EU siger nej til arktisk olieudvinding og vil indtage Grønland

EU-Kommissionen lægger i sin nye arktiske strategi op til at forbyde EU-landene at bruge olie, gas og kul udvundet i Arktis. Samtidig vil kommissionen åbne kontor i Nuuk.

EU-kommissær for miljø, have og fiskeri, Virginijus Sinkevičius, ved præsentationen af strategien på et pressemøde i Bruxelles onsdag eftermiddag.
EU-kommissær for miljø, have og fiskeri, Virginijus Sinkevičius, ved præsentationen af strategien på et pressemøde i Bruxelles onsdag eftermiddag.Foto: Lukasz Kobus / EU-Kommissionen
Andreas Krog

EU bør følge i USA og Canadas fodspor og forbyde enhver form for ny olie-, gas- og kulproduktion i Arktis. Det er hovedbudskabet i EU-Kommissionens nye arktiske strategi, som blev præsenteret onsdag eftermiddag.

Kommissionen foreslår, at det skal gøres ulovligt for EU-medlemsstaterne at købe eventuelle kulbrinter, der produceres fra sådanne projekter. Den arktiske olie, gas og kul bør nemlig forblive i den arktiske undergrund, mener kommissionen.

Når EU nu får sin første arktiske strategi, så skyldes det, at den arktiske region set med EU-Kommissionens briler, er af afgørende strategisk betydning betydning for EU i lyset af klimaændringer, adgangen til råmaterialer samt geostrategisk indflydelse. Strategien adresserer disse geopolitiske, miljømæssige, økonomiske, sikkerhedsmæssige og sociale udfordringer og muligheder.

0:000:00