Troels Lund: Regeringen er imod EU-direktiv om øremærket barsel til mænd

ORLOV: Et flertal i EU vil vedtage et direktiv, som giver mænd to måneders øremærket barsel. Men ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil regeringen kæmpe imod. 

Et flertal af EU's medlemslande vil stemme for et EU-direktiv, der giver to måneders øremærket barsel til fædrene. Det skriver TV 2

Men hvis det står til regeringen, skal direktivet ikke vedtages.

”Det er en position, vi fra dansk side prøver at bekæmpe, for vi er imod det. Vi mener, det er et nationalt anliggende. Og vi mener, at det er et familieanliggende, hvor den enkelte familie skal have lov at indrette sig, som man finder det bedst,” siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ifølge TV 2.

SRSF måtte droppe øremærket barsel
Ifølge Altingets oplysninger er både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti også imod direktivet. Derfor er der stor sandsynlighed for, at Troels Lund Poulsen tager til Bruxelles med mandat til at stemme nej til direktivet.

Men Socialdemokratiet har ikke altid været imod idéen om øremærket barsel til mænd. Da Helle Thorning-Schmidt (S) tiltrådte som statsminister for den daværende SRSF-regering, var øremærket barsel til mænd en mærkesag og en del af regeringsgrundlaget. Men det endte med at falde til jorden.

Ifølge Mette Frederiksen (S), der dengang var beskæftigelsesminister, frygtede regeringen, at forældrene tilsammen ville tage kortere orlov som konsekvens af den øremærkede barsel, fordi fædrene ikke ville bruge deres øremærkede uger.

SF: Godt at EU rykker
SF, der sad i regeringen, dengang forslaget blev droppet, var ifølge dem selv det eneste parti i den daværende regering, der fortsat ønskede øremærket barsel.  

Derfor glæder SF sig også i dag over EU's initiativ. 

"Vi er i 2018 – selvfølgelig er barsel et anliggende for både mænd og kvinder. Jeg kan slet ikke se problemet i at give mænd og kvinder lige barselsrettigheder og samtidig sikre, at mødre og fædre bliver mere ligestillede på arbejdsmarkedet, i hjemmet og i forhold til børnene. Regeringen befinder sig åbenbart i det forrige århundrede," lyder det fra partiets ligestillingsordfører, Trine Torp, i en pressemeddelelse.

Folketingets Europaudvalg beslutter onsdag, hvordan Danmark samlet skal forholde til forslaget.

Forrige artikel Hospitalstopchefer roser nye ledelses-anbefalinger Hospitalstopchefer roser nye ledelses-anbefalinger Næste artikel Regeringen får mandat til at sige nej til EU's barselsdirektiv Regeringen får mandat til at sige nej til EU's barselsdirektiv