Debat

Færøernes EU-repræsentation: EU er på rette vej med ny arktisk strategi

DEBAT: Arktis er kravlet op på dagsordenen i EU, og det kan ses i konturerne til den kommende europæiske Arktis-strategi. Færøerne hilser opdateringen velkommen, skriver Elin Mortensen.

Færøerne ser behov for at skabe en stærkere og mere dynamisk relation til EU i form af et partnerskab, der skal være til fordel for begge parter, skriver Elin Mortensen.
Færøerne ser behov for at skabe en stærkere og mere dynamisk relation til EU i form af et partnerskab, der skal være til fordel for begge parter, skriver Elin Mortensen.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

EU har for nylig publiceret sammenfatningen af den offentlige høring om, hvad EU’s fremtidige rolle skal være i Arktis. Et interessant dokument, der indikerer, at EU er på rette vej i sine arktiske prioriteter. 

Når EU’s engagement i Arktis bliver diskuteret, er resultatet ofte et diffust og overordnet svar. Det kan være svært at definere, hvad EU’s rolle som supranational organisation skal være i Arktis. Måske af samme årsag har bevågenheden i EU-systemet og store dele af Europa for arktiske problemstillinger været begrænset. 

Efterhånden er Arktis dog krøbet så langt op ad den internationale dagsorden, at alle, der har den mindste berøring med området, ser det som nødvendigt at tage stilling. Dette er også tydeligt hos EU, der nu sætter Arktis højere på agendaen, og er gået i gang med at opdatere sin arktiske politik fra 2016. 

EU's arktiske rolle
Det primære ansvar for at sikre en fortsat fredelig og bæredygtig udvikling i Arktis ligger hos regeringerne i landene i regionen. Der er dog ingen tvivl om, at EU også har en vigtig rolle at spille. EU er blandt verdens største økonomier, har nogle af sine tætteste naboer i området, har tre arktiske stater som medlem, og to arktiske stater er en del af det indre marked igennem EØS-samarbejdet. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Færøerne hilser derfor opdateringen af EU’s arktiske politik velkommen. Selv om EU’s nuværende arktiske politik stadig er aktuel, kan denne øvelse være med til at skabe opmærksomhed om regionen, evaluere, hvorvidt der er indsatsområder, der mangler, samt få styrket fokus, koordinering og implementering i EU-systemet. 

Styrken i den nuværende politik er balancen imellem bæredygtig udvikling og naturbeskyttelse. For at fastholde relevansen i politikken, er det magtpåliggende, at denne balance fastholdes og styrkes. Disse er ikke modsatrettede principper, men skal derimod støtte op omkring hinanden for at skabe en holdbar udvikling i Arktis og resten af verden. 

Det primære ansvar for at sikre en fortsat fredelig og bæredygtig udvikling i Arktis ligger hos regeringerne i landene i regionen. Der er dog ingen tvivl om, at EU også har en vigtig rolle at spille.

Elin Mortensen
Repræsentationschef, Færøernes Repræsentation i Bruxelles

Forskning, fiskeri og handel
Færøerne er et europæisk land, der bygger på den europæiske kulturarv og grundlæggende værdier som retssikkerhed, menneskerettigheder og demokrati. Som en del af det europæiske Arktis har Færøerne deltaget aktivt i det arktiske samarbejde i årtier. Derfor har Færøerne også indsendt sine perspektiver til EU’s opdatering af den arktiske politik. 

I papiret påpeges EU's vigtige rolle i Arktis samt behovet for at skabe en stærkere og mere dynamisk relation til Færøerne i form af et partnerskab, der skal være til fordel for begge parter. 

Færøerne og EU har allerede i dag et tæt samarbejde, særligt inden for forskning, fiskeri og handel. Imens de to første ofte nævnes i EU’s arktiske prioriteter, diskuteres handelspolitik sjældent i denne kontekst, selv om EU har en del handel med landene i Arktis. 

For eksempel kommer en anselig del af EU’s import af fiskeriprodukter fra den europæiske del af Arktis. Dette er bæredygtigt forvaltede bestande samt laks produceret efter de strengeste regler for akvakultur i verden.

Samtidig er den toldfri adgang til EU for videreudviklede fiskeriprodukter fra Færøerne, Norge og Island meget begrænset. Dette er produktion, der sikrer fuld udnyttelse af fiskeriressourcerne og ikke mindst arbejdspladser i udkantsområder i den arktiske region, der ellers har svært ved at fastholde og tiltrække folk. 

Udvidet samarbejde
Andre områder, hvor Færøerne har foreslået at styrke samarbejdet med EU, er indenfor grøn omstilling og digitalisering. Færøerne har haft associeret medlemskab i EU’s forskningssamarbejde siden 2010 og har foreslået EU at udvide paletten til også at omfatte rammeprogrammerne for uddannelse og kultur. 

Dette vil give mulighed for færøske studerende, institutioner og kunstnere at bidrage til det europæiske samarbejde, og samtidig give studerende og kunstnere fra Europa muligheden for at samarbejde med partnere fra Færøerne. Dette ville være en fremragende mulighed for at skabe bevidsthed i Europa om livet i vores del af det høje nord. 

Færøerne er i god dialog med EU om disse spørgsmål. Processen følges tæt, og der ses frem til lanceringen af den nye arktiske politik. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00