Analyse af 
Signe Løntoft

Analyse: Sundhedsaftalen skal lukke en angrebsflanke mod regeringen før valget

En bred sundhedsaftale er tæt på mål, erfarer Altinget. Samtlige partier i Folketinget vil sætte gang i en kvalitetsplan, der i første omgang skal fokusere på kommunale akutpladser og indsatser for kronikere. Partierne forhandler stadig om detaljerne.

Regeringen vil gerne lukke luft ud af de sundhedspolitiske diskussioner inden en valgkamp, så Heunicke kan være godt tilfreds med en aftale, der favner alle Folketingets partier.
Regeringen vil gerne lukke luft ud af de sundhedspolitiske diskussioner inden en valgkamp, så Heunicke kan være godt tilfreds med en aftale, der favner alle Folketingets partier.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Det ser ud til, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) inden for få dage kan lande en bred aftale om den længe ventede sundhedsreform.

Alle Folketingets partier mødes nemlig til forhandlinger uden bagkant torsdag eftermiddag. Forud for mødet har ordførerne modtaget et udkast til en aftaletekst, erfarer Altinget. 

Her bliver en national kvalitetsplan, 22 sundhedsklynger, flere praktiserende læger og en række nærhospitaler centrale elementer i en reform, der ifølge Altingets oplysninger lægger sig meget tæt op af regeringens udspil fra marts. Minus den forebyggelsesdel, som regeringen har opgivet at få igennem i dette forløb.

Også pengene kommer tilsyneladende til at passe, selvom flere ordførere tidligere har luftet et behov for at ryste sparebøssen endnu engang. Med mindre der sker ændringer i forhandlingernes slutfase, afsættes der ikke flere midler, men der flyttes muligvis lidt rundt i kolonnerne.

Regeringen har afsat 2,8 milliarder kroner i 2022-2028 i driftsudgifter til sundhedsreformen samt 4 milliarder anlægskroner til at etablere nærhospitaler. 

Med en aftale i sigte ser det ud til, at Heunicke har leveret på dét, han lovede på sin allerførste dag i Sundhedsministeriet, hvor han i en kommentar til Altinget understregede betydningen af at lave en bred aftale:

"Vi står med nogle demografiske udfordringer og nogle udfordringer i forhold til sammenhæng. Og de udfordringer tror jeg løses bedst, hvis man ikke finder en meget smal løsning, så der efter et valg opstår usikkerhed om, hvad der består," sagde han dengang. 

Kort efter gav corona ham et lynkursus i epidemikurver og krisekommunikation og satte Sundhedsministeriet og underliggende styrelser i en årelang undtagelsestilstand. Undervejs begyndte de udfordringer, en sundhedsreform skal dæmme op for, at gå fra abstrakte prognoser til en brændende platform på flere af landets sygehuse.

LÆS: Akutpakke og lønløft afværger ikke personalekrise i sundhedsvæsenet

0:000:00