Ny regering i Grønland: IA dropper løsrivelsesparti og går sammen med socialdemokratiske Siumut

I Grønland har IA smidt Naleraq på porten og dannet en koalitionsregering med Siumut, som IA ellers tog magten fra for mindre et år siden.

IA-formand Múte B. Egede (t.v.) og Siumut-formand Erik Jensen (t.h.) ved præsentationen af koalitionsaftalen mandag.
IA-formand Múte B. Egede (t.v.) og Siumut-formand Erik Jensen (t.h.) ved præsentationen af koalitionsaftalen mandag.Foto: Siumut
Andreas Krog

Grønland har mandag fået et nyt landsstyre.

Det er det venstreorienterede parti IA, der har skiftet sin koalitionspartner gennem knap et år, løsrivelsespartiet Naleraq, ud med det store socialdemokratiske parti Siumut.

Den nye koalition mellem IA og Siumut sidder nu på 22 af de 31 mandater i det grønlandske parlament, Inatsisartut. 

Læs også

Uranforbud står ved magt

IA og Naleraq kom til magten ved Inatsisartut-valget i april 2021. Og Siumut blev skubbet ud af landsstyrekontorerne. Men nu vender partiet altså tilbage.

IA gik dengang til valg på et stop for grønlandsk uranudvinding. Det fik partiet igennem parlamentet sidste år under store protester fra blandt andre Siumut. 

Forbuddet kan kun ophæves, hvis et flertal i den grønlandske befolkning beslutter det. Og den nye landsstyrekonstruktion kommer ikke til at sende uranforbuddet til folkeafstemning. Det står ved magt, forsikrer Siumuts formand Erik Jensen.

“Det spørgsmål lader vi ligge lige nu,” siger Erik Jensen til grønlandske medier.

Prioritere grønlandsk sprog

Den nye koalition vil blandt andet udforme en ny turismelov og arbejde for at sikre mere frihed til befolkningen, flere i arbejde og bedre vilkår for pensionister, samt at det grønlandske sprog bliver prioriteret i selvstyrets administation.

Desuden vil man igangsætte en analyse af, hvordan en grønlandsk tilslutning til Paris-aftalen vil påvirke den grønlandske befolknings levevis.

Forhandlet henover weekenden

Det nye koalitionsgrundlag er blevet forhandlet på plads henover weekenden. Det var IA, der rakte ud til Siumut, da partiet ikke mente, at samarbejdet med Naleraq fungerede længere.

De to koalitionspartnere har ad flere omgange stødt sammen. Det skete for alvor, da Naleraq-medlemmet Pele Broberg i et interview i Berlingske luftede idéen om, at kun grønlændere med inuit-baggrund skulle have lov til at stemme om grønlandsk selvstændighed. 

“Det kunne ikke undgås at blive lagt mærke til, at vi og Naleraq er blevet mere uenige politisk,” sagde IA-formand Múte B. Egede ved præsentationen af den nye koalition.  

Múte B. Egede (IA) fortsætter som landsstyreformand. Hvem der ellers kommer til at sidde i landsstyret, bliver præsenteret ved det næste Inatsisartut-møde tirsdag.

Siumut får fire pladser i landsstyret, mens IA beholder sine nuværende seks medlemmer. Samtidig overtager Siumut formandsskabet i Inatsisartut, som på nuværende tidspunkt bestrides af Hans Enoksen fra Naleraq.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Múte B. Egede

Formand, Naalakkersuisut (selvstyret), formand for Inuit Ataqatigiit (IA)
Kultur- og samfundshistorie, Grønlands Uni (ikke færdiggjort)

Erik Jensen

Formand for Siumut, Naalakkersuisoq for finanser og skatter, Naalakkersuisut
erhvervsvidereuddannelse (Handelsskole Qaqortoq)

Hans Enoksen

Fhv. formand, Inatsisartut, formand, Naleraq

0:000:00