Nationale test til folkeskolen meldes klar

FOLKESKOLEN: De nationale test er efter en svær fødsel klar til at blive taget i brug til foråret 2010. Socialdemokraterne tvivler dog fortsat på kvaliteten af prøverne.
De danske skoleelever kan se frem til de nationale test til foråret næste år.
De danske skoleelever kan se frem til de nationale test til foråret næste år.Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Til foråret skal eleverne i folkeskolen i gang med de nationale, obligatoriske test.

Ti test bliver nu meldt klar, efter at 100 skoler har afprøvet dem i en pilotfase, siger direktør Martin Isenbecker, Skolestyrelsen.

"Mange af de skoler, vi har talt med, har sagt, at testene på en nem og smidig måde bidrager til lærernes evaluering inden for de områder, som testene dækker - især når det gælder elever med særlige behov, stille elever og de dygtigste elever. Det er netop, fordi testene er adaptive, altså tilpasser sig elevens niveau undervejs. Der er også lærere, som udelukkende ser testene som et kontrolredskab. Her skal vi blive bedre til at forklare, hvad testene kan og ikke kan," siger Martin Isenbecker.

Aftalt allerede i 2005
De omdiskuterede test blev aftalt af regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne i efteråret 2005, men er adskillige gange siden blev udskudt efter blandt andet store problemer med firmaet bag testene, COWI.

Især testene i læsning har givet store problemer, og det har blandt andet betydet, at de oprindelige læsetest helt blev droppet i 2007 for at begynde helt forfra med læseprøverne. Og inden testene tages i brug som obligatoriske test, skal COWI i løbet af efteråret gennemføre flere ændringer og udvikle flere opgaver til de dygtigste elever i læsning.

Fakta

De nationale test skal gennemføres i følgende fag:

Dansk/læsning for 2., 4., 6. og 8. klasse

Matematik for 3. og 6. klasse

Engelsk for 7. klasse

Biologi for 8. klasse

Fysik/kemi for 8. klasse

Geografi for 8. klasse

Hver opgave bliver efter udvikling afprøvet af 700 elever.

I alt indeholder den samlede opgavebank cirka 5400 opgaver.

Leverandøren COWI's fagfolk gennemgår opgaverne, ligesom de kommer gennem en såkaldt Rasch-analyse (matematisk-statistisk analyse). Skolestyrelsens faglige eksperter undersøger også opgaverne, hvorefter COWI retter op på fejl og mangler.

Hvert år udskiftes cirka ti procent af opgaverne.

En elev kommer typisk igennem 30-40 forskellige opgaver i løbet af en test.


Kilde: uvm.dk

Problemerne med læseprøverne har været så store, at de som de eneste af testene stadig har en høj risikoprofil i Skolestyrelsens øjne, men alligevel tøver styrelsen ikke med at melde hele testpakken klar til efteråret.

"Risikovurderingen er stadig høj for læsetestene ud fra en rent kontraktmæssig vurdering. Der bliver afprøvet nye opgaver i september, og først herefter ved vi, om COWI når at levere de sidste spørgsmål i læsetestene. Det afgørende for mig, er, at pilotfasen på de 100 skoler er forløbet tilfredsstillende, og det er derfor, vi kan melde testene klar," siger Martin Isenbecker.

Med de problemer, der har været i indkøringen af de nationale test efter tre år og mere end 100 mio. kroner, vil vi nøje se på, hvorvidt kvaliteten er i orden.

Carsten Hansen
Gruppeformand for Socialdemokraterne

S stadig skeptiske
Socialdemokraterne var med til at vedtage de nationale test, men har været stærkt kritisk over for de store forsinkelser, og partiets gruppeformand, Carsten Hansen, er heller ikke overbevist endnu.

"Med de problemer, der har været i indkøringen af de nationale test efter tre år og mere end 100 mio. kroner, vil vi nøje se på, hvorvidt kvaliteten er i orden," siger Carsten Hansen.

Men Skolestyrelsen har jo godkendt testene?

"Det må vi kigge på. Vi må selvfølgelig kunne leve med små børnesygdomme, men vi er skeptiske efter det meget lange og ulykkelige forløb. Vi vil høre lærerne og skolelederne, før vi vi kan bakke op," siger Carsten Hansen.

Også Pernille Vigsø Bagge, uddannelsesordfører for SF, sår tvivl om, hvorvidt testene virker.

"Jeg tror bare, at ministeren har brug for en succeshistorie lige nu, og jeg er stadig ikke overbevist, om testene virker. Desuden er det noget frygteligt rod, at skolelærerne ikke har vidst ved skoleårets start, om testene virker, og om de skal gennemføres," siger Pernille Vigsø Bagge.

K: Testene kommer i god tid
Det argument holder dog ikke, siger Charlotte Dyremose, uddannelsesordfører for De Konservative.

"Jeg mener, at det sker i god nok tid. Det er et redskab og ikke et mål for lærerene. Hvis det var en ny eksamensform, kunne de være et problem, men det er et redskab, de har vidst vil komme, og der skal jo ikke forberedes op til det," siger Charlotte Dyremose, der ser frem til, at testene kommer til at fungere i virkeligheden.

"Det skulle have været sket for længe siden."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00