Enhedslisten kan stemme for en finanslov

ÅRSMØDE: En S-SF-regering har udsigt til en pragmatisk samarbejdspartner, efter folketingsgruppen fik mulighed for at stemme for en rød finanslov. Men hovedbestyrelsen har stadig det sidste ord.
Enhedslisten holder landsmøde i Korsgadehallen på Nørrebro.
Enhedslisten holder landsmøde i Korsgadehallen på Nørrebro.
Erik Holstein

Enhedslisten er blevet mere operationel, hvis der kommer en ny socialdemokratisk ledet regering. For efter vedtagelsen på Enhedslistens årsmøde kan folketingsgruppen nu sætte listens mandater bag en finanslov, hvis det lykkes at opnå tilstrækkeligt med indrømmelser fra en S-SF-regering.

Vedtagelsen krævede sværdslag på årsmødet lørdag, hvor mange talere vendte sig mod den nye linje. Hidtil har Enhedslisten aldrig stemt for en finanslov, men i 1996 afholdt man sig dog fra at stemme. Det var på det tidspunkt nok til at sikre, at Poul Nyrup Rasmussen (S) og Mogens Lykketoft (S) fik deres finanslov igennem.

KLar sejr til folketingsgruppen
Nu er Enhedslisten altså parat til at gå skridtet videre, og for en del medlemmer var det en for stor kamel at sluge, at man nu åbner mulighed for at stemme for "den kapitalistiske stats husholdningsbudget".

Den mere pragmatiske kurs blev støttet af den samlede folketingsgruppe og et flertal i EL's hovedbestyrelse - og på den baggrund var det ventet, at forslaget ville få flertal. Men der blev tale om et meget klart flertal, hvor folketingsgruppen og HB-flertallet fik støtte fra mindst tre fjerdedele af årsmødets deltagere.

Selvfølgelig kan vi ikke stemme for en hvilken som helst finanslov. Vi kan stemme for en god finanslov. Men vi skal passe på, at vi ikke kaster Helle Thorning i armene på de borgerlige. Derfor skal vi stemme for.

Johanne Schmidt-Nielsen (EL)
MF

Det alternative forslag til udtalelse led under den skavank, at det her var svævende, om Enhedslisten alligevel under visse omstændigheder kunne støtte en finanslov. Således var forslagsstillerne indbyrdes uenige på dette vitale punkt.  

En løftet pegefinger
Til gengæld vedtog årsmødet et ændringsforslag, der slår fast, at Enhedslisten ikke kan stemme for en finanslov, hvis en S-SF-regering i hele det foregående år har gennemført sin politik sammen med de borgerlige partier. Det understreges også, at en finanslov skal indeholde "markante forbedringer", hvis Enhedslisten skal kunne stemme for en finanslov.

Ændringsforslaget er en løftet pegefinger til folketingsgruppen, så den ikke går for langt i forhandslingsviljen. Men det er ikke noget, der forhindrer en realitetsforhandling om et finanslovsforlig. 

Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen var en af dem, der offensivt argumenterede for den nye linje. Hun frygtede, at det ville "drive Helle Thorning-Schmidt i armene på de borgerlige", hvis EL ikke fik mulighed for at "stemme for en god finanslov".

Trods sejren får folketingsgruppen ikke en blankocheck til at indgå et finanslovsforlig. Det er fortsat Enhedslistens hovedbestyrelse, der skal give folketingsgruppen et forhandlingsmandat - og godkende det endelige forhandlingsresultat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00