser, at S har blokeret for en aftale.

"Regeringen er kommet med 21 forslag, og vi ser positivt på de 15 af dem. Men regeringen insisterer på, at meget lavt uddannet asiatisk arbejdskraft skal kunne komme ind på det danske arbejdsmarked, og det vil S ikke være med til," sagde han ved pressemødet.

"Jeg betragter det her som valgkamp fra regeringens side," tilføjede han.

Tesfaye beklagede, at sammenbruddet betyder, at man nu heller ikke kan gennemføre initiativer, hvor man gør det lettere at rekruttere arbejdskraft inden for EU.

Dansk Folkeparti er tilfreds
I Dansk Folkeparti er Martin Henriksen tilfreds med, at det nu ikke bliver lettere for udlændinge at komme til Danmark og arbejde.

"Der er allerede i dag mulighed for, at virksomhederne kan hente udenlandsk arbejdskraft," sagde han.

DF-udlændingeordføreren var ligesom S særligt utilfreds med forslaget om at sænke beløbsgrænsen: 

"Vi vil hellere efteruddanne danske lønmodtagere i stedet for at åbne for masseimport af arbejdskraft fra for eksempel Malaysia, som i øvrigt har islam som statsreligion. Jeg siger det bare," lød Martin Henriksens kommentar til TV 2 News efter pressemødet.

Forrige artikel Forhandlinger om illoyal handelspraksis går ind i slutspillet Forhandlinger om illoyal handelspraksis går ind i slutspillet Næste artikel KL vil genindføre løn til sosu-elever på skolebænken KL vil genindføre løn til sosu-elever på skolebænken
Socialdemokratiet er ude af pensionsforhandlinger

Socialdemokratiet er ude af pensionsforhandlinger

TILBAGETRÆKNING: Ifølge Mette Frederiksen har regeringen smidt Socialdemokratiet ud af forhandlingerne om bedre vilkår for de nedslidte. Den udlægning er beskæftigelsesministeren dog ikke enig i.