EU-ambassadør: Klimaforandringer er den største trussel mod Arktis

INTERVIEW: EU vil arbejde for, at Arktis forbliver en fredelig og stabil region med klimaudfordringerne øverst på dagsordenen, fastslår EU's særlige udsending til Arktis, Michael Mann, i et interview med Altinget.

Foto: EU-Kommissionen
Andreas Krog

EU vil fortsat arbejde utrætteligt for at opretholde multilateralt samarbejde gennem en række arktiske, regionale og internationale foraer og for at bevare Arktis som en region med fred og stabilitet.

Michael Mann
EU's arktiske udsending

EU-Kommissionen er i fuld gang med at opdatere Unionens arktiske strategi. I spidsen for det arbejde står EU's særlige udsending til Arktis, Michael Mann. I sidste uge talte han ved en DI-konference om Grønland. Efter konferencen fangede Altinget den arktiske ambassadør til et interview om Europas rolle i Arktis, sikkerhedspolitik, klimaforandringer og det ikke at være helt inde i det politiske maskinrum.

Du sagde i dit oplæg på konferencen, at sikkerhedspolitik ikke er en af EU's stærke sider. Og derfor bør sikkerhedspolitik ikke være en dagsorden, som EU vil skubbe i Arktis. Hvad mente du med det?

”Alle er opmærksomme på den voksende geopolitiske og geostrategiske interesse i Arktis. Imidlertid er virkeligheden på stedet, at regionen forbliver et område med lavspænding og fredeligt samarbejde. Hvor der er spændinger, er dette mere en afspejling af stormagtskonkurrence andre steder i verden snarere end noget, der specifikt er knyttet til problemer i Arktis,” siger Michael Mann og fortsætter:

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00