EU-ambassadør: Klimaforandringer er den største trussel mod Arktis

INTERVIEW: EU vil arbejde for, at Arktis forbliver en fredelig og stabil region med klimaudfordringerne øverst på dagsordenen, fastslår EU's særlige udsending til Arktis, Michael Mann, i et interview med Altinget.

EU-Kommissionen er i fuld gang med at opdatere Unionens arktiske strategi. I spidsen for det arbejde står EU's særlige udsending til Arktis, Michael Mann. I sidste uge talte han ved en DI-konference om Grønland. Efter konferencen fangede Altinget den arktiske ambassadør til et interview om Europas rolle i Arktis, sikkerhedspolitik, klimaforandringer og det ikke at være helt inde i det politiske maskinrum.

Du sagde i dit oplæg på konferencen, at sikkerhedspolitik ikke er en af EU's stærke sider. Og derfor bør sikkerhedspolitik ikke være en dagsorden, som EU vil skubbe i Arktis. Hvad mente du med det?

”Alle er opmærksomme på den voksende geopolitiske og geostrategiske interesse i Arktis. Imidlertid er virkeligheden på stedet, at regionen forbliver et område med lavspænding og fredeligt samarbejde. Hvor der er spændinger, er dette mere en afspejling af stormagtskonkurrence andre steder i verden snarere end noget, der specifikt er knyttet til problemer i Arktis,” siger Michael Mann og fortsætter:

Login