EU-kommissær: I Arktis skal EU-landene arbejde som ét hold

Det handler både om at vinde grønlændernes hjerter og geopolitik, når EU inden længe åbner kontor i Grønland, forklarer EU's kommissær for internationale partnerskaber i et interview med Altinget.

Den finske EU-kommissær for internationale partnerskaber, Jutta Urpilainen, vil styrke forholdet til Grønland.
Den finske EU-kommissær for internationale partnerskaber, Jutta Urpilainen, vil styrke forholdet til Grønland.Foto: EU-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Normalt er Jutta Urpilainen typen, der kigger mere mod Afrika og Afghanistan end ud over indlandsisen som ansvarlig for EU's udviklingspolitik. Men som kommissær for internationale partnerskaber sidder hun med ansvaret for de 13 oversøiske territorier og lande, der er forbundet med lande i EU. Dermed er hun også ansvarlig for Grønland. Og netop Grønland spiller en helt central rolle i den nye arktisstrategi, som EU-Kommissionen fremlagde for få uger siden.

Det er kun fem år siden, at EU sidst forsøgte sig med en plan for, hvordan Unionen kunne gøre sig mere gældende i Arktis.

Når den finske socialdemokratiske kommissær skal forklare, hvorfor der er brug for at kigge mod nord igen, opsummerer hun det med et ord: Geopolitik.

0:000:00